En el marc de les accions de promoció internacional i captació de professionals que FiraTàrrega fa durant tot l’any, la darrera setmana de març la Fira va participar al XII Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà (Colòmbia), un dels festivals d’arts escèniques més importants de llatinoamèrica. En concret la fira targarina, la cita de teatral amateur més important dels Països Catalans, va participar a la Finestra Internacional de les Arts Escèniques (VIA), un fòrum de contacte entre programadors i companyies al qual hi han participat un centenar llarg de promotors del continent. Els contactes de FiraTàrrega amb els programadors iberoamericans s’emmarquen en la programació de Catalunya, que amb les Balears són els convidats especials al Festival.

A part de conèixer el funcionament d’un dels esdeveniments més prestigiosos i seguits de Colòmbia, el representants de FiraTàrrega van tenir l’oportunitat de contactar amb nous programadors dels festivals iberoamericans, agents dels Estats Units i de Corea, amb qui van establir vincles per realitzar projectes que podrien fer-se realitat en les properes edicions de la Fira.

Catalunya i Balears, convidats especials

En 2010, la XII edició del Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà ha tingut com a convidats especials a Catalunya i les Illes Balears. És per això que es va buscar el suport d’una entitat representativa de la cultura catalana com és l’Institut Ramon Llull per a programar les obres que componen aquesta mostra del teatre, la dansa, el circ i la música que es creen a Catalunya i les Illes.

Algunes de les obres representades en aquest certamen han estat 2666, una posada en escena basada en la novel del mític escriptor xilè Roberto Bolaño, dirigida per Àlex Rigola, i La Pantera Imperial, una obra el protagonista és la música, dirigida i interpreta pel músic i compositor Carles Santos.

També van ser-hi presents els textos de dramaturgs com Josep Pere Peyró, Josep M. Benet i Jornet i Jordi Casanovas a través de lectures dramatitzades a càrrec d’actors colombians, en una mena d’intercanvi cultural. També va tenir lloc una gala de poesia en la qual es van recitar versos de poetes com Josep Carner, Salvador Espriu i Blai Bonet, en la veu de Vicky Peña i Mario Gas. Sergi López també va portar a Bogotà el seu monòleg teatral Non Solum, amb la companyia Res de Res.

Innovació

La Fira de teatre al carrer de Tàrrega tindrà lloc del 9 al 12 de setembre a la capital de l’Urgell. Des de l’organització, aquest certamen sempre ha posat especial èmfasi en els espectacles innovadors, que tenen com a objectiu la renovació dels llenguatges escènics i la relació amb el públic. La programació artística de FiraTàrrega combina diferents disciplines escèniques, amb especial rellevància de les arts de carrer i les propostes visuals. El programa d’actuacions acostuma a incloure espectacles de referència, prescriptius, que permeten descobrir tendències i creadors d’altres països. Es prioritzen aquells que són primícia a l’Estat espanyol i que no s’han programat en els principals festivals europeus d’arts escèniques.