L’arxiu històric del Teatre Fortuny, un dels més exhaustius del sector que es conserva a Catalunya i a l’Estat espanyol, es traslladarà aviat a una nova seu: la que tindrà la Fundació Teatre Fortuny als locals de la societat El Círcol. Amb uns locals propis, situats només dos pisos més amunt del teatre, la fundació espera també millorar i promoure la seva activitat.

La nova seu social de la fundació està ara en obres, tot i que els seus responsables esperen que estigui a punt el 15 de novembre, en què es commemoraran els 125 anys de la fundació del Teatre Fortuny. Es tracta d’un local d’uns 150 metres quadrats, que està situat al tercer pis d’El Círcol i que fa anys era l’habitatge del conserge de l’entitat. També té un accés directe al teatre. La fundació l’ha llogat a El Círcol per a 15 anys i hi ha invertit prop de 120.00 euros per condicionar-lo com a seu pròpia: «En els més de deu anys que portem funcionant, sempre hem estat en dependències del mateix teatre, amb els problemes d’espai que comportava», va explicar ahir el president de la Fundació Teatre Fortuny, Josep Vila Abelló.

Un dels motius que ha empès la fundació a buscar una seu pròpia és l’important arxiu documental sobre la història del teatre a Reus, que en aquests moments està situat en una de les dependències del Teatre Fortuny: «L’arxiu està ben conservat, però els problemes d’espai fa que no es pugui visitar ni obrir-lo a l’estudi i les consultes». Segons Vila, doncs, la nova seu de la fundació permetrà una millor gestió de l’arxiu, el material del qual s’anirà mostrant en exposicions temporals amb la finalitat també que s’incrementin les donacions de més documents.

El trasllat de l’arxiu documental del Teatre Fortuny a la nova seu de la fundació no ha d’afectar, segons Vila, el projecte de creació a Reus del Museu del Teatre Català, en el qual treballa des de fa mesos el professor i director Ricard Salvat per encàrrec de l’Ajuntament: «Segurament que part dels nostres fons aniran al museu, en una sala que estarà dedicada a la nostra fundació. De moment, els traslladem a la nostra seu perquè la situació era insostenible». Sobre el projecte del museu, la regidora de Cultura, Empar Pont, va indicar ahir que «es va avançant». Segons Pont, el nou pla d’acció municipal, que preveu les inversions municipals per als pròxims quatre anys, ja inclourà «els diners necessaris» per engegar el projecte.

La Fundació Teatre Fortuny, formada per diversos patrons i empreses, es va fundar l’any 1995 per promoure i divulgar l’activitat del Teatre Fortuny, que està dirigit i gestionat pel consorci públic format per la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació. Una de les activitats de més ressò que organitza és la convocatòria cada any del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri.