Foto de família de la presentació de Catalunya Aixeca el Teló 1019/20

Com ja és norma, més o menys la segona setmana de setembre els teatres de Catalunya enceten oficialment la temporada. El tret de sortida és la Gala Catalunya Aixeca el Teló, una activitat ciutadana ja imprescindible, que com els últims anys, es presentarà ben engalanada des del Gran Teatre del Liceu. Els que no hi heu pogut anar, demà dimarts es retransmet per TV3 “En un horari molt bo!”, ha dit satisfet Toni Albaladejo, vicepresident de Adetca. 

Ha estat la primera presentació de la nova Presidenta de Adetca, Isabel Vidal, que ha obert l’acte agraint la presència d’una molt gran representació dels teatres del país. També hi havia a la taula  Marina Marcos, representant de les sales de proximitat, i Òscar Balcells, de la programació familiar. I han començat, com ja és també norma, amb un resum de les xifres.

VISIÓ GLOBAL: ANEM BÉ!
Aquest seria el titular que resum la temporada 2018/19 que, després d’uns anys de sequera, és força esperançadora. Us presentem una visió global de com ha anat.

Hi ha hagut un total de 2.564.542 espectadors, el que significa un increment del 12,22% pel que fa a la passada temporada. “Però no ens conformem. Volem arribar als 3.000.000 d’espectadors.”  diu Vidal. L’índex d’ocupació ha assolit un 59,86 % 

La recaptació ha estat de 64.607.858 €, un 12,93% més, que se situa a 7.399.648 € més. S’han representat 1.165 espectacles (85 més), que han ofert 12.411 funcions (486 més que la temporada anterior).

Com ja és habitual, el millor mes ha estat el desembre, amb 328.294 espectadors.

La presidenta ha afegit que “Tot i que l’activitat és bona, necessitem sumar complicitats i més finançament. Volem recuperar els recursos que teniem abans la crisi. I per damunt de tot, oferir una cartellera de qualitat.” I encara ha afegit: “Hem de fer passos endavant, tenim espai per créixer. Podem incrementar les franges horàries, obrir a l’agost, ja que està provat que els que obren, omplen… I hem de fer més comunicació amb campanyes atractives. En aquest sentit volem agrair als mitjans apassionats de la cultura que demanin més pàgines i notícies centrals.” 


LES SALES DE PROXIMITAT I ELS ESPECTACLES FAMILIARS
Les sales de menys de 200 places han tingut i un increment  de vora un 5% d’espectadors, malgrat falta la Muntaner. La recaptació ha arribat als 2.460.013 € i, els espectadors, han estat 233.076.

Pel que fa al teatre Familiar, ha presentat 1.867 funcions de 215 espectacles, el 18% dels totals que es fan a Barcelona. I ha tingut un 51,47% d’ocupació. Balcells ha remarcat que “és necessari un pla coordinat per portar les arts escèniques a l’escola, de la mateixa manera que ja hi són les plàstiques, la música o la  literatura. No només són el públic del futur, també formen part del present.”

I ens han passat un vídeo molt tendre i bonic, on una colla de nens i nenes que estudien teatre reclamen “Volem fer teatre cada dia i estudiar-ne!”

 

EL TEATRE EN CATALÀ SUMA MÉS
Les dades que fan referència a l’idioma, situen el català en un lloc preferent. Pel que fa a les produccions, 918 espectacles han estat catalanes (79% ); la  resta de l’estat n’ha aportat 137 (12%) i 110 ( 9% ) venen de fora. Les signen 698 autors catalans (60%); 185 castellans (17%) i 272 estrangers (23%). 

Per idioma, 633 han estat parlats en català, 328 en castellà i 304 en altres idiomes. Vol dir que 1.101.293 espectadors han vist teatre en català. 

Per gèneres, el teatre de text ha tingut una presència del 46%; el musical d’un 21% i el familiar, un 8%. “Crec que el teatre Musical ha estat el motor del creixement de la temporada”, apunta Isabel Vidal. 

Curiosament, però, les dues obres més vistes han estat en castellà: La jaula de las Locas, pel que fa al gran format i El Chico de la Última Fila, en sales petites. I els teatres que han tingut més gent han estat el Tívoli (gran) i La Beckett (de proximitat).

 

CONSIDERACIONS
Isabel Vidal ha volgut remarcar la falta de suport per part de les institucions. “Per mantenir una actitud activa a l’àmbit teatral,  necessitem que ens afavoreixin sense posar pegues. Si el teatre té dificultats i es queixa, volem que ens mirin com alguna cosa que s’ha de solucionar, no com un entreteniment. Som una activitat cultural i també econòmica. En definitiva, necessitem una mirada més amable envers el sector.”

Per arribar als 3.000.000 d’espectadors, xifra que “a la temporada 2011/12 gairebé ho teníem, cal que s’acabi la crisi i tornar a recuperar els recursos. Necessitem una mirada estratègica per part de l’administració.” I pel que fa a incrementar l’activitat “és molt necessari i per aconseguir-ho hem de ser imaginatius a les campanyes i tenir més presència als mitjans. Aconseguir que la gent agafi l’hàbit d’anar al teatre. I no és un somni, hi caminem!”

Per arribar-hi es basen en seguir les Espietes dels teatres, que serveixen per tenir dades del públic com ara el sexe, l’edat, d’on venen… Però són dades protegides que no ens poden donar. Malgrat tot, diuen que “Tenim preocupació pel públic jove, hem de saber comunicar-nos amb ells.”  Reclamen més implicació per part del Ministerio de Cultura ja que ha baixat la dotació i al Departament d’Economia que destini més del 7% a la cultura.  La conclusió és que falten recurso!

 

AIXECA EL TELÓ, UNA GALA PROTAGONITZADA PER NENS I NENES
Toni Albaladejo estava radiant: “La Gala se’ns fa gran, ja compleix 18 anys!”, ha dit. I ha fet un repàs pels diferents formats que va tenir, des del seu inici, en què anàvem de teatre en teatre. “Ha tingut diferents formats però al final hem optat per una Gala més aviat festiva, que serveix com a  dia de retrobament i germanor. Ara hem encetat una nova etapa basada en donar missatges. I enguany la dediquem a les noves generacions, donant-los tot el protagonisme.” 

Van anar a trobar  Raquel Salvador i Oriol Vila, de Nico&Sunset perquè els donessin idees i ho dirigissin “i n’han fer una virtut! Van dir que si volem explicar el teatre al públic del futur, doncs que ho presenti un nen o un a nena! I li varen proposar a la Nonna Cardoner!  A més, hi intervenen 150 nens. Són realment el públic del futur i ens parlen de quina mena de teatre hem de fer. la creació estat una experiència meravellosa! Hi han participat escoles d’actors i de dansa per a nens”, explica Albaladejo. 

Així, aquesta nit, aquests nens i nenes recordaran amb molt d’humor que el teatre és, en essència, un joc a dalt d’un escenari. També reivindicaran l’assignatura de teatre a les escoles i la importància del seu paper com a espectadors als teatres de Catalunya, incidint en la necessitat de tenir en compte tots els públics i edats a l’hora produir i de programar. 

 

ELS PREMIS CATALUNYA DE TEATRE
En el transcurs de la Gala es farà entrega d’els premis Catalunya de Teatre, una iniciativa d’ADETCA, que es va impulsar a la darrera edició del 2018 amb la finalitat de premiar anualment persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques. Els premis s’atorguen de forma directa a partir de les nominacions d’ADETCA i de la posterior decisió d’un jurat extern. Enguany, i tenint en compte l’experiència de la darrera edició, es reduirà el número de premis a tres donant peu a un major protagonisme dels premiats.

Demà us en parlarem més. Però recordeu:
Dimarts 10, a les 22.45 h per TV3
Que ho disfruteu!