Jordi Coca

El pròxim 2013 l’Institut del Teatre (IT) complirà cent anys, una efemèride que vol ser aprofitada pels responsables de la institució per tirar endavant un programa d’actes que commemore l’aniversari però que també reflexione davant la feina feta i busqui noves vies de futur. Exposicions, trobades, conferències internacionals a més de projectes de col·laboració amb altres institucions de les arts escèniques de la ciutat vertebraran el gruix de l’esdeveniment.

Les línies generals del programa van ser presentades ahir pels màxims reposables de la institució Jordi Font, director de l’IT, i Antoni Fogué, President de la Diputació de Barcelona, a més de Jordi Coca, reconegut intel·lectual vinculat a les arts escèniques i a l’IT que actua com a Comissari del Centenari.

Com a línies prioritàries del seu programa, Coca va voler reivindicar els actes de commemoració no només com una festa sinó com una oportunitat per a reflexionar al voltant del que l’IT ha fet i cap a on vol anar en el futur, una oportunitat, afegeix, per millorar la valoració que la societat té de les arts escèniques i posicionar l’IT com un referent dels Països catalans i de tota l’àrea mediterrània.

La propera inauguració del futur Museu Arts Escèniques, que s’ubicarà a la Casa de la Premsa, com ja vam anunciar la setmana passada, serà uns dels esdeveniments fonamentals del centenari. També jugaran un paper central els actes de la trobada ISTA (International School of Theatre Antrhropology), estructura de recerca internacional que encapçala el director d’Odin Teatre, Eugenio Barba que se celebrarà coincidint amb el Grec. Es calcula que podrien participaran en 10 dies més de 100 professionals i companyies de tot el món que també realitzaran actuacions de cara al públic.

Els homenatges, reconeixements i reivindicacions de figures clau de la recent història del teatre català seran altre punt prioritari del programa. D’aquesta manera, es preveu la creació de la Càtedra Xavier Fàbregas per seguir les línies d’investigació que va emprendre en vida aquest important assagista, crític i historiador del teatre. Vic acollirà les primeres activitats de la càtedra gràcies a Albert Vidal i el seu projecte d’Arts Tel·lúriques.

Així mateix, Adrià Gual, fundador del 1913 de l’IT, també tindrà el seu homenatges a través d’una exposició itinerant que recordarà la seva figura. I no serà l’única, perquè al gener del 2013 està previst que comencin els actes d’aquest centenari amb la inauguració d’una altra mostra titulada Els primers cent anys de l’Institut del Teatre.

La companyia estable IT Dansa preveu també un programa especial del centenari que comptarà amb la col·laboració d’un coreògraf de prestigi internacional. A més també s’està en contacte amb altres centres com el TNC per poder realitzar espectacles que mostrin el treball de les promocions més recents promocions de l’IT. A més, en l’apartat de propostes escèniques, està en estudi la recuperació del Festival Neo (Noves Escenes Obertes) que servia per articular el terreny de les noves dramatúrgies.

Publicacions com la del segon volum de la història de l’IT, programes socials o projectes de recerca són altres de les activitats programades per a un centenari destinant a posar en circulació la imatge d’una de les institucions més singulars de la pedagogia teatral estatal i europea.