La 4a edició del festival RBLS aposta per captar al públic adolescent

RBLS Festival Teatre Jove celebrarà del 28 al 31 d’octubre la seva quarta edició amb la voluntat de seguir acostant les arts escèniques a joves i adolescents de 13 a 20 anys. El festival d’arts escèniques aposta, un any més, per descobrir als joves espais, impactar-los amb posades en escena diferents i connectar amb els seus interessos i inquietuds. Sentíem que no hi havia públic jove als teatres, i quan deixaven de ser nens ja no assistien a les sales“, comenta Carme Tierz, directora artística d’aquest festival nascut al 2017.

Enguany el festival implicarà 8 teatres i centres culturals de referència a la ciutat: Teatre Tantarantana, Sala Hiroshima, Escenari Joan Brossa, Nau Ivanow, Institut del Teatre, Sala Fènix, CC Cotxeres Borrell i Teatre Nacional de Catalunya, que participa per primera vegada en el projecte amb el taller Llums a escena, impartit per l’actor Ignasi Guasch. L’extensió de les diverses activitats de RBLS 2020 -que inclourà igualment una jornada professional en línia, per obrir-se a altres localitats- respon a la seva voluntat de consolidar-se com una cita de ciutat i de suport al seu circuit teatral.

Atrapar als joves a través experiències vivencials al teatre 

Les arts escèniques són un element clau per al desenvolupament intel·lectual, personal i social dels nois i noies en aquesta etapa de la vida“, explica Tierz i RBLS aposta per propostes que vagin més enllà del seu valor pedagògic per tal de “generar en els joves bones experiències escèniques i impactar-los, només així voldran tornar al teatre”.

Per aquest motiu el festival proposa als i les adolescents propostes que parlin de temes que els poden interessar com l’abisme intergeneracional, les relacions socials, els abusos de poder, l’acceptació de la identitat, la migració o la diversitat sexual. En aquesta edició es presentaran 6 espectacles professionals (1 dels quals és un projecte comunitari amb joves):

S’hi podran veure propostes com Infanticida amb dramatúrgia de Marc Rosich i música de Clara Peya, que duplica funció pel gran interès de públic i programadors; Excalibur i altres històries d’animals morts de la companyia Hermanas PicohuesoPareMeu de l’artísta d’origen libanès Anthony Kmeid, amb una funció especial amb col·loqui en horari lectiu per a l’alumnat de ESO; l’espectacle internacional Mikado remix del belga Louis Vanhaverbeke; o una versió especial Halloween, o Castanyada, de l’èxit Assajar és de Covards de la Cia Casa Real, que clourà el festival. El projecte comunitari anirà càrrec de la companyia NUS Cooperativa que treballarà, durant diverses setmanes, un procés de creació escènica amb noies i nois de Kasal de joves Roquetes anomenat Adultocentrisme.

També es realitzaran 4 workshops per despertar en els/les joves les seves capacitats creatives. El programa de tallers comptarà amb noms com Sociedad Doctor Alonso, el coreògraf Víctor Rodrigo i William Arunategui, l’actor i il·luminador Ignasi Guasch o Felipe Cabezas. Es realizaran en espais com el Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Fènix, l’Institut del Teatre i el CC Cotxeres Borrell.

SEGONA EDICIÓ DE LA FIRA DE TEATRE PER A JOVES
Aquest any es consolida la 2a edició de la Fira de Teatre per a Joves, RBLS APOSTA, impulsada pel festival amb la col·laboració amb l’ACET (Associació Catalana d’Escoles de Teatre). “La bona acollida de l’any passat ens va demostrar que aquesta fira és necessària, de fet una de les propostes programades aquest any va ser escollida durant aquestes jornades per a professionals”, comenta Carme Tierz. La Fira té per objectiu visibilitzar projectes per adolescents i potenciar tant la creació emergent com aquelles creacions que ja tenen un recorregut.

15 companyies han estat seleccionades, d’un total de 43, per participar el dia 29 d’octubre a la sessió presencial de pitching de la Fira, on tindran 5 minuts per presentar l’espectacle, i participar posteriorment a un Networking amb els programadors assistents. El jurat, integrat per quatre joves i quatre membres de l’ACET, ha seleccionat propostes de les següents companyies: Frec a Frec, The Amateurs Company, Tornavís Teatre, L’Embarral, La Ruta 40, Mambo Project, R’art, Col·lectiu CTB, Ferran Orobitg, Els Pirats Teatre, Fundació Agrupación Colectiva, Projecte Ingenu, LaIfantticida, La Vigueria i La Maièutica Produccions.

RBLS Pro: UN PONT ENTRE CULTURA I EDUCACIÓ
L’actual situació sanitària, ha fet que les jornades professionals RBLS PRO es reinventin en un únic dia i en format digital, el mateix dia 29 d’octubre. La jornada permetrà construir un pont entre la cultura i l’educació i fomentarà una trobada virtual on responsables i docents de centres educatius puguin conèixer programes públics i privats o projectes d’èxit que facilitin aquest vincle. Hi participaran administracions com l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

La trobada s’enregistrarà i es podrà consultar al web del festival: “Volem que sigui un document útil i pràctic de consulta lliure, on professors i professores i altres professionals de l’escena puguin establir connexions i puguin trobar referents”, comenta Carme Tierz.

bANNER amic ficcions 2020