La Jaula de las locas/ foto de família. Imagen: lab 1885.
'La Jaula de las locas' torna al Teatre Tívoli. Autor: Lab1885.

Si la vida comença avui i aquest és el millor dels moments malgrat la crisi sanitària, si hem de trobar un raconet de felicitat i evasió per fer les circumstàncies una mica més sostenibles, que millor que visitar una nit més La cage aux folles, el club de Saint Tropez que omple la vida de purpurina i il·lusió. El local d’oci nocturn regentat per en George i l’Albin torna al Teatre Tívoli– el lloc on es va estrenar la producció de Nostromo Live La jaula de las locas el 2018- a partir del 22 d’octubre. La jaula de las locas torna al carrer Casp per omplir el teatre d’il·lusió, esperança i alegria.

“Afrontem aquest retorn amb molta alegria”, explica l’Àngel Llàcer, director i protagonista de l’espectacle, “amb una enorme il·lusió. Si alguna cosa ens fa feliços, és tornar a pujar a l’escenari amb aquesta obra, precisament, que ha fet feliç a tanta i tanta gent”. Ivan Labanda, també protagonista de les funcions, viu aquest retorn amb efervescència: “Ajuntar-nos de nou la companyia, donar-nos la possibilitat de fer gaudir el públic en aquesta tesitura que estem vivint és brutal. Hi ha una sensació d’aferrar-nos a aixó como a un clavo ardiendo. Ara abracem la vida més que mai, abracem l’art més que mai.” Jordi Sellas, productor executiu de l’exitós projecte, afirma: “és increïble l’energia amb què s’han retrobat els artistes i tècnics”. Andreu Gallén, director musical amb Manu Guix de La Jaula de las locas, està exultant: “dos anys després tornem a Barcelona, on tenim un record impressionant”. La jaula de las locas va aconseguir convertir-se en l’èxit de la temporada durant la seva estança el 2018, amb més de 1.000 espectadors per funció al llarg de 170 representacions.

El confinament i la crisi sanitària generats per la pandèmia de la Covid-19 va obligar a suspendre les funcions de La jaula de las locas en el Teatre Rialto de Madrid, on el musical estava realitzant una temporada d’èxit i preparant la seva posterior gira per tot el país. Aquesta tardor, per celebrar el retorn a la normalitat del sector de les arts escèniques, l’espectacle torna a pujar a l’escenari del teatre centenari del carrer Casp: el Tívoli de Barcelona. I la normalitat s’afronta amb seguretat i assumint riscos. “Sabem el que tenim entre mans, La Jaula és com una píndola de felicitat. Tornem a Barcelona, que és on vam començar, sabem que ara injectarem felicitat a dojo en un moment en què la gent ho necessita”, diu Àngel Llàcer, feliç de tornar a ser Alvin a partir del 22 d’octubre.  “És veritat que som molt valents perquè no hi ha espectacle d’aquestes dimensions que es posi en escena en aquests moments. Però creiem precisament que en els moments difícils, on la cultura és tan necessària, és quan cal prendre aquests riscos”.

El risc de posar en marxa de nou l’espectacle, amb noves coreografies ja provades a Madrid, amb un nou vestuari, i amb la incertesa de què hi hagi noves restriccions és assumible, perquè quedar-se a casa no entrava dins els plans de la productora Nostromo Live. El seu director, Jordi Selles, afirma: “Era més arriscat encara no fer res”. L’equip de La jaula de las Locas s’hi posa amb la idea que “la companyia, la productora, i fins i tot els espectadors entenguin que estem en un moment molt especial i que amb els anys ens en recordarem d”aquella temporada que vam fer amb la Covid’. Serà una mica més incòmode tot plegat, però en cap cas les incomoditats són prou grans davant de tot allò que t’ofereix un espectacle com aquest”, assenyala Sellas.

La producció ha creat “un entorn que sigui el més sanitàriament controlat possible”. Grups estancs per als artistes i els tècnics, rutes diferents pels passadissos, espais alternatius… Andreu Gallén explica com treballaran els músics: “amb l’orquestra, els músics que no bufem hem d’anar amb mascareta. I els músics que bufen tenen unes pantalles de metacrilat entre ells que fan que no hi hagi contacte de l’aire. Hi ha una seguretat absoluta mentre estem fent la funció.” La platea estarà al 50% d’aforament, hi haurà separació de butaques, es posarà a disposició del públic el gel hidroalcohòlic, s’ha eliminat  la segona part i l’espectacle va d’una tirada durant 105 minuts. I per als espectadors de les primeres funcions hi ha una protecció extraordinària.  Una mascareta de La jaula de las locas d’edició limitada perquè tota la platea es vegi de color rosa fúcsia. Aquesta aposta per un espectacle en viu d’aquestes característiques reafirma el compromís en Nostromo Live amb Barcelona com a ciutat de creació i producció d’espectacles de gran format.

Si Sellas apel·la a la generositat de públic i treballadors, Iván Labanda creu que l’oportunitat de tornar a fer teatre només es pot respondre amb seny: “Només sento agraïment perquè ens donin aquesta segona oportunitat. I la nostra responsabilitat juga un paper molt important. Hem d’estar molt conscienciats, i per la meva experiència tant aquí com a la tele puc dir que s’està fent súper bé.” L’Àngel ho rebla: el teatre és segur: “Nosaltres, els artistes, anem amb molt de compte perquè ho tenim claríssim: ens hi jugem la feina. És la cosa de dir: ‘vaig a un lloc on estaré segur i segur que seré feliç'”.

Àngel Llàcer i Manu Guix segueixen al capdavant d’aquesta festa a la vida, al costat d’un elenc pràcticament idèntic a què va comptar el musical durant la primera temporada a Barcelona, ​​format per uns 30 artistes que executen sorprenents noves coreografies de la mà de Miryam Benedited i amb música en directe.  En aquesta ocasió, Miriam Compte i Albert Faura han treballat per renovar els dissenys de vestuari i il·luminació respectivament en aquesta nova etapa del musical al Tívoli. A més, l’espectacle està avalat per més de 300.000 espectadors que han estat testimonis de l’ambiciosa posada en escena del musical, amb estructures mòbils que transformen l’escenari i uns 140 canvis de vestuari. El públic de Catalunya podrà retrobar-se amb una divertida trama i reconeixerà 13 cançons que han marcat la història mundial dels musicals.

 La Jaula, un musical de referència

La Jaula de las locas narra la història d’una parella gai formada per Georges -gerent d’un night club de Sant Tropez- i Albin, la seva romàntica parella i estrella de el local. Les divertides i absurdes aventures que repassa el musical comencen quan Jean-Michel, el fill de Georges, els presenta als pares ultraconservadors de la seva promesa a Georges i Albin.  La Jaul de las locas (La Cage aux folles) és una peça teatral escrita i protagonitzada originàriament pel dramaturg francès Jean Poiret. Aquesta va ser estrenada a París el 1973 i després de quinze anys consecutius en cartell, va aconseguir superar les més de 2.000 sessions. La producció de Nostromo Live es basa en la versió musical de gran format de Jerry Herman i Harvey Fierstein, la qual es va presentar a Broadway el 1983 i que va guanyar 6 premis Tony i es va convertir en el primer musical en la història de Broadway a superar les mil funcions. Després del seu èxit a Broadway, La Cage aux folles va arribar a West End, així com a Berlín, i des de llavors s’ha representat ininterrompudament a tot el món. La versió a l’espanyol del text és de Roser Batalla i Roger Peña. Dècades després de l’estrena de Broadway, és encara un cant a la llibertat individual i col·lectiva tan vigent avui com en la seva primera producció.

La companyia torna a trepitjar l’escenari del Tívoli amb el mateix objectiu de l’octubre de 2018: ser feliços i fer feliç el públic, com indica Àngel Llàcer. “Sabem el que tenim entre mans, és com una píndola de felicitat. És el lloc i el moment ideal perquè la gent vingui a veure La jaula de las locas. Hi ha una cançó a l’espectacle que es titula La vida empieza hoy (The best of times is now) i que et demana: aprofita el moment, viu ara.”