'Upside down' de Duo Laos

Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, obrirà les seves portes el proper 8 de maig amb el cabaret d’obertura Domus, un tast de tres de les companyies programades en aquesta divuitena edició: Hotel iocandi, Duo Laos i Atempo Circ. Piero Steiner serà l’encarregat de presentar aquest cabaret inaugural sota la direcció de Jorge Albuerne al Parc de Sant Jordi.

La Fira, que s’allargarà fins al diumenge 11, compta amb una intensa programació que inclou 12 espectacles internacionals, 21 de nacionals i 3 de la resta de l’estat. Places, carrers, teatres i veles de la capital del Baix Camp acolliran els espectacles de 37 companyies procedents de França, Bèlgica, Canadà, Noruega, Eslovàquia, Itàlia, Marroc, Argentina, Brasil, Xile, Espanya i Catalunya que oferiran al públic més de 80 representacions de les seves produccions més recents, centrades en diferents tècniques i disciplines i que destaquen per la transversalitat de llenguatges.

Trapezi 2014 fa una clara aposta pels artistes emergents, la nova creació i l’experimentació. La transversalitat i la convivència de llenguatges, l’aposta per altres disciplines com la dansa o les arts plàstiques, noves tendències i estètiques en la posada en escena, així com la innovació i el risc, són els valors principals que caracteritzen la programació. Aquests han estat els criteris que ha seguit l’actual direcció artística, liderada per Jordi Gaspar, amb el convenciment que les companyies emergents, així com la qualitat, la novetat i la varietat de formats (vela, sala, carrer, cabaret, itinerants) faciliten la projecció internacional i estatal del circ català.

TRAPEZI A LES VELES, LA PALMA I ALS TEATRES
A la ciutat de Reus, durant els dies de fira, s’alçaran dues veles per acollir dos espectacles francesos: Bêtes de Foire – Petit théâtre de gestes al Parc de Sant Jordi i Marée Basse de la companyia Sacékripa. La primera vela, amb un aforament de 130 persones, oferirà a l’espectador el treball meticulós de dos artistes – Laurent Cabrol i Elsa de Witte – que combinaran la dansa, el circ, el teatre d’objectes i les titelles per explicar-nos una història plena d’emocions. La segona és un element indispensable dins de la història que ens expliquen Benjamin De Matteis i Mickael le Guen. La vela descobreix durant l’espectacle la relació entre els dos protagonistes a través de situacions absurdes i artilugis quotidians.

La Palma de Reus, un teatre a l’aire lliure construït a principi del segle XX, també serà protagonista durant aquesta divuitena edició del Trapezi exhibint Face Nord, de la companyia francesa Un Loup pour l’homme, i Rudo, del català Manolo Alcántara. Els jocs físics i els equilibris inundaran La Palma amb aquests dos muntatges. El primer, amb un intent de retrobar en l’home adult la innocència lúdica del nen. El segon, amb la inestabilitat de torres de caixes que Alcántara construeix durant l’espectacle i que simbolitzen els perills i els anhels de la vida.

El circ de sala cada cop agafa més protagonisme en aquest gènere i, per això, els teatres són un pilar indispensable per la Fira Trapezi. El Teatre Fortuny, el Teatre de l’IES Baix Camp, Cal Massó i Bravium Teatre donaran sostre a cinc espectacles de circ de sala. Cabaret Petrificat, l’últim muntatge d’Escarlata Circus dirigit per Jorge Picó, neix d’un retorn als orígens de la vida. Un cabaret visual, poètic i pulsatiu interpretat per Jordi Aspa amb l’acompanyament artístic de Bet Miralta, que ens farà recordar d’on venim.

Les companyies Animal Religion i Daraomai-zuid presentaran dues propostes multidisciplinàries recentment estrenades a FiraTàrrega i al cicle Fet a Mataró, respectivament. El primer espectacle, Indomador, creat i interpretat pel jove català Quim Girón, ens parla de la por i de l’acceptació d’un mateix a través del contacte i la identificació amb el món animal. Vals-Blessé(e) és una reflexió sobre les ferides que pateix l’ésser humà quan se sent abandonat, un muntatge que recorre a la dansa que ens ajuda a superar els moments difícils i plens de dubtes. Dos espectacles internacionals formen part també de Trapezi als Teatres: Cherepaka, del quebequesa Andréane Leclerc i la seva espectacular contorsió, i 1 ½ La història d’Antero, de la companyia noruega Oddenn Productions, un muntatge a mig camí entre el circ i les titelles.

TRAPEZI ALS CARRERS
Les arts de carrer, un gènere indispensable i estratègic per la Fira, tornaran a omplir els carrers de Reus amb desenes de propostes gratuïtes per a totes les edats. Propostes internacionals i del nostre país que faran sortir la gent de casa i viure noves experiències a l’aire lliure envoltats de centenars de persones. Atempo Circ, l’única companyia amb dues propostes dins la Fira, presenta Deal i Invisibles, dues de les seves noves produccions, en les quals utilitzen la fusió de diversos gèneres per oferir poesia visual i presència escènica.

Deal juga amb la dansa contemporània i els llenguatges del circ per revelar a l’espectador noves i inesperades dimensions dels objectes, dels altres o de nosaltres mateixos, mentre que Invisibles barreja el circ amb el teatre físic i la música en directe per recrear el retrobament de dos personatges que compartien una estreta relació.

Esquerdes, una proposta d’Hotel iocandi que reflexiona sobre la fugida i el desig, es representarà al pati de l’IES Baix Camp. Aquesta petita història introspectiva i divertida està protagonitzada per tres artistes que juguen al voltant d’un trapezi fix i d’una escala amb milers d’usos diferents.
Els valencians La Trócola i els andalusos Zen del Sur són dues de les tres propostes de la resta de l’Estat que es podran veure en l’edició d’enguany de la fira. Lluny de ser similars, barregen el circ amb la dansa acrobàtica. Heian, de la companyia andalusa, utilitza l’humor, el contact –tècnica de verticals– i la música en directe per provocar i emocionar l’espectador amb la fusió de totes aquestes arts. Potted, en canvi, parla sobre la recerca de l’objecte i la seva versatilitat i la creativitat. La Trócola, amb aquest muntatge porta a l’espectador a creuar límits i explorar noves dimensions.

Pelat, de Joan Català; Cabaret Elegance, de la companyia Elegants;No te metas eso en la boca, dels francesos Les dessous de Barbara; i el showman Gorka Ganso, amb l’esbojarrat Walkman, són les propostes que completen la programació de la divuitena edició de la Fira Trapezi conjuntament amb Violeta, del Col•lectiu La Persiana, que serà l’espectacle de cloenda. Aquest és un muntatge per a tots els públics on set acròbates mostraran als assistents una gran varietat de números de circ entre els quals destaquen el trapezi fix, la perxa xinesa, l’escala lliure, la roda cyr i el quadrant rus.

Els més petits també tindran el seu espai en aquesta Fira Trapezi. Dissabte i diumenge, en dues llargues sessions de 2 hores, els nens de 0 a 3 anys i les seves famílies podran gaudir de Apicirc a La Granja, un espai infantil on els nens podran experimentar amb tots els seus sentits el món del circ i de les titelles. Aquesta activitat, ideada per la companyía Pessic de Circ, està formada per cinc petites cúpules geodèsiques a través de les quals els nens descobreixen un món d’objectes, titelles i joguines fabricades artesanalment.

A més, la Fira proposa una sèrie d’activitats gratuïtes complementàries a la programació: els itinerants i els cabarets nocturns. L’elefant del Trapezi es passejarà per Reus acompanyat de sis artistes, sis performances que seguiran el camí de l’elefant per carrers i places. Els artistes són David Batlló amb Tararear, el Duo Laos amb Upside Down, Juana Beltran amb Lo quieto en movimiento, Carola Aramburu amb Río Por No Llorar, Amanda Righetti amb Els i Xavier Sánchez amb Oyeblikk Alene. Aquests mateixos espectacles són els que a partir de les 00:30h de divendres i dissabte faran vibrar al Parc de Sant Jordi. Piero Steiner serà el pr

  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón