Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, ha estat distingit amb el Premi Internacional Terenci Moix 2013 per la seva trajectòria en les arts escèniques. Ana Maria Moix, presidenta dels premis, ho ha anunciat avui en roda de premsa juntament amb la resta del palmarès de l’edició d’enguany.

També han estat guardonats el director de Lo Imposible, J.A. Bayona, en l’apartat de cinematografia; Frederic Amat per la seva trajectòria com escenògraf en l’apartat del Premi Especial del Jurat, i l’escriptora mallorquina Carme Riera, que recentment ha publicat Temps d’innocència, en l’apartat de literatura narrativa. En aquesta edició dels premis també es premiarà Raimon pels seus 50 anys a l’escenari, així com Lluís Homar i Eduard Fernández per les seves actuacions en l’obra Adreça desconeguda i l’actriu Maribel Verdú per la seva trajectòria cinematogràfica.

També recolliran el premi el reporter de la revista New Yorker John Lee Anderson en l’apartat de crònica; l’assagista alemany Philipp Blom en l’apartat d’assaig i el novel•lista britànic Julian Barnes per la seva trajectòria literària. Els guardons es lliuraran l’1 d’octubre al Palau de la Música.

SOBRE LLUÍS PASQUAL
Lluís Pasqual (Reus, 1951), fundador del Teatre Lliure l’any 1976 i, avui, el seu director, és llicenciat en Filosofia i Lletres, en l’especialitat de Filologia Catalana, per la Universitat Autònoma de Barcelona, i llicenciat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de la Diés putació de Barcelona. Dirigeix el seu primer espectacle, Roots, d’Arnold Wesker, el 1968, a Reus, on fa el seu primer camí dirigint autors com Labiche, Espriu o Büchner i amb espectacles de creació. El 1975 dirigeix La Setmana Tràgica a l’Escola de Teatre de l’Orfeó de Sants, amb una versió innovadora que va sorprendre tothom i va despertar l’ambició del teatre contemporani a Barcelona.

Ja al Teatre Lliure hi dirigeix el primer espectacle, Camí de nit., on emprèn una carrera imparable que el porta a dirigir més de 20 espectacles en 8 anys. Als 32 anys, el 1983, és nomenat director del Centro Dramático Nacional – Teatro María Guerrero de Madrid. El 1990 se’n va a París per dirigir durant sis anys l’Odéon – Théâtre de l’Europe. Els anys 1995 i 1996 dirigeix la Biennal de Teatre de Venècia.

Entre el 1997 i el 1999, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, és comissari del Projecte Ciutat del Teatre. Del 1998 fins al 31 de desembre del 2000 codirigeix el Teatre Lliure. L’abril del 2004 entra a formar part del Teatro Arriaga de Bilbao com a assessor artístic, des d’on impulsa el Projecte BAT, un laboratori de formació, col•laboració pedagògica i promoció i creació d’espectacles contemporanis.

El 2011 accepta la direcció del Teatre Lliure per al període 2011-2015.

Fins l’actualitat ha dirigit més de 130 obres de teatre i 25 òperes. Amb el Premi Internacional Terenci Moix suma vora 30 premis i reconeixements, entre els quals l’anomenament de Chevalier des Arts et Lettres, el 26 de novembre, atorgat per la República Francesa, 1984; el Premi Honorífic de la CIFET del Ministeri de Cultura d’Egipte, 1995 o el Premi de la crítica operística de Barcelona al millor espectacle líric per Châteaux Margaux i La viejecita, 2009.

BANNER QUINZENA METROPILITANA FILATURAS 2021
Banner Quinzena metropolitana 2021