L’analfabeta és un relat autobiogràfic d’Agota Kristof, una dramaturga i novel·lista hongaresa que als anys 50 va arribar a Suïssa com a refugiada, parlant francès però sense poder llegir-lo ni escriure’l, és a dir, com una “analfabeta”.

Kristof va escriure alguns dels passatges de la seva vida, en què explicava com les seves ganes de llegir i escriure a poc a poc la van anar convertint en una escriptora. A partir d’aquesta narració, la directora Laura Batllori ha creat una dramatúrgia que avui s’estrena al Versus Teatre, on es representarà cada dimarts i dimecres fins al 24 de març.

L’actriu Eva Saumell és la protagonista de L’analfabeta, que inicia una viatge intern cap a les profunditats de la seva memòria, nodrint-se tant dels records que és capaç de reviure com d’aquells que ja creia perduts: la infantesa, Hongria, l’exili, Suïssa, la llengua francesa i l’escriptura són alguns dels paisatges d’aquest recorregut.

L’analfabeta parla, en definitiva, de l’educació soviètica, la postguerra, l’exili, l’alienació a les fàbriques i l’escriptura.

Batllori fa una proposta escènica en què dóna la seva particular visió del concepte analfabeta, un muntatge que recull llenguatges artístics diferents amb l’objectiu de dinamitzar el que seria un monòleg convencional. Autors romàntics -Schumann, Chopin-, impressionistes -Debussy-, però també autors catalans com F. Mompou o Manuel Blancafort o el sevillà Joaquín Turina conformen la banda sonora d’aquest viatge per la memòria.