Foto de família dels artistes i companyies que formen part de la programació 2016-17 del teatre Eòlia-

Obert el novembre del 2015 amb programació estable, el teatre Eòlia, vinculat a l’escola d’Art Dramàtic, comença temporada amb una línia de programació centrada en el Teatre Necessari, segons assenyala la seva directora, Rosa Galindo. “Volem connectar amb inquietuds i històries que s’han de saber fetes amb l’energia de la gent jove”. Així, els espectacles programats connecten amb “tot el que té a veure amb la memòria, la identitat, els fets silenciats, les persones excloses, el teatre documental. Volem ser una finestra oberta el món.

Aquesta finestra de 85 localitats comença aquest cap de setmana amb La mort truca, una tragicomèdia musical escrita per Marcel Clement amb música de Mateu Bauçà. Aquest espectacle obre una Mostra de creadors emergents que es completa amb les representacions de Bellesa, bellesa, de la companyia Fac-Òf, un cabaret que critica la pressió sobre els canons estètics de la societat actual, i Mama, una reflexió sobre la maternitat a partir de les explicacions de l’Eva, una noia que de 22 anys a qui la mare se li està morint de càncer.

Música i text

Entre finals de setembre i l’octubre, el teatre Eòlia acollirà un ‘desconcert’ del versàtil Marc Martínez, qui oferirà un recital que defineix com a ‘comèdia piromusical’ on repassarà les cançons del seu darrer disc, Amor y hostias.
Després, arribarà Trajectes llargs per a embarcacions petites, un espectacle creat pel director, autor i intèrpret Enric Ases. El muntatge és un recull de 7 històries curtes, anècdotes viscudes per l’autor i re-creades en un mosaïc de situacions absurdes que, a través de l’humor i la reflexió, aborden l’èpica del ridícul.

Mariona Castillo es convertirà en totes les dones de Guido Contini en el musical Nine, que s’hi podrà veure del 20 al 30 d’octubre. Aquest Nine va ser la temporada passada un concert dirigit per David Pintó dins el cicle Monday monday que fa el teatre. Des d’aleshores, ha evolucionat fins a un espectacle de teatre musical amb tots els ets i uts.

Al novembre arribaran dos muntatges dirigits per Helena Tornero: Estiu, de la companyia La Fil·loxera, un espectacle sobre els secrets que amaguen totes les famílies, i Run like a girl, una reflexió sobre la identitat de gènere al ritme de cançons pop i rock. I també de màgia, equilibrisme, humor, transformisme i acrobàcia.

Monday, monday

El teatre Eòlia repeteix un format que a la primera temporada va ser molt reeixit: el de concerts els dilluns sota el nom de Monday, monday. Enguany, s’obrirà amb una marató de participants, alumnes de la mateixa escola Eòlia o d’altres que ‘competiran’ per ser escollits i poder interpretar alguns temes al costat dels artistes convidats als concerts dels dilluns, i que són: Arnau Tordera (16 gener), Rosa Galindo (13 febrer), Joey Bates (13 de març i Lucía Torres (3 d’abril).

Un cicle d’òpera

Després de tres anys funcionant, Òpera de prop es converteix en un cicle d’Òpera Glam que té l’espai del teatre Eòlia com a escenari. La filosofia és la mateixa: la de reivindicar la proximitat de l’òpera al públic i difondre la lírica amb preus assequibles. I amb el públic ben mudat, com requereix la tradició d’assistir a una òpera. El programa l’integren l’espectacle Sequenza, destrucció d’una diva, amb la soprano Marta Fiol acompanyada del pianista Joseph Bates. La soprano Griselda Ramon oferirà un recital sobre música modernista catalana al desembre i Anna Feu farà un passeig entre Falla i Granados el febrer de l’any vinent.

En aquest interès del Teatre Eòlia per donar a conèixer “històries que s’han de saber”, la sala acollirà les últimes funcions de Discordants, una producció de RetorCia Teatre que va començar a assajar-se justament en aquest espai. Discordants presenta la realitat d’una parella serodiscordant: ella és positiva en VIH, ell no. L’obra rep un tractament tragicòmic, la malaltia es tracta amb quotidianitat i no s’amaga l’estigmatització que encara marca la SIDA.

La nova producció de La Niña Bonita arribarà al teatre Eòlia el febrer del 2017. Montag 451 és la particular posada en escena que fa la companyia del clàssic Farenheit 451 de Ray Bradbury, i que tanta vigència pren en el moment actual. Deixalles de La Peleona, i la comèdia musical Fes-me una perduda, pensada per a “l’imbècil que va inventar el mite de la superwoman, enllesteixen la programació al Teatre del carrer Bailèn 23.

  • Concert del 30è Aniversari
  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad