La magnífica versió que el director Oriol Broggi va oferir la pasada temporada a la Biblioteca de Catalunya -i que es va emportar les millors crítiques del Grec- de l’esperpent Luces de Bohemia, la gran obra de Valle- Inclán, publicada l’any 1924, arriba demà divendres a l’escenari del teatre-Auditori de Sant Cugat en una única funció, a les 22 h.

És la història de Max Estrella, un dels personatges més im portants de la literatura espanyola (a ell se li deu el nom dels Premis Max de teatre).

Max Estrella és un poeta que fa un any s’ha quedat cec i no pot escriure. La vida no li va bé i comença un viatge de nit que ell sap que és l’últim. La bohèmia és una forma de vida no reglada, a la que hi ha una gran dosi d’alcohol i menjars a fora d’hores. Però hi ha una predilecció per l’art i tot el que signifiqui pensar en el mon artístic, explica Broggi, que justifica el títol: Quan et deixes endur per la bohèmia, es creen unes llums…. .

Broggi dirigeix aquest muntatge que compta amb un interessant elenc d’actors: Lluís Soler, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Manel Dueso, Camilo García, Marissa Josa, Jordi Martínez i Jacob Torres. Excepte Lluís Soler i Jordi Martínez, que interpreten cadascú un únic personatge tota l’estona a escena, la resta del repartiment es fiquen a la pell de tres o quatre personatges importants i de 4 a 8 de secundaris, cada un.

Des del 1920 havien anat apareixent capítols de l’obra però fins al 1924 no es va publicar l’obra compacta i definitiva. El text parla de manera cruel de la vida literària i de la societat espanyola del seu temps, una síntesi de la reflexió estètica i ideològica de Valle-Inclán en aquell període.

L’autor hi fa una crítica feroç a la societat espanyola, a la qual acusa de no donar cabuda ni als genis ni als treballadors. Una societat que descriu com a “canalla” i plena d’infàmia. L’obra posa de manifest la decadència d’Espanya i dels espanyols, els quals vistos des de fora resulten “esperpèntics”.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>