Janet Novás i Mercedes Peón

La Caldera, centre de recerca al voltant de les arts del cos i d’acompanyament als artistes, obre les seves portes al públic aquest octubre i desembre per oferir dues de les peces inicialment programades la passada primavera en el marc del Dansa Quinzena Metropolitana. Dues peces proposades per La Caldera on les seves creadores ens presenten, a través dels seus cossos, un potent discurs al voltant del gènere, la identitat i el feminisme a punt per sacsejar al públic d’una manera explosiva i directa.

La primera peça és Mercedes máis eu de Janet Novás i Mercedes Peón, un treball a partir de les arrels gallegues de les dues on exploren les relacions particulars que existeixen i s’estableixen entre ‘la seva dansa i la seva música’. Una festa entre instruments, records, cançons i balls dels quals afloren conceptes com la identitat, la pertinença, la creació col·lectiva o el gènere. Una proposta subtil sobre allò comú sensible, i una aposta pel fer/saber artístic d’aquest duet poderós que es podrà veure el 22, 23 i 24 d’octubre.

* El diumenge 25 a les 12.30h, com a activitat paral·lela, també tindrà lloc la conferència a càrrec de Mercedes Peón Fantasies de gènere i cossos del no món. Hi ha imaginaris sense gènere i sense arquetips tancats, paral·lels al capitalista occidental, que tenen relació amb allò ecològic, amb les relacions i la creativitat que neix de la comunicació amb el que ens envolta. Amb dones que soles o no, que per elecció pròpia o no, criaven, treballaven, venien la collita i, també, tenien el seu ’trànsit extàtic’ dins d’una comunitat que s’alliberava de la quotidianitat a través d’excessos en comunitat de música i dansa, d’allò que a Galícia anomenem “seráns”. Encara avui queden cossos que, com llavors, no tenen aquella (sub)missió albergada a la feminitat apresa de les castes socials més allunyades del poble per tal de diferenciar i codificar el coneixement.

D’altra banda, el 10, 11 i 12 de desembre, el col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina presentarà Catalina, una recerca sobre el plaer sexual com a eina emancipadora i l’aclariment de totes les repercussions que aquest comporta a partir de la dansa i l’escriptura fanzinera, així com de la novel·la de la mateixa Cristina Morales Lectura fácil (Premio Nacional de Narrativa).

Una aproximació a la dansa des d’una perspectiva feminista, llibertària i anti-academicista.

bANNER amic ficcions 2020