Cia. Danza Contemporanea de Cuba

La companyia Danza Contemporánea de Cuba, amb més de 50 anys d’experiència artística, torna al Mercat de les Flors amb un programa doble: d’una banda la peça casi, interpretada per 20 ballarins de la companyia i creació del coreògraf i ballarí Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola, amb música en viu a càrrec també dels ballarins (veu, piano i percussió), mescla de música amb arrels europees i música de tradició cubana i afrocubana.

El segon programa el componen tres peces: Demo-n Crazy, de Rafael Bonachela, una obra amb el segell del coreògraf català, dinàmica i físicament intensa que exigeix dels ballarins un alt nivell tècnic. Mambo 3XXI, de George Céspedes, coreografia que parteix de la música de Pérez Prado que va causar furor als anys 50 i 60 del segle XX i que està adaptada a l’electrònica; la peça ha estat reconeguda internacionalment com una obra que mostra la gran versatilitat de la companyia amb 22 ballarins a escena. L’altra obra és Folia, del coreògraf dels Països Baixos Jan Linkens, una peça que té un estil neoclàssic i que experimenta amb llenguatges corporals, en aquest cas amb el cubà.

Juan Kruz, que va conèixer Danza Contemporánea de Cuba el 2009 durant la visita de Sasha Waltz & Guests a La Havana, defineix casi com un recorregut a través dels desitjos, aspiracions, somnis, pèrdues, buits i decepcions que ens visiten en aquesta franja tan fràgil, difícil de definir i sovint confusa, que se situa entre estar a punt d’aconseguir allò que tant desitgem i descobrir que vam perdre la nostra oportunitat d’aconseguir-ho per tan poc.

Sobre els coreògrafs
Rafael Bonachela va néixer a Barcelona. El 1992 s’uneix com a ballarí a la companyia Rambert Dance, i el 1998 realitza la seva primera coreografia per aquesta pròpia companyia que dur per títol Three Gone, Four Left Standinges. És el director artístic i coreògraf de Bonachela Dance Company (BDC), companyia associada del Southbank Centre de Londres. La seva motivació no és una altra que l’exploració i experimentació del moviment en estat pur. A més a més de comptar amb un vocabulari del moviment propi, pren la seva font d’inspiració de les arts visuals i la cultura popular, la qual cosa imprimeix al seu treball un estil molt personal. Innovador nat, aquest artista és un dels coreògrafs més enigmàtics i imaginatius del panorama de la dansa britànica actual, desenvolupant-se lliurement entre el llenguatge convencional i les avantguardes.

Rafael ha estat finalista en la categoria de Millor Coreògraf Contemporani dels premis nacionals de dansa que atorguen els crítics del Regne Unit, i el setembre de 2004 se li concedeix el primer premi de coreografia conegut com Place Prize, el reconeixement més important que s’atorga al treball coreogràfic en aquest país. Actualment és el Director Artístic de la Sydney Dance Company.

Jan Linkens. Maastricht (1958), Països Baixos. Va rebre la seva educació de dansa al Conservatori Real de La Haia. El 1977 integra el Ballet Nacional d’Holanda on va estar durant 17 anys com a ballarí, coreògraf i maître de ballet. Després de la seva primera coreografia el 1979 ha creat més de 35 obres per a diferents companyies com Ballet Nacional de Holanda; Nederlands Dans Theater; Introdans; Ballet Víctor Ullate; Ballet de la Opera Alemanya de Berlín; Danza Contemporánea de Cuba, entre d’altres.

Entre 1994 i 1999 Jan Linkens va ser coreògraf principal i director artístic (conjuntament amb Marks Jonkers) del Ballet de la Òpera Còmica de Berlín. El 1993 va guanyar el Primer Premi del Concurs Internacional de Coreografia de Colònia amb l’obra For a Close Friends.

El seu ballet For You va ser un dels premiats al 1er Concurs Internacional de Coreografia de Tokio. El 1997 Nuevas Cruzes fou nominat com a millor coreografia al “Premi Benois de la Dansa”.

George Enrique Céspedes Aguilera. Holguín (Cuba). Graduat de l’Escola Nacional de Dansa com a ballarí – professor de Danza Moderna i Contemporània. Primer ballarí i coreògraf de Danza Contemporánea de Cuba. Ha rebut múltiples premis com a ballarí i coreògraf, entre els que destaquen el 1er Premi i Menció Especial del Jurat en la categoria de Dansa Moderna i Contemporània, concurs Jovani Talentti, Vignale, Itàlia (1997), 1er Premi i medalla d’Or, ballarí més destacat de l’esdeveniment en la categoria de Dansa Moderna i Contemporània del Concurs Bento en Dança, Bento Conçalves, Brasil; premi a la millor coreografia en la III edició del Concurs Iberoamericà de coreografia afavorit per la SGAE i BNC en el 18 Festival de Ballet de L’Havana; Menció especial a la IV edició del concurs Iberoamericà de coreografia afavorit per la SGAE i BNC en el 19 festival de ballet de L’Havana; Premi Villa Nueva 2004 de la crítica especialitzada a la coreografia La Ecuación, va ser seleccionat com a finalista en la 23ª edició del Festival Internacional de Coreografia Hannover 2009; Premi Luna a Danza Contemporánea de Cuba per la posada en escena de Carmina Burana a l’Auditori Nacional de Mèxic.

Finalista als premis PREMIOS TMA (THEATRE AWARD) i als PREMIOS OLIVIER, ambdós en la categoria de dansa, per les seves actuacions vibrants, especialment Mambo 3XXI de George Céspedes el 2010 al Regne Unit.

Sobre la companyia Danza Contemporanea de Cuba
La companyia, fundada el setembre de 1959, és una de les agrupacions més reconegudes de
l’escena mundial, avalada per més de 290 estrenes, al llarg de cinc dècades de treball.

Els seus ballarins són formats a l’Escuela Nacional de Danza, entrenats en la
tècnica de dansa moderna cubana, una pràctica elaborada a partir dels
ritmes afrocubans en diàleg amb Graham, Cunnigham, Bausch, oberta a
totes les tendències artístiques que arriben a l’illa, aquelles que solen ser
apropiades des de la perspectiva de la cultura cubana.

Els intèrprets són aptes per assumir qualsevol estil, per dialogar amb
coreògrafs de qualsevol latitud. Són homes i dones, blancs i negres, dotats,
en virtut de l’entrenament, d’una extraordinària qualitat de moviment i
d’amplis matisos per expressar sensacions i emocions.

Creadors com Maurice Béjart, Mijaíl Baryshnikov, Mats Ek, Kenneth
Kvamström, Sasha Waltz, Rafael Bonachela, Juan Kruz, Jan Linkens i Itzik
Galili, entre d’altres, han arribat als salons de la companyia, a les
immediacions de la Plaça de la Revolució de La Havana, per sorprendre’s
davant del virtuosisme dels ballarins, i alguns no han pogut resistir la
necessitat de coreografiar per a ells.

Danza Contemporánea de Cuba, avui sota la tutela de Miguel Iglesias, s’ha
presentat als més prestigiosos escenaris del món, des del Gran Teatro de La
Havana, el Sarah Bernhardt de París, el Canadian Art Center de Ottawa,
Bellas Artes i l’Auditori Nacional de Mèxic, Las Arenas de Verona, La Fenice
y Malibrán (de Venècia), el Teatre Municipal de Sao Paulo, el San Martín de
Buenos Aires, el Teatre Real de La Moneda a Bèlgica, el Sadler’s Welliy el
Coliseum a Anglaterra, el Queensland Performing Arts Centre Playhouse
Theater a Brisbane, Austràlia, i recentment al Joyce Theater a Nova York.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>