Lluís Homar a la gala dels premis gaudí 2013.

Rostres eminentment relacionats també amb les arts escèniques de casa nostra els que es van veure ahir a la cinquena edició dels Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, tant a la catifa vermella, entre els assistents al pati de butaques del Barcelona Teatre Musical i, per descomptat, a dalt de l’escenari recollint guardons.

Lo impossible de Juan Antonio Bayona fa fer un ple a l’aconseguir els sis Gaudí als que estava nominats: so, maquillatge, muntatge, fotografia, millor pel·lícula europea i millor director. Blancaneu, de Pablo Bergel, finalment es va endur quatre estatuetes de les dotze a les que optava: vestuari, direcció artística, música original i millor pel·lícula en llengua no catalana. Completen el palmarès Les aventures de Tadeu Jones (efectes especials i pel·lícula d’animació), Els nens salvatges (millor actor principal), El bosc (millor actriu principal) i The Pelayos (direcció de producció). Tant Rec3 com Fènix 11*23 van tornar a casa sense cap dels premis als que optaven.

Amb gairebé un centenar de mitjans acreditats, l’expectació mediàtica era evident a la catifa vermella que s’havia instal·lat a l’exterior del BTM malgrat el vent i el fred que es va fer notar entre les actrius més escotades. I és que lluny queden ja aquells comentaris que atribuïen certa manca de glamour a l’star system català. Els nostres actors i actrius aquest cop han lluït firmen com Menchén Tomàs, que va vestir a gent com Aina Clotet, Clara Segura o Mariona Comes, així com altres personalitats convidades, Miriam Porté o Rosa Olucha, directora de la gala, entre elles. Bea Segura va aparèixer vestida per la casa d’alta costura Tot-Hom i la directora Silvia Munt es va mantenir fidel a la dissenyadora catalana Lydia Delgado. Maria Molins, amb el seu embaràs de nou mesos, va dur un vestit de d’Etxart&Panno que va lluir en pujar emocionada al faristol a l’endur-se el premi a millor actriu per El bosc. Belén Fabra de Juan Pedro López, Irene Montalà de Yolan Cris i Mercè Llorens va apostar per una creació de Zazo&brull.

El conseller de Cultura Ferran Mascarell, l’alcalde Xavier Trias i el regidor de Cultura Jaume Ciurana van presenciar la cerimònia presentada per Andreu Buenafuente que va comptar entre els assistents amb noms del món del teatre com Josep Maria Pou, Lluís Homar, Eduard Fernández (que va recollir el Gaudí a Millor Actor secundari per Una pistola en cada mano, Vicky Peña, Joan Pera, Roger Pera, Lluís Soler, David Selvas, Mercè Comes, Nora Navas, Montse Alcoverro, Pep Planas, Àngels Bassas, Pep Saïs, Ferran Madico, Esther Bové, Àlex Mañas, Lloll Beltran, Victòria Pagès, Lluís Villanueva, Susanna Garachana, Roger Coma i fins i tot els organitzadors de l’altra gran gala, els Premis Butaca, Toni Martín i Glòria Cid també s’hi van deixar veure.

Sense dubte uns dels moments més emotius de la nit va ser l’entrega del Gaudí Honorífic a Montserrat Carulla: “Bona nit, sóc Montserrat Carulla, actriu catalana i independentista. I afegeixo: però el meu independentisme no va contra ningú. Admiro la cultura, la llengua del poble espanyola. L’estimo, l’admiro i la vull al meu costat com a amiga, però amiga en llibertat”, va dir en recollir el premi, recordant l’origen de la seva passió per les arts escèniques i el teatre. “La meva vida ha estat la vida d’una dona treballadora, que va començar a enfrontar-se a la vida des dels quinze anys. I des d’aleshores no ha defallit”. I va concloure després de recordar que ja porta 52 anys damunt dels escenaris: “Molt bé Carulla. Si haguessis de començar, ho tornaries a repetir”.

També va haver un record a la figura de Jordi Dauder, gràcies a Jordi Dauder, la revolució pendent, dirigit per Antoni Verdaguer, que es va endur el Gaudí a Millor Documental.