La família és un entramat complex i, com explica el dramaturg i director Javier Daulte, “qualsevol història familiar narrada amb el pas del temps es torna èpica”. L’argentí va crear Nunca estuviste tan adorable a Buenos Aires, a partir d’un cicle anomenat Biodrama que tenia per condició partir de persones vives. En aquest cas, Daulte s’inspirà en la seva àvia, que, explica, “potser és un personatge agraït de veure a l’escenari però no la millor persona per a tenir-la com a mare o esposa”. Després de realitzar l’obra a la capital argentina, Daulte la va estrenar al maig al Teatre Valle-Incán de Madrid amb un nou repartiment espanyol.

L’actriu Anabel Alonso és l’encarregada de donar vida al personatge de Blanca, un dona que segons Alonso és “forta, atractiva i, malgrat que egoista, no pots deixar d’estimar-la”. L’actriu basca ha afirmat a la roda de premsa que, després de tant de temps fent cinema i televisió, li demanen sempre els mateixos papers i necessitava un repte com el que li ha plantejat aquest paper, el seu primer treball a Catalunya. Completen el repartiment Frances Lucchetti, Lurdes Barba, Ruben Ametllé, Carme Poll, Albert Ausellé i Mireia Sanmartín. L’obra s’inicia als anys 50, per Daulte “una societat neta, plena d’il•lusions, que després de la guerra creia que el pitjor ja havia passat”. Els salts temporals acaben portant a la família a finals dels anys 60 i principis dels 70. L’escenografia, la música i el vestuari han estat plantejats com un retrat del moment però “amb certa idealització, com si estigués fet als anys 50”, conclou Daulte.

Malgrat la proximitat emocional que comporta parlar de la família pròpia, l’argentí ha afirmat haver-se sentit menys afectat del que podia esperar: “els obstacles personals els he sabut transformar en un vehicle per a narrar”. Amb tot, ha fet la història que a la seva àvia li hagués agradat. No mancat d’humor i ironia, ha explicat que la veritable Blanca s’hagués fet la boja en els moments en què no surt ben parada i Alonso hi ha afegit: “hagués dit ‘això és ficció!’ ”.

L’obra estarà en cartell de l’u al vint-i-set de juliol a la sala Villarroel en el marc del Festival Grec’ 08.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>