Javier Villena en una escena de 'Persona'

Javier Villena ha presentat aquest matí al Círcol Maldà el seu espectacle Persona. No ha estat una presentació normal, com gairebé cap de les que es fan al Círcol Maldà. La mateixa sala ja ens predisposa a una comunicació i proximitat extraordinària.

En entrar, hem vist una taula plena de màscares i un nino-bebè. Abans de conversar, Javier Villena ens ha proposat fer-nos “un minutet” de l’obra, ja que una escena fora de context no té massa sentit. Ha durat vora 20 minuts. S’ha anat embalant i, nosaltres, cada cop estàvem més bocabadats. Fins al punt que se’m fa difícil explicar-ho. Villena mou les màscares d’una manera única, les converteix en persones que prenen vida als seus braços i ens observen. I ploren, i pateixen. Ha estat tota una experiència ‘unplugged’, ja que no tenia el bagul d’on van naixent-sorgint els personatges i fins i tot n’hi faltava algun. Però mireu-vos les fotos.

Cada màscara és un personatge que explica una història. La mort hi és força present. Els personatges moren i tornen al bagul. Se sent un poema de Valle Inclán, amb la seva pròpia veu, que parla de la mort. Quan les emocions són a tallar l’ambient, reapareix Villena convertit en un enterramorts, que intenta convèncer el públic de matar gent per tenir més feina: “anirem a mitges, va”, els diu. Villena, aquest cop amb una màscara que ha fet ell mateix, ens fa passar d’un drama emotiu a l’humor negre més esperpèntic.

És un espectacle inicialment sense paraules –només parla l’enterramorts- però amb moviments expressius potents per part del manipulador. Per fer-ho tot més entenedor, hi ha una música suggerent i preparada expressament per a cada tema i poemes de Lorca i altres, que també ajuden l’espectador a situar-se.

SOBRE JAVIER VILLENA
És actor, director i un dels grans especialistes en la manipulació de màscares, un registre que porta treballant des de fa 25 anys. Com actor, ha passat per La Cubana (Cubanades a la carta, Cómeme el Coco, Negro, Cubana Marathon Dancing, Cegada de amor; ha estat un dels dimonis de Comediants, ha treballat amb Tricicle i, finalment, va anar a parar a Joglars.

Ens explica que ell volia aprendre tècniques de dibuix, ja que feia retrats de carbó. Però no va trobar places. “Em van dir: Tenim un curset de teatre, si t’interessa… Jo ni m’ho havia plantejat però vaig dir que si. I vinga a fer Stanislavski, Grotowski… L’any següent va venir Manel Barceló amb unes màscares. Vam començar a treballar-les i vam muntar un espectacle de Valle Inclán. Ja mai més em vaig recordar del dibuix!”

Després de Joglars va viatjar a Itàlia per aprendre a fer ell mateix les màscares. Va anar al Piccolo. Des de llavors, dona classes de construcció i manipulació de màscares. També dirigeix teatre. Recentment ha codirigit L’Ultima Notte del Capitano, estrenada a la Sala Fènix.

Persona, que es diu així perquè és una paraula grega que significa màscara, serà al Círcol Maldà de dimecres 22 a diumenge 26. Després de l’espectacle, Villena es quedarà a xerrar amb el públic si aquest ho desitja.

  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón