Guadalupe Cejas i Àngel Grisalvo han presentat la nova temporada de La Badabadoc

L‘acollidora sala de Gràcia La Badabadoc Teatre ha presentat aquest matí les seves previsions per  la propera temporada, una etapa encara incerta però que demana tirar endavant. Els responables i fundadors de la Sala, Guadalupe Cejas i Àngel Grisalvo, han fet els deures i s’han esmerat en programar una  temporada molt atractiva i variada, sota el lema Un pequeño teatro. Una gran experiencia. Hem comptat amb la presència d‘alguns dels seu protagonistes.

Primer han fet un repàs a la temporada anterior, molt afectada per la Covid, amb anul·lacions, canvis de data…  Potser per això han començat amb una declaració d’intencions: “Nosaltres creiem que la cultura és segura i ens unim al manifest. Hem d’intentar que la gent hi torni a confiar. Es la nostra responsabilitat i podem dir que el teatre és més segur que altres propostes. Es compleixen els protocols! Cuidarem la gent perquè s’hi senti bé. L’Audiovisual, al que hem hagut d’anar, està bé,  però necessitem tornar. El teatre no té succedani: vol dir estar present i viure el moment.” 

La Temporada, que s’ha hagut de tancar abans d’acabar, presenta un balanç  de dues produccions, sis coproduccions, 16 exhibicions, 87 funcions i 7 cancelacions. L’ocupació, afectada per la sentència del procés i per la Covid, ha mantingut, malgrat tot, un 61%.

Una de les perles de La Badabadoc és el CATBASUR – el Festival Internacional de Teatre Unipersonal de Barcelona, que es va inaugurar la temporada passada. En fan un balanç molt positiu: “Va ser tot un èxit, va venir molta gent! La passada temporada complíem 5 anys i ho vam voler celebrar amb aquest festival. Va ser el reflex i resultat de cinc anys de treball!” El Catbasur neix amb un vincle important amb l’Amèrica Llatina i sobretot, Buenos Aires.

Expliquen que estaven molt contents, perquè per primera vegada participaven al Grec Festival de Barcelona, però no ha pogut ser tal com estava previst. Hi portaven l’obra vinguda del Perú El apellido comienza conmigo. Variación 2.Però van poder formar part del programa El Grec en Obert i es va estrenar per streaming. “Va ser fàcil adaptar-ho perquè originàriament ja era un documental audiovisual. L’autora ho va voler reconvertir en obra teatral però, coses de la Covid, va haver de tornar als orígens! Encara es pot veure al nostre canal de youtube i a les sales de proximitat. Ha estat una experiència molt xula. Aquest any retomarem l’obra!” Una altra obra que torna és L.O.C.A, en format stand up Comedy, “perquè va tenir un èxit sorprenent.”


ENTREM A LA TEMPORADA 2020/21
I sense por: s’han programat 22 espectacles, 4 produccions pròpies: “No sabem com anirà, però hem optat per programar recuperacions que van haver de suspendre abans d’hora o del tot a causa de l Covid, i produccions noves. Amb tot, encara deixem la porta oberta per a més coses, si arriben, perquè normalment són totes de petit format.” 

Comencem per les 4 produccions. La primera en arribar és l’espectacle de dansa Tot el que vull,de Andrea Just. Es va haver de suspendre i tornarà del 3 l 7 de juny. L’Andrea és protagonista i directora. És un projecte dansa contemporània, amb música en directe.  L’Andrea explica que “Teniem moltes ganes d’estrenar.  Ja ho teníem preparadissim, però arriba la  pandèmia i toca esperar. Però tenim moltes ganes de utilitzar aquesta sala espectacular per presentar l’espectacle!”

Segueix Una semana más. Capítulo 1. Mentir para decir la verdad,una producció de La Badabadoc “amb  els amics de Moscu Teatro, amb els que esperem estrenar el cap. 2.“ Un capítol que  té nom: Allò perfecte, i que està programat del 3 al 22 de novembre. Cecilia Santos, productora de l’espectacle que haurà de venir de Buenos Aires, puntualitza que “Mentir para decir la verdad és una sèrie amb molts capítols. Ara comencem la 2a temporada, però hi haurà més capítols i més històries.” En Grisalvo afegeix “Forma part d’un seguit de capítols que anirem programant cada any. La idea és no deixar-ho per més endavant, malgrat la Covid. Volem explicar història que té més capítols al teatre!”

La tercera coproducció arriba del 8 al 15 d’abril i és també una reprogramació, cancel·lada a causa de la Covid. Parlem de Seria una pena que se marchitaran las plantas, de Ivor Martinic. El mateix Ivor ens en parla: “Primer vull dir que tinc moltes ganes d’estrenar en aquesta sala. I ara, diré que l’obra  parla de la ruptura d’una relació amorosa i té una forma molt oberta.” Al cartell, un únic actor, Guillermo Miranda. Però a la realitat: “ És una obra per la que passaran diversos actors. Si normalment  el teatre no és igual cada dia, en aquesta obra encara menys!” L’actor vol aprofundir en la manera com s’explica una història, les formes, en què consisteix una història personal i com accedim a la mentida. Tot passa quan un del personatges no es recorda dels esdeveniments que van provocar la pèrdua. “És molt apassionada. L’actor li dona vida fent una interpretació molt personal.”  

I acabem amb la que és producció només de La Badabadoc, Juramento (Fort minable),escrita per Àngel Grisalvo i dirigida per ell mateix en col·laboració amb Mariela Gualtieri. “És un monòleg explicat en clau de comèdia negra. Una barreja d’estils, un tour de force interpretatiu on es barreja el teatre, la dansa, els audiovisuals, el cabaret i les noves tecnologies com el streaming i el mapping.” Grijalvo diu que està molt content de dirigir a la Sala i, sobretot, de fer-ho amb Mariela “ i amb l’ajut d’una tercera persona que encara no diré.” Juramentoes podrà veure  del 24 juny a 11 juliol i “d’aquí a allà, ja anireu descobrint coses…!”


ESPECTACLES QUE VENEN AL TEATRE

Aquest apartat engega amb Desencuentro, que va ser una de les grans sorpreses de l’OFF de la sala la temporada passada. I torna per obrir la temporada 20/21 de la Badabadoc. És una obra fresca i divertida d’Anabel Riquelme i Jesús Luis Jiménez amb direcció d’Alejandra Jiménez-Cascón, que es podrà veure del 3 al 21 de setembre de 2020. “És un plaer que tornin, va tenir una gran acceptació hi havia molta energia al bag stage. Vull agrair que siguin els primers i trenquin el gel, en aquesta situació que vivim.” I l’Anabel contesta: “En tenim moltes ganes!” El Jesus explica que estan molt il·lusionats perquè efectivament, van tenir més èxit del que esperaven. “Fem 8 personatges cada un i agraïm a l’Alejandra la paciència i que estigui al nostre equip!”
—————————–

A l’octubre torna Mirta en espera, obra guanyadora de la secció oficial i de la de públic del Catbasur 2019, premi que va obtenir quan va viatjar a Buenos Aires. Enguany la veurem aquí. Angela Palacios n’és la dramaturga, directora i protagonista. “Avui no pot estar aquí però en tenia moltes ganes!”  Vindrà, segur, del 2 al 19 d’octubre.
—————————–

Les  criatures abissals van tenir la mala sort que l’obra estava  programada quan va esclatar tot. “Van tenir la valentia de fer-la quan ja tothom estava suspenent. Per a nosaltres és un plaer tornar-los a tenir. Es una obra que mereix ser vista, ja que que explica veritats como cop de punys.” Programada del 7 al 24 de gener, és una creació col·lectiva de Fer Acosta, Olga Fusté , Roger Ribó, Paula Miranda, Elisenda Ribó i Blanca Solé.

Roger explica que “en mig de la vorágine vam actuar per a 12 persones, separats per 2 metres! L’Olga (idea i dramatúrgia) és l’ànima mater del projecte.” Es una creació col·lectiva que parteix d’una necessitat que va tenir Olga: “Es tracta del que suposa contestar preguntes que fan els nens, que a mi em fan el meus fills, que pregunten sobre els nens que s’ofeguen al mar intentant arribar a terra. De tota aquesta tragèdia intentem fer nos preguntes, fer-ne una poètica… És una destil·lació de totes les preguntes que proposem.”
—————————– 

I torna Nausée, la primera obra feta en Residència Creativa a La Badabadoc. L’autora i directora, Carla Torres, exposa que “Tenia moltes ganes reposar l’obra, que va néixer aquí mateix, en residència. Es basa en La Nausée, de Sartre i és un retrat de la generació que vam néixer entre els 80 i els 90 i com aquest generació  va superant avui la crisi actual, la de la Covid. Veureu companys de pis sobrevivint al Poble Sec, explicant els seus somnis vitals i sobreobrivint, perquè som els nous pobres.” Albert Roig, un dels protagonistes, diu: “Estem contents de tornar ara, que hi ha una nova crisi i un nou drama per als personatges. I també tenim moltes ganes que vingueu!” Doncs apunteu:  del 4 al 21 de març.
—————————–

SEGONA EDICIÓ DEL CATBASUR
Entrem a les obres d’exhibició emmarcades a la que serà la 2a edició del Catbasur. Competiran quatre peces d’autoriacatalana i la guanyadora anirà a Buenos Aires. Passem a obres d’exhibició, fora de competició que han volgut recuperar perquè també han estat afectades per la Covid.

Comencem per Christiane, un musical bio-cientific, guanyador de 3 premis a l’Agentina. L’autora, Belén Pasqualini, que a la vegada és l’única actriu i l’única cantant, diu: “Estic contenta que tinguem tornada, que sigui una obra amb aquest subtítol que encara genera més dubtes. Christiane era la meva iaia materna. Era francesa i va viatjar sola en barco fins a Buenos Aires, a investigar sobre la leucèmia. L‘obra parla de la seva transformació en una persona biocientífica. Preté ser un regal per a l’àvia i tinc moltes ganes de estrenar a Barcelona! El festival ha estat un trampolí extra.” Està programada al desembre.
—————————–

El apellido comienza conmigo es una obra de Chaska Mori, que arriba del Perú, encara que compta amb con la colaboració de Luisa Pardo i Gabino Rodríguez, de la reconeguda companyia mexicana Lagartijas tiradas al Sol. “Havien de venir al Grec i no han pogut. Nosaltres els acollim dins del programa De Grec a Grec. Vindran el mes de maig.”
—————————–

LA BADABADOC EN OFF
L’Off d’enguany estrena distribució al calendari: “Aquesta temporada distribuim les funcions d’aquesta manera. La programació ‘oficial’ es farà les ter primeres setmanes de cada mes. I l’última setmana del mes, serà reservada a l’off. I així, tot l’any!”

I el programa queda així: “Tots els últims Dijous, de setembre a maig, farem un monòleg, un stand up comedy. No diem quin perquè n’hi ha varis.” Maga Paiva, una de les participants, diu que “He creat monòlegs de les meves experiències viscudes, guanyar i perdre pes, l’espiritualitat, coses que portem dintre i exagerem. M’agrada portar a la quotidianitat i a la comicitat el que vivim cada dia. Estic molt contenta!” 

I ara els divendres. Comencem per L.O.C.A Comedy, de Andrea Farina i Mai Boncompte. La descriuen com “un bombazo! Tindrem a l’Andrea i al Mai els últims divendres de cada mes.” En Mai explica: “És un format diferent de teatre tradicional, més a l’estil americà. Som uns còmics que pugen a l’escenari i expliquen acudits. Tant la forma com els acudits són ‘normatius.’ Els hem volgut expandir de manera que hi pugui participar gent que no es del col·lectiu. l només hem fet dues funcions a causa de la Covid.” També diu que: “Havia de venir Carolina, una còmica argentina que segueix per Europa, però encara no sabem qui vindrà. El que compta és que l’espectacle torna, ja que tenia bona trajectòria i va haver d’aturar-se. Tenim ganes que creixi.”

I els Dissabtes off, és a dir, tots els últims dissabtes, hi haurà Cafè-concert amb Mariela Gualtieri, Ulises de Simone. “Encara s’està creant el programa, però hi haurà varietats música, actuacions… Ens fa il·lusió perquè és un format que normalment no presenta la sala. Fem un nou gir”, diu la Mariela.

ALTRES DIES OFF
“Les històries de l’avi Josep neixen d’un projecte radiofònic que té èxit durant el confinament a la Catalunya Central i ara ho portem al teatre. Estem contents, compartirem històries que podeu escoltar post cast… Ens agraden les històries amb música i aquestes històries neixen amb un dinar amb l’avi d’en Marc, que ens explica històries de la guerra”, expliquen.I continuen: “Són històries separades que hem ajuntat i posen sobre la taula temes punyents i tabús.”  Només es podrà veure els  dies 7 y 8 de septiembre de 2020 (dilluns i dimarts)  a les 20:30h.

Applepie, és una proposta de Blanca Valletbó, Adriana Fornés i Adrià Núñez, que descriuen com “un petit gran projecte fet en work in progress a la Badabadoff.  Esta programat els 31 d’octubre i l’1 de novembre. La Blanca explica que “ja tenim ganes d’assajar! De moment es un espectacle  que potser canviarà de nom i tot. Tot passa en un camp de pomes. Ens basarem amb el text però també comunicarem amb el cos. Hi ha poesia moviment, text… ” Són 3 personatges que  no es coneixen, es troben al camp i apareix el desig pel mig. Cadascú ho viu en formes diferents. “Una trobada entre 3 persones amb una mirada externa. Encara estem en work in progress.”
—————————-

Las Bellacas també és encara un work in progress. Està programada de l’11 al 26 de gener, els dilluns i els dimarts.  Carla Torres explica que “és una obra escrita durant el confinament.  És una súpercomèdia perquè teniem ganes de riure de la situació. Passa en un bar i les protagonistes són un grup de dones que queden un dia a la setmana per fer auto ajuda en un bar. És en clau de comèdia i volem que el públic formi part del decorat del bar. La peculiaritat es que som 3  intèrprets, que també fem doblatge des de fa molt de temps. Hi haurà moments en que, com que estem molt presents en motes  plataformes, farem la veu que la gent coneix de manera que tancaràs els ulls i et situaràs en un capitol de netflix que no esperes. També volem que es vegin les cares de veus que normalment no donen la cara.” L’interpreten Lola Oria  i Graciela Melina
—————————-

ENTRADES ANTICIPADES
Les entrades es posaran a  la venda a partir del 15 d’agost amb totes les normes. Per 1er cop, no tindrem venda presencial. Tot anirà canalitzat per internet perquè tothom ha de quedar registrat, hi ha un protocol a seguir i anul·lem venda presencial fins a nova ordre. A més de les entrades, hi haurà  un abonament d’un un 30% de descompte, que es vendrà abans que arrenqui i que acabarà un dia abans que comenci. També hi haurà abonaments de 3 espectacles  i de cinc, amb un 25% de descompte.

 

SOBRE EL CATBASUR

“Amb aquesta roda volíem llençar la convocatòria i presentar la imatge. No ha pogut ser i avui només obrim el període per a la presentació d’obres unipersonals de producció catalana. Poden ser en català, però la guanyadora haurà de fer l’adaptació al catellà per anar a Buenos Aires. A Barcelona, si és en català, la veurem en català.”

Catbasur seguira mateixa filosofia de potenciar teatre fet aquí sobretot del gènere unipersonal, i després donar-lo a conèixer a l’Argentina. Tindrà una  línia molt semblant a la de l’any passat però amb  una mica més de mínims, una obra d’exhibició… “Volem limitar-ho a l‘essencial. Seguim comptant amb el recolzamnt de l’ICUB. La convocatòria estarà oberta fins al 18 octubre. El 10 de novembre es presentaran les obres a competició, amb la condició que han de ser obres unipersonals, que són el segell de  la sala. Animeu-vos a crear unipersonlas

I acaben presentant la nova web: “Ens avorriem! Tornem a la nova normalitat amb nova temporada, nova web, noves expectatives, i noves experiències.” L’enllaç a la nova web és el mateix i “descobrireu una obra meravellosa, que ens va fer un Àngel amb molt de carinyu.”  És aquest!