{Y Por qué John Cage?} dels artistes residents a Catalunya Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, es representa al Zagreb Dance Center

L’Antic Teatre visita Zagreb en la cinquena edició del seu programa d’intercanvi artístic internacional cav_a: Catalan artists visiting ___ artists, organitzat per l’Antic Teatre, que enguany es realitzarà al Zagreb Dance Center, situat a la capital de Croàcia.

Zagreb Dance Center, un centre de dansa amb el principal objectiu de crear oportunitats pel desenvolupament d’una nova generació de coreògrafs a Zagreb i Croàcia, i Antic Teatre, referent de l’escena actual de Barcelona, centre de recursos multidisciplinars dedicat a la recerca, la creació, la producció i la difusió de les arts escèniques i visuals, estan treballant conjuntament dins del programa cav_a, Catalan artists visiting Croatian artists.

El programa d’aquesta edició consistirà en la representació el dia 15 de desembre de l’espectacle Y Por Qué John Cage? de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol al Zagreb Dance Center i una xerrada posterior amb el públic croat.

S’està treballant intensament perquè aquesta col·laboració sigui la primera d’una sèrie d’intercanvis bilaterals entre els artistes associats amb els dos centres.

El programa cav_a: Catalan artists visiting ___ artists, és una iniciativa de l’Antic Teatre que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

SOBRE EL CAV_A
És un programa d’intercanvi artístic per compartir, entendre i donar a conèixer les pràctiques de creació escènica de Catalunya, i al mateix temps aprendre sobre aquestes pràctiques en cada país d’acollida que es visita.

En fomentar la cooperació internacional entre centres independents d’investigació en el camp de les arts multidisciplinars, s’espera incrementar les perspectives culturals i propagar noves formes d’expressió creativa.

La primera edició del cav_a es va celebrar a Eslovènia, a la ciutat de Ljubljana, durant el desembre de 2011. El desembre de 2012 es va celebrar la segona edició del cav_a a la ciutat de Rijeka, Croàcia. El juny i el desembre de 2013 l’intercanvi es va fer amb la ciutat de París, en col·laboració amb el centre Mains d’Oeuvres. I el desembre de 2014, el país escollit ha estat Grècia, al centre cultural Vyrsodepseio d’Atenes.

El Zagreb Dance Center, que va obrir les seves portes el 26 d’Octubre del 2009, és un centre cultural únic a Croàcia dedicat a la dansa. La seva funció principal com a centre coreogràfic és fomentar i crear oportunitats per al desenvolupament d’una nova generació del talent coreogràfic a Zagreb i a Croàcia. L’objectiu és donar suport a la producció i difusió d’obres de dansa contemporània. Una part important del treball es centra en el desenvolupament d’un espai per al diàleg i el compromís entre els professionals de la dansa i el públic en general, en un esforç per millorar l’interès i el suport a la dansa contemporània a Zagreb i Croàcia.

El Zagreb Dance Center és un centre de dansa, situat al cor de la ciutat, que també implica el públic general, no només com a espectadors sinó com a participants actius, convidant-los a seguir els processos creatius, i a participar en tot un conjunt d’activitats relacionades amb la dansa i amb la possibilitat també de col·laborar com a voluntaris. Per als joves es tracta d’un espai ideal per desenvolupar habilitats úniques i diferents pràctiques de treball.

Residències, tallers, classes, projeccions de cinema, performances, debats de taula rodona, networking, exposicions, xerrades d’artistes, conferències i altres activitats específiques relacionades amb la dansa on hi participa el públic en general, són part de la programació anual del Zagreb Dance Centre. La col·laboració amb centres similars a Europa i la participació en aliances amb la comunitat local estan orientades a impulsar una relació més dinàmica entre els artistes residents a Zagreb i la comunitat internacional de dansa. El Dance Point, així com la publicació Dance Monthly, són les principals fonts d’informació relacionades amb la dansa per als esdeveniments organitzats al Zagreb Dance Centre, mentre que la informació que es pot trobar al lloc web ofereix notícies que van més enllà del propi centre. El flux d’informació sobre i per a la dansa és també un important servei per al públic en general que es pot subscriure a una recepció regular de notícies relacionades.

El Zagreb Dance Centre està gestionat per la organització no lucrativa Institut Croata de Moviment i Dansa (Hrvatski institut za Pokret i ples). El centre es va convertir en membre de la European Dance House Network (Xarxa Europea de Cases de la Dansa) al 2015. És el membre número 27 d’aquesta estructura dinàmica que dóna suport al desenvolupament de la dansa com a component vital en el desenvolupament de l’art contemporani.

JORGE DUTOR I GUILLEM MONT DE PALOL Y POR QUÉ JOHN CAGE?
Y Por Qué John Cage? és una performance sobre el so i el significat del discurs donat. El poder del so de les paraules. El so com a estructura, com a dinàmica que viatja. El discurs sensorial i no significatiu. No volem significar, al contrari, volem designificar per endinsar-nos dins el terreny d’allò sensitiu, d’allò relacional, d’allò perceptiu i d’allò corpori. En aquesta performance, el discurs pot ser qualsevol discurs. No és important el que diem, sinó com ho diem, quines eines musicals i coreogràfiques utilitzem per destrossar el text i submergir-nos en el treball de l’intèrpret suggerint i surfejant per les onades de l’imaginari.

Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol. En els nostres darrers treballs, juguem amb el llenguatge, la semiòtica, el significat i el significant, la fisicalitat del so, allò corpori i el moviment. No tenim l’humor com a vehicle per a qüestionar els formats de producció, creació, exhibició, interacció i contaminació de la nostra pròpia pràctica artística. Considerem certa dimensió política en els nostres treballs en expandir el concepte de la coreografia i treballar en els límits de fricció amb altres disciplines artístiques.

PROGRAMA CAV_A: CATALAN ARTISTS VISITNG CROATIAN ARTISTS
Activitat: Performance Y Por Qué John Cage? (50 min) + Debat amb el públic
Data: 15 de desembre
Hora: 21:00 h

Lloc: Zagreb Dance Center, Ilica 10, Zagreb, Croàcia

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània