Albert Triola i Ramon Pujol tornen a donar vida a l'Àlex i al Bruno a 'SMILEY Després de l'amor'.

Com ja us vàrem explicar fa uns dies, el Teatre Aquitània enceta aquesta temporada una nova etapa artística. Fa uns mesos l’equip gestor del teatre va decidir fer un canvi de rumb artístic i encomanar el disseny de la programació i comunicació de la sala a BARC, empresa  especialitzada en gestió artística i màrqueting cultural, formada per Blanca de Carreras, Rubén García, Sem Pons i Andreu Rami, un equip jove però ben coneguts i amb llarga trajectòria dins del sector de les arts escèniques.

I ja ha arribat el moment de celebrar-ho debò, amb la pujada del teló del teatre- Aquest matí s’ha presentat el nou text de Guillem Clua: Smiley, després de l’amor. que farà la seva estrena absoluta a l’Aquitània avui mateix, 16 d’octubre. És una coproducció amb  La Brutal, protagonitzada per Àlex i Bruno (Ramon Pujol i Albert Triola), els mateixos protagonistes de la comèdia romàntica d’èxit internacional Smiley, una història d’amor.

Ve a ser un seguiment sense que sigui necessari haver vist l’espectacle precedent, ja que està  escrita com una nova història. Ara veurem una comèdia niva, més madura, actual i que ens parla de les relacions gais però també de la crisi dels quaranta, el matrimoni, els fantasmes del passat i les expectatives que crea un amor romàntic.

La primera part va deixar molt bon record a Barcelona i Madrid i és una de les obres més especials de la meva trajectòria, sovint em demanaven que la tornés a fer“, comenta el director. I afegeix: “Aquella primera història era filla del seu temps i era un reflex de l’actualitat d’aquells anys 2010 i 2011, per tant, es feia estrany recuperar una història amb uns personatges que, igual que els actors i la societat, ha seguit evolucionant“. Per la seva banda, lactor Albert Triola també explica: “Els personatges eren arquetípics, però han madurat. Ara tenen una motxilla i són molt més complexes: tot el que et passa als 45 anys és més transcendent i les decisions han de ser més encertades“.

Així, Guillem Clua ha creat una història totalment independent de la primera, tot i que conté alguns recordatoris que connectaran amb els espectadors més nostàlgics. “Ens feia por no tornar a aconseguir aquella alquímia que tenia la primera part, però ho hem fet i hem aconseguit un bon equilibri entre comèdia i drama que hem anat teixint durant el procés amb els dos actors“, comenta el director i dramaturg.

SMILEY Després de l’amor és, en paraules de Clua, “una reflexió sobre els tipus d’amor que existeixen, i la realitat de les parelles LGTB l’any 2020, sobre la manera que tenim de relacionar-nos avui, per exemple a través de les xarxes socials, sobre com és l’amor per a dos homes gais que arriben al 40 o sobre la trampa de l’amor romàntic que ens mostren les pelis d’amor”.

 

“HA ESTAT L’OBR MÉS DIFÑICIL QUE HE ESCRIT MAI”
L’èxit que va tenir SMILEY Una història d’amor ha fet que escriure una segona part no hagi estat una tasca gens fàcil per a Guillem Clua. “Aquesta ha estat l’obra més difícil que he escrit mai. Sí, més que drames èpics de tres hores com Marburg o Justícia, més que adaptacions de la Ilíada o sèries de prime time”, comenta. I encara diu: “He trigat anys a donar amb el text definitiu, l’he reescrit uns quants cops i, fins i tot, el final no hem acabat de fixar fins als assajos a dins del teatre. Calia trobar de nou el to, l’equilibri, la química entre els dos personatges… la màgia, en definitiva, que va fer de la primera entrega una cosa tan especialTot un repte per a Clua i també per als actors que asseguren que: “Per a nosaltres és un tour de force, com un huracà que passa de la comèdia al drama, fem monòlegs, trenquem la quarta paret…

SMILEY, una història que ha enamorat a mig món


El novembre del 2012 l’Àlex i el Bruno, els protagonistes de SMILEY Una història d’amor, es van fer el seu primer petó al petit escenari de la Sala Flyhard. Era un petó ple d’esperança i de futur, tal com han de ser els petons de totes les comèdies romàntiques, però en aquell moment ningú es podia imaginar fins a quin punt ho acabaria sent.SMILEYde seguida va enamorar els espectadors barcelonins. L’obra va saltar, primer, al Teatre Lliure i, després, al desaparegut Club Capitol on va fer diferents temporades fins al març del 2015. A la gira catalana va seguir la producció madrilenya, que va omplir els teatres Lara i Maravillas.

Al cap de poc temps, el text ja estava traduït a diverses llengües i se n’han pogut veure produccions a Alemanya, Grècia, Xipre, Itàlia, Xile, Puerto Rico, Perú, Uruguai, Venezuela, Miami o Nova York. Actualment s’està a punt d’estrenar a Singapur i Austràlia-

En uns temps en què les llibertats i la diversitat es veuen amenaçades, és important tornar a recuperar aquell esperit i aquells personatges”, comenta Ramon Pujol i conclou: “El que toca, el que ens excita i el que pot excitar i emocionar al públic és recuperar aquella joia, aquelles ganes de fer llum al cap i al cor de la gent, de fer-los estimar i estimar-se una mica més i una mica millor”.

SMILEY DESPRÉS DE L’AMOR
Del 16 d’octubre al 13 de desembre
Aquitània Teatre

Dimecres i dijous 20:30h.
Divendres a les 20h.
Dissabte a les 17:45h i 20h.
Diumenge a les 18h.

Entrades, aquí

banner fira mediterrània