Jesús Carmona estrena ‘El salto’

El ballarí Jesús Carmona estrenarà El salto a la XXI Biennal de Flamenc de Sevilla. El Teatro Lope de Vega acull, així, una de les grans coproduccions internacionals de l’any, en una única funció el divendres 11 de setembre (20:30). Fruit d’una col·laboració entre Sadler ‘s Wells Theater, Flamenc Festival London, Centre Coreogràfic Canal i la Biennal, El salto revela el fruit de tres residències sobre el gènere de el moviment, desenvolupades entre març i juliol de 2019 a Miami, Londres i Madrid. Les entrades són a la venda des de 10 € al web de Biennal.


El flamenc també es reinventa després del confinament

El salto no només es pregunta pel sentit de la masculinitat al Segle XXI, sinó també pel nou paper en l’era post-Covid d’un Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Jesús Carmona es qüestiona les diferències de gènere en un art que sacrifica per una comprensió més profunda de la seva persona. Al març de 2018 inicià un intens procés d’investigació. “Hem adaptat els registres masculins i femenins de les nostres actituds i moviments quotidians del carrer,” explica el director d’escena i dramatúrgia Ferran Carvajal, que també ha analitzat els estereotips de l’home i la dona en les danses del món. Així, una reinterpretació del Haka Tribal neozelandès descobreix la vulnerabilitat i tendresa amagades després de la seva aparença intimidatòria.

La investigadora en teoria de gènere Nerea Galán participa com a assessora d’uns textos sobre la matèria escrits per dones es converteixen en cant flamenc. “És la meva aposta més arriscada, tant tècnica com conceptualment”, apunta Jesús Carmona. “Com qualsevol art reneix quan traspassa els seus límits acadèmics, l’ésser humà reneix quan traspassa les seves diferències de gènere”, afegeix el bailaor, que s’envolta per a l’ocasió d’un cos de ball difícil d’igualar: Àngel Reis, Rubén Puertas, José Alarcón, Borja Cortés, Joan Fenollar i Daniel Arencibia.

Amb direcció artística i coreografia de Jesús Carmona, El salto compta amb música original i arranjaments de Juan Requena i SabioJaniak, autor també de l’espai sonor. Alquimista de el so, aquest polifacètic compositor ha treballat amb llegendes com Roger Waters. La seva audàcia porta el flamenc a límits insospitats, com ara versionar una sageta amb ritmes electrònics.

Completen l’elenc artístic el propi guitarrista malagueny Juan Requena, Manu Masaedo a la percussió i José València al cant. Finalment, el disseny de llums de David Pérez realça el vestuari creat per Rosa García Andújar, en una escenografia dissenyada per Carmen Martínez.


El moviment té gènere?

El derviche turc ens rep a la primera de les 16 escenes. Els girs d’un ball ancestral ens situen en trànsit per saltar cap al diví, mentre cada un dels seus cercles ens despulla del àmbit terrenal i mundà. A partir d’aquí, enfrontem la nostra frustració interior, allò que vam voler i no vam poder. Decálogo trenca les cadenes de el flamenc clàssic: tarantos, martinet, tangos, bulerías, jaleos ... “lligams de conceptes que no em identificaven”, confessa el bailaor.

Macho en la silla parodia la robotització dels patrons masculins, repetits fins a la sacietat, mentre que Emociones 1 expressa aquells sentiments que la societat ens reprimeix. “La Isla crea un parèntesi on vam convertir en belles les nostres debilitats. Successivament, les escenes dialoguen sobre la necessitat de donar-nos suport els uns en els altres i l’amor fraternal entre els homes, l’espontaneïtat de la infantesa en contrast amb la serietat de la maduresa, la por a ser jutjat per l’orgull i la dignitat, la sexualitat de l’individu enfront de la sensible cançó de bressol de la paternitat, per desembocar en la necessitat de sentir-te lliure i l’alegria de la consciència, la festa com a colofó ​​al recorregut viscut.”


BIENNAL -CANAL 51
Un recull d’espectacles integren la XXI Biennal de Flamenc de Sevilla, fins al 4 d’octubre a sis escenaris de la capital sevillana: Teatro Lope de Vega, Teatro Central, Palacio Real Alcázar, Iglesia San Luis de los Franceses, Monasterio de La Cartuja y Fundación Tres Culturas. El salto és la seva principal coproducció internacional, al costat de la de Rocío Molina amb Scène National du sud-Aquitaine, Teatre Nacional de Chaillot i Teatre de Nimes (França). Jesús Carmona exerceix de cap de cartell al costat d’estrelles com Estrella Morente, Patricia Guerrero, Antonio Canales i Israel Galván, entre d’altres.

Prèviament a l’estrena de la Biennal, el bailaor imparteix una nova residència sobre el género del movimiento dimarts 1 i dimecres 2 de setembre a Teatros de Canal. Dimarts 8 i dimecres 9 es representa una mostra, preludi  de El Salto‘ dins del cicle Canal Baila 2020.

JESÚS CARMONA
Impulsor i referent internacional del flamenc modern, Jesús Carmona segueix acumulant guardons. Després de guanyar el Premio El Ojo Crítico de Danza 2019, està nominat als Benois de la Danse 2020, coneguts com els Óscars de la Dansa al món. Només dos espanyols han aconseguit aquest reconeixement, el coreògraf Nacho Duato i el bailaor Fernando Romero. La gala tindrà lloc al juny del 2021 al Teatre Bolshoi de Moscou.

Coreògraf i ballarí de el nou musical Malinche de Nacho Cano, només Jesús Carmona ha guanyat dos LUKAS (Latin UK Awards) en un mateix any (2018), com a Mejor Artista Internacional y Producción Internacional de Danza (‘Ímpetu’s’).  Cap habitual del Flamenco Festival, així com del SUMA Flamenca i altres grans esdeveniments internacionals.

AMBAIXADOR MUNDIAL
Ambaixador mundial d’un Patrimoni Immaterial de la Humanitat, els seus espectacles Amator i Ímpetu‘s han omplert els principals escenaris de la planeta: l’Òpera de Dubai i el Suzhou Arts Center de la Xina, els Sadler’s Wells Theater i The Lowry (Manchester), New York City Center i Lincoln Center de Nova York, el Irvine Barclay Theater de Los Angeles i el Berklee Performance Center de Boston. Fins i tot la Galeria Pharos de Tasmània i el Radu Theater de Transilvània.

El nou fenomen de el flamenc, titula en portada The New York Times.
Bandera no només de el nou flamenc, sinó de la dansa espanyola, així el defineix la periodista nord-americana Marina Harsh.      

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània