Les companyies professionals lleidatanes de la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya) han convocat aquest migdia una roda de premsa per a presentar la seva proposta de model d’arts escèniques per a la ciutat de Lleida.

• Les companyies inscrites a la TTP són Xip Xap Teatre, Festuc Teatre, Campi Qui Pugui, Companyia de Comediants La Baldufa, Centre de Titelles de Lleida, Zum-Zum Teatre, JAM, Encara Farem Salat i Íntim Produccions, les quals han consensuat una proposta per transformar i millorar el model d’arts escèniques de la ciutat de Lleida.

• Després de debatre el model i recollir-lo en un document, les companyies el van presentar a totes les formacions polítiques amb representació a la Paeria. Avui han fet pública aquesta proposta per sumar-se així al procés de canvi i millora.

Aquest és el redactat de la proposta:

PROPOSTA DE NOU MODEL D’ARTS ESCÈNIQUES A LA CIUTAT DE LLEIDA
Les principals empreses teatrals de la ciutat de Lleida (Campi Qui Pugui Produccions, Companyia de Comediants La Baldufa, Centre de Titelles de Lleida, Xip Xap Teatre, Festuc Teatre i Zum-Zum Teatre), i sota l’aixopluc de la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya), aprofitem la nova conjuntura política per a proposar als diferents partits polítics un nou model per a les arts escèniques a la Ciutat de Lleida basant-se en tres eixos principals: ENSENYAMENT, PROGRAMACIÓ I PRODUCCIÓ.

ENSENYAMENT
L’ensenyament públic d’arts escèniques a Lleida ha de recaure a l’Aula Municipal de Teatre, qui ha de treballar amb la màxima professionalitat i amb les millors condicions possibles per tal d’assolir un nivell elevat en l’ensenyament que s’hi imparteix. La concessió ha de ser a través de concurs públic i amb la màxima transparència.
Pensem que l’Aula Municipal de Teatre únicament s’ha de dedicar a l’ensenyament i s’han d’excloure de les seves competències la programació i la producció d’espectacles professionals.

PROGRAMACIÓ
Es proposa una programació única i transversal, tant en gèneres (teatre, dansa, circ, titelles, màgia…) com per edats (espectacles per a adults i per a infants), gestionada des de l’oficina del Teatre Municipal de l’Escorxador. S’ha d’incorporar la programació estable municipal d’espectacles familiars.

La programació pública ha de ser coherent, amb valors i contingut. D’aquest programació han de quedar exclosos els espectacles “fast food”, espectacles que atipen però no alimenten. Aquestes propostes tenen els seus canals habituals de distribució comercial que asseguren que el públic hi tingui accés.

Apostem per canviar el concepte de “programar espais” pel de “disposar dels espais per a la programació”, és a dir, es tracta de confeccionar una programació global buscant després quin és l’espai idoni on representar cadascun dels espectacles (sales 1 i 2 del Teatre Escorxador, La Llotja, Teatre Julieta Agustí, el carrer…). No hem d’oblidar el carrer com un espai públic apte per a acollir la representació d’espectacles.

Hem de poder tenir una cartellera teatral de la ciutat, hem de fer-la visible, promocionar-la i aconseguir que els lleidatans i lleidatanes tinguin la possibilitat de gaudir dels millors espectacles a un preu raonable. Una programació que aculli companyies no sols d’aquí sinó també d’arreu amb l’objectiu d’aconseguir una programació d’alta qualitat.

L’àrea de programació ha d’incloure també la programació de campanyes escolars amb l’objectiu d’incorporar-les a aquesta programació global i que ajudarà a rendibilitzar al màxim els costos de contractació, sobre tot amb companyies que venen de més lluny i que poden aprofitar el viatge per a fer funcions escolars i dins de la programació municipal.

Hi ha d’haver màxima coordinació, col•laboració i suport entre aquesta oficina experta en arts escèniques, i la resta d’ens municipals i públics que inclouen la programació d’espectacles entre les seves activitats (Àrea de Festes amb les programacions de festes majors, concerts familiars i educatius a l’Auditori, etc.)

Els ingressos per venda d’entrades s’han de poder revertir en el pressupost de programació, no anar a la caixa única, per saber realment el cost econòmic i ingressos econòmics d’aquella programació.

S’ha d’estudiar com treure el màxim rendiment tècnic a l’equipament de la Llotja (és un espai per a 1000 espectadors, però passant un teló a mitja platea es pot reduir l’aforament a la meitat, depenent de l’espectacle, aprofitar altres espais dins de la Llotja a més a més de l’auditori municipal, etc.)

PRODUCCIÓ
És molt important destinar fons al suport a la producció d’espectacles, però creiem completament innecessària la creació de l’espai El Polvorí on els recursos econòmics realment destinats a producció són una part molt petita del pressupost total destinat al projecte.

Proposem que sigui l’oficina de gestió del Teatre Municipal de l’Escorxador l’encarregada de gestionar aquesta àrea ja que aglutinant producció i programació es pot rendibilitzar al màxim els recursos destinats.

Considerem que l’espai idoni per a engegar un projecte de centre de producció teatral és la sala 2 de l’Escorxador, un espai modèlic que per començar a desenvolupar aquesta funció no necessita cap inversió.
El suport a la producció ha d’anar vinculat a la qualitat del projecte artístic i per tant el pressupost destinat a producció ha de ser variable depenent de l’any i projecte. Proposem que es convoqui una línia d’ajuts a la producció que s’hauria de gestionar mitjançant un concurs de projectes d’abast català. Proposem que tenint en compte la singularitat de la indústria teatral a les terres de Lleida, aquesta convocatòria d’ajuts a producció sigui per a espectacles per a tots els públics.

Proposem estudiar la recuperació del Premi Ciutat de Lleida, que havia arribat a tenir un gran prestigi arreu d’Espanya. És un premi que sense requerir d’un gran despesa econòmica, posava en el mapa del teatre per a adults més contemporani la ciutat de Lleida com una ciutat que aposta pels nous llenguatges, les noves formes i per eixamplar l’abast del concepte d’art teatral.

Reclamem que com a mínim hi hagi anualment el suport a la producció a un espectacle familiar/infantil.

PRIMERES PASSES PER A FER REALITAT AQUEST PROJECTE
S’ha de cobrir la plaça de direcció del Teatre Municipal de l’Escorxador mitjançant la convocatòria d’un concurs públic a projecte artístic.
Les bases d’aquest concurs públic han de definir les línies de treball d’aquest nou projecte i els principals ítems a tenir en compte però donant responsabilitat i espai per a que el director/a pugui gestionar els recursos i espais de la forma més creativa i per aconseguir la màxima rendibilitat social.

La valoració dels projectes l’ha de fer una comissió d’experts que puguin valorar el projecte artístic de major qualitat.

És fonamental que el càrrec l’ocupi una persona coneixedora de les diferents disciplines de les arts escèniques.

Aquesta persona ha de poder incorporar-se al seu lloc de treball amb temps suficient com per poder fer ja la programació de la temporada 2016-2017 a la ciutat de Lleida.

Com a TTP demanem formar part d’aquest procés de confecció de les bases del concurs i formar part de la comissió de valoració. Al mateix temps ens oferir per a ser interlocutors sobre qualsevol tema relacionat amb la cultura, i especialment envers a les arts escèniques, de Lleida, proposant-vos realitzar reunions periòdiques per tractar tots aquests temes.

Aquestes propostes han estat realitzades per:
• Imma Juanós de Xip Xap Teatre
• Oriol Ferré del Centre de Titelles de Lleida
• Cristina Garcia de Campi Qui Pugui
• Enric Blasi de Companyia de Comediants La Baldufa
• Ramon Molins de Zum-Zum Teatre i president de la TTP
• Abigail Ballester, gerent de la TTP

S’han adherit a aquestes propostes les companyies:
• Festuc Teatre
• JAM
• Encara Farem Salat
• Íntims Produccions

LA TTP
L’ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE TEATRE PER A TOTS ELS PÚBLICS (TTP) és una associació sense ànim de lucre formada per companyies professionals de teatre (arts escèniques i musicals: dansa, circ, teatre, teatre de carrer, titelles, animació) familiar que va néixer l’any 2000 amb la voluntat de promoure i vetllar per la qualitat del sector a Catalunya.

La TTP s’ha convertit en una eina de coordinació que actors, músics, mags, ballarins, pallassos i titellaires han creat per tal de dignificar el sector del teatre infantil i juvenil o dit també familiar, de Catalunya i unir esforços des de la convicció que el seu públic mereix qualitat, respecte i rigor creatiu.

La TTP treballem per a ser el referent del TEATRE FAMILIAR, INFANTIL, JUVENIL, PER A TOTS ELS PÚBLICS, de qualitat i per això pretenem aglutinar a totes aquelles COMPANYIES del territori català que treballen amb rigor i professionalitat.

Actualment som una quarantena de companyies professionals, de les quals 7 són de Lleida ciutat.

BANNER QUINZENA METROPILITANA FILATURAS 2021
Banner Quinzena metropolitana 2021