El dibuixant, pintor i escenògraf Joan Josep Guillén dona gran part de la seva obra a la Biblioteca de Catalunya

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit avui l’acte pel qual l’escenògraf, dibuixant, i pintor Joan Josep Guillén ha fet donatiu a la Biblioteca de Catalunya d’un conjunt molt important de la seva obra, format per 37 blocs documentals d’escenografies i espectacles de carrer. La donació conté més de 1.400 documents gràfics d’escenografies per a òperes o espectacles de carrer, figurins, dibuixos, esbossos per a caricatures, etc.

El donatiu està format per:
– Un conjunt de 37 blocs documentals d’escenografies i espectacles de carrer (El Llibre de les bèsties, L’Espantu, La flauta màgica, Visca Picasso!, la Cenerentola, etc.)
– 349 dibuixos i esbossos per a la premsa
– 134 esbossos per a caricatures i dibuixos per al programa d’animació amb ordinador Microclip. emès per Televisió de Catalunya i per TVE a Catalunya

Aquest donatiu completa i enriqueix el fons d’il•lustradors que es conserva a la Biblioteca de Catalunya. Una vegada processat i descrit el conjunt, la Biblioteca de Catalunya organitzarà una exposició que reculli totes les facetes de la seva activitat artística.

Part de l’obra de Guillén va ser cedida l’any 2014 a la Biblioteca Nacional de España i una part de la seva obra està repartida també per diversos teatres del món on s’han muntat les seves escenografies.

Joan Josep Guillén Zambrano, dibuixant satíric, pintor i escenògraf, va iniciar l’activitat periodística al diari Tele/eXpres l’any 1969 i des d’aleshores ha publicat dibuixos satírics a nombroses publicacions, com Triunfo, Por favor, Muchas gracias, El Periódico de Catalunya, El Món, Diari de Barcelona o La Vanguardia, entre d’altres.

Ha treballat durant 40 anys com a professor d’escenografia a l’Institut del Teatre, de Barcelona, i en l’actualitat encara es representen diversos muntatges escenogràfics i de vestuari seus per a òpera a teatres d’arreu del món. Joan J. Guillen ha estat guardonat entre d’altres, amb el Premi Ciutat de Barcelona els anys 1983 i 1985 i el Premi Nacional de Cultura 2016.

La Biblioteca de Catalunya no disposava de cap original de Joan Josep Guillén, amb la qual cosa la donació permet omplir aquest buit, així com completar i ampliar el fons d’il•lustradors de la biblioteca amb dibuixos per a la premsa i l’àmplia mostra de l’escenografia de l’autor.

bANNER amic ficcions 2020