Tercer diumenge de Quaresma, temps de Passió. Les representacions teatrals sobre la vida, mort i resurrecció de Jesús comencen avui a dues de les principals seus, Esparreguera i Cervera, mentre que altres com ara Ulldecona, Olesa de Montserrat i Molins de Rei ho faran les pròximes setmanes. Tot i que es tracta de muntatges de caràcter amateur, amb una història concreta i que beuen d’una llarga tradició, les entitats cada any aboquen esforços per millorar les funcions tant des del punt de vista tècnic com artístic, amb noves estructures escèniques i la col·laboració de professionals. Dos homes de teatre, Joan Castells (director de la Passió d’Esparreguera) i Quimet Pla (director de la Passió de Molins de Rei) expliquen quins són els reptes dels seus espectacles.

«L’espectador treballa més amb els ulls que amb l’oïda, per això cal trencar la monotonia i fer que cada quadre tingui crescudes de ritme», assenyala Joan Castells. El «ritme» és una de les obsessions dels directors de passions, que treballen per fer el màxim d’amè un text que en alguns casos s’acosta a les quatre hores de representació. A Esparreguera, per exemple, hi ha funció matí i tarda, amb pausa per dinar. «Aquest és precisament l’encant de la nostra Passió», opina Castells. En aquesta ciutat que aquest any ostenta el títol de Capital de la Cultura Catalana, la Passió 2005 aporta diversos canvis escènics, amb la voluntat d’afegir més dinamisme i expressivitat a la representació. El quadre de Pilat, per exemple, s’ha renovat totalment; també s’ha intentat recuperar la caracterització dels personatges com a composicions pictòriques, així com accentuar el «to èpic» de l’espectacle, millorant la manera de recitar. «Calia trobar un altre cop el sentit comú del text, eliminar la cantarella i allunyar-ho al màxim dels Pastorets», sosté Castells.

Per la seva banda, Quimet Pla afronta el seu quart any al capdavant de la Passió de Molins de Rei, un muntatge més modest i jove que la resta -amb text del poeta local Mateu Janés (1896-1974)-, però amb una posada en escena més contemporània. «Apostem per una obra despullada de realitat i carregada de simbolisme, deixant que vagi per davant la poesia», explica Pla. El toc simbolista es fa evident en l’escenografia abstracta i en el vestuari modern. Aquest últim element està en fase de canvis (al principi els actors anaven vestits de carrer), i també s’ha renovat la il·luminació. «Tenint en compte que la majoria d’actors són amateurs, un dels trets que hem treballat molt és intentar millorar la interpretació poètica dels textos», assenyala Pla. La Passió de Molins de Rei és una iniciativa de l’associació cultural Impuls. Aquest any hi haurà quatre representacions, els dies 12, 13, 19 i 20 de març al Teatre de la Joventut Catòlica.

Trobada de passions
Un dels actes rellevants de la capitalitat cultural d’Esparreguera serà la Trobada de Passions dels Països Catalans, que tindrà lloc el 4 de juny. Es preveu que hi assistiran representants d’una vintena de representacions de la Passió, en un encontre que servirà per debatre l’estat de salut de la representació i les perspectives de futur d’aquesta tradició teatral. Una de les activitats d’aquesta trobada serà una representació conjunta de la Passió, que rebrà per títol Una Passió de Passions, i en la qual cada acte serà interpretat per una de les entitats.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>