Al fondo riela (lo otro de uno), l’últim espectacle de Rocío Molina

El diumenge 25 d’octubre Temporada Alta presenta a El Canal de Salt, Al fondo riela (lo otro de uno), l’últim espectacle de Rocío Molina (Premio Nacional de Danza 2010), estrena a Catalunya.

La coreògrafa i bailaora, Rocío Molina continua el seu tríptic dedicat a l’essència del flamenc. Amb aquest espectacle, la segona part de la Trilogía de la guitarra, la creadora malaguenya s’ha proposat tornar a l’essencial. Al fondo riela és la segona parada d’un trajecte que desfà el camí de la tradició per tornar-lo a recórrer i recuperar l’acte creatiu pur del flamenc.

En aquesta peça, i sempre amb el seu segell, el ball de Rocío Molina té tints classicistes, sota la música de les guitarres d’Eduardo Trasierra i Yerai Cortés. Agafa conceptes com arrelessència i puresa i els redefineix amb una idea artística radicalment renovada i nua de qualsevol artifici. Només li cal el triangle primigeni del flamenc (ball, cant i guitarra) per desenvolupar tot el seu univers creatiu. Aquest objectiu es plasma en aquest espectacle amb un diàleg de miralls entre el ball i dos conceptes antagònics de la guitarra: un d’oníric i tràgic (Eduardo Trassierra) i un altre d’ingenu i bachià (Yerai Cortés). Els gestos i moviments de mans de la balladora, busquen la melancolia, la incertesa i el desassossec que prevalen en el relat, en un escenari on predomina el negre, un negre lluminós.

Rocío Molina ha encunyat un llenguatge propi consolidat en la tradició reinventada d’un flamenc que respecta les seves essències i s’abraça a les avantguardes. Radicalment lliure, conjumina en les seves peces el virtuosisme tècnic, la recerca contemporània i el risc conceptual. Nascuda a Màlaga en 1984, Rocío Molina és una de les artistes espanyoles amb més projecció internacional, i una de les més premiades: Premi Nacional de Dansa (2010); Premis en els Dance National British Awards; Premi Max 2019, 2017 i 2015; Premi Giraldillo a la millor bailaora de la Bienal de Sevilla o Medalla de Oro de Málaga.

Eduardo Trassierra es dona a conèixer després de guanyar el Giraldillo al toc a la XII Biennal de Flamenc al 2002 amb tan sols 18 anys. Ha treballat per a artistes com Michael Thomas, Esperanza Fernández, Mercedes Ruiz, David Peña “Dorantes”, entre molts altres, i des de fa anys Trassierra fusiona la seva trajectòria professional amb Rocío Molina, com a guitarra principal i compositor de la música dels seus espectacles. Posseeix premis importants en el món de la guitarra com el Premi Ciutat d’Hospitalet (2001), Premio Juan Carmona Habichuela del Concurso Nacional De Córdoba, o el Premio Internacional de Jerez de la Frontera (2004).

Yerai Cortés neix a terres alacantines, creixent en una família que viu el flamenc d’una manera privada. Amb el suport de la seva mare i l’ensenyament del seu pare, ha estat capaç de tocar en importants teatres de tot el món i compartir escenari amb artistes com Rancapino, Farruquito, Richard Bona, El Guadiana, Jorge Pardo o Pitingo, entre altres.

bANNER amic ficcions 2020