La guerra no té nom de dona
Guillem Balart i Clara Segura. Foto: la Perla 29.

La guerra no té rostre de dona, adaptació teatral del llibre de la premi Nobel 2015 de literatura Svetlana Aleksiévitx arriba a l’espai de La Biblioteca en la nova producció que La Perla29 posa dempeus per retrobar-se amb el públic després del tancament del mes de novembre. A La Biblioteca s’hi estava representant aleshores Assedegats, que va fer la última funció del dia 29.

A partir del dia 17 de desembre es faran les funcions de La guerra no té rostre de dona, dirigida per Oriol Broggi i amb Clara Segura i Guillem Balart sobre l’escenari. El muntatge compta també amb la col·laboració en video de Marcia Cisteró, Maria Hina, Marissa Josa, Pepa López, Nora Navas, Marta Marco, Mercè Pos, Xavier Ruano, Georgina Toboso i Montse Vellvehí. 

La programació prevista per a la temporada indicava que la Clara Segura hauria d’haver estat la Filomena Marturano d’Edoardo di Filippo. “Volíem fer una comèdia i finalment no hem pogut. Una altra realitat ben nova i present ens ha demanat de posposar el projecte. Ens venia de gust la sensació de riure, de sentir-nos reconfortats amb els personatges de Filomena. Ara no podrem, ho deixem per d’aquí a uns mesos”, explica Oriol Broggi. I van aparèxier la multitud de veus que la periodista ha recollit en la seva obra com una amergència que necessitava ser escoltada.

Escriu Broggi : “Rellegint la Svetlana recuperem aquella ferida oberta de les grans guerres del nostre món, de la feminitat de l’amor, de la por. De la por a l’amor, de la feminitat trobant solucions. De tantes batalles perdudes, que ens en sentim hereus. De retrobar l’Antígona i la Nawal d’Incendis, de tot.”

Dones anònimes protagonistes

Així, a partir de textos d’Svetlana Aleksiévitx, adaptats daramatúrgicament per Broggi i Segura, l’espectacle ofereix un relat colpidor de les dones que van lluitar a la guerra, i que gràcies a ella, formaran part de la memòria col·lectiva i d’una altra manera de viure el món.

Escènicament, els personatges es situen a un espai deturat, devastat, ple de runes, on la guerra és molt present, encara es pot olorar i sentir. Moltes dones expliquen les seves històries a un periodista, històries de guerra viscudes en primera persona, com elles la viuen i la senten. La guerra pot tenir nom de dona.

L’espectacle s’estrena el dijous 17 de desembre i es podrà veure de dimarts a dissabte a les 20h i diumenge a les 18h.