El jardí.
Una imatge promocional de l'espectacle 'El jardí', que s'estrena avui dins el cicle dedicat a Lluïsa Cunillé. Foto: Sala Beckett.

Del 12 de gener al 14 de febrer, la Beckett i la UOC presenten des del Cicle Lluïsa Cunillé amb espectacles, lectures i activitats de pensament i debat sobre l’autora.

El Cicle, comisaariat per Josep-Anton Fernàndez i Adriana Nicolau, vol aprofundir i oferir mirades noves i alternatives a les ja establertes d’aquesta autora consagrada. Lluïsa Cunillé és una de les figures més originals i innovadores de la literatura dramàtica d’avui en dia a Catalunya. El cicle que li dediquem té l’objectiu d’aprofundir en la seva obra i d’oferir mirades noves i alternatives a les ja establertes, per tal de submergir-nos en les fissures, els clarobscurs i les absències que tan sovint ens presenta aquest cabdal corpus dramàtic.

Durant tres anys, Lluïsa Cunillé va participar en els seminaris de dramatúrgies textuals impartits per José Sanchis Sinisterra a la Sala Beckett de Barcelona. Entre obres originals i dramatúrgies, ha estrenat una cinquantena de muntatges teatrals.

Entre les seves obres destaquen Rodeo (1992), Privado (1998), La cita (1999), Passatge Gutenberg (2001), Barcelona, mapa d’ombres (2004) dirigida per Lurdes Barba a la Beckett, Ocissió (2005), Après moi, le déluge (2007), El carrer Franklin (2015) i Islàndia (2017).

Ha rebut, entre d’altres, el Premi Born (2010 i 1999), el Premio Nacional de Literatura Dramática del Ministerio de Cultura (2009), el Premi Lletra d’Or (2008), el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya (2007) i el Premi Ciutat de Barcelona (2004).

L’any 2005 va fundar amb Paco Zarzoso i Lola López la Companyia Hongaresa de Teatre, i el 2008, amb Xavier Albertí i Lola Davó, la resident del Teatre Lliure de Barcelona. Actualment, forma part del comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya.

Els espectacles

Avui la Sala Beckett estrenarà El jardí, sota la direcció d’Albert Arribes amb Centaure Produccions, companyia resident de la temporada 2020-21. A El jardí dues antigues companyes d’escola, interpretades per les actrius Màrcia Cisteró i Antònia Jaume, es troben en una casa amb jardí. Una d’elles, antiga jardinera al Parc Municipal, ha estat desapareguda durant dos anys. L’altra dona és una assistenta social que ha volgut fer-se càrrec de la primera. Amb una delicada simplicitat i una intensitat abassegadora, d’aquesta trobada aparentment rutinària sorgirà el detonant poètic que abocarà les dues protagonistes als abismes del malestar de la memòria europea. Aquest espectacle es podrà veure a la Sala cde Dalt fins al 31 de gener.

Dijous 14 de gener tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’equip artístic conduït per Albert Arribas.

Del 19 de gener al 14 de febrer arribarà  Els subornats, l’últim text de Cunillé escrit expressament per als actors de la Ruta 40Alberto DíazXavier RipollAlbert PratSergi Torrecilla i Jaume Ulled i l’actriu Àurea Márquez. El text s’ha estrenat al Temporada Alta 2020, sota la direcció de Lurdes Barba. Els subornats ens permet entrar novament en l’univers particular de Cunillé, aquest cop centrat en quatre personatges que es troben de manera clandestina —o potser s’hi refugien— a la cabina de projecció d’un cinema decadent, a punt de tancar per sempre les portes. Amb un to de cinema negre i una aparent trama de corrupció, l’obra ens parla de mons irrecuperables i d’aquelles decisions que posen en perill el nostre benestar, tot i respondre a la responsabilitat individual. “Aquest acte fa trontollar el món d’un dels personatges i potser l’exposarà, però a l’hora també crea una mena de terratrèmol al seu voltant. En un univers en què sembla que trobem, sobre tot en el món polític, excuses per a tot, quan algú assumeix un acte de responsabilitat i deixa a la vista tota la merda que hi ha a sota, fa trontollar també a la resta”.

El dimecres 10 de febrer tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’equip artístic i el crític de cinema i periodista Jaume Figueras.

La tercera de les obres la representarà justament la companyia de la que Cunillé n’és fundadora: la Companyia Hongaresa de Teatre. Del 21 al 31 de gener tindran lloc les funcions de Piedra y encrucijada de Paco Zarzoso, sota la direcció de Marcos Sproston i amb Lola López i els mateixos Marcos Sproston i Paco Zarzoso de la Companyia Hongaresa de Teatre, fundada per Cunillé, Zarzoso i López 25 anys enrere, de fet, es troben en els preparatius de la celebració.

L’obra “és un manifest d’amor al teatre gairebé personal, quasi com si parléssim d’un espectacle d’autoficció”, assenyala el director de la Sala Beckett, Toni Casares. “L’espectacle està protagonitzat pel propi autor, Paco Zarzoso, i la seva família, i a més, està dirigit pel fill, Marcos Sproston”. Marcos Sproston, director del muntatge, en parlava virtualment durant la presentació del cicle a la sala Beckett: “Un home de 50 anys es troba en un terreny isolat de l’Aragó. Només hi ha una pedra, que després resulta ser el fantasma del seu pare. És una obra tragic+omica que tracta tres temes principals. D’una banda, els conflictes generacionals, els problemes d’un fill amb el seu pare, de l’altra, els moments de crisi identitària i la indecisió vital, quin camí triar a la vida, i per últim el teatre en sí mateix”. I remata: “El fet que jo sigui el fill de l’autor i actor i el director dela peça, és també una cosa molt important de l’obra, però no puc dir res més”. Piedra y encrucijada es va estrenar el 26 d’abril de 2019 a la Sala Espacio Inestable de València i des d’aleshores ha recorregut nombroses sales d’Espanya i Argentina.

Dijous 28 de gener tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’equip artístic conduït per Toni Casares.

Lectures dramatitzades, conferències i taules rodones

Al llarg del Cicle s’han programat les lectures dramatitzades La nit, amb direcció de Lurdes Barba i amb un repartiment format per Lina Lambert, Àurea Márquez, Albert Prat i Manel Barceló; Saturnal, amb direcció de Jordi Prat i Coll i amb un repartiment format per Míriam Alamany, Clara Altarriba, Laura Conejero, Oriol Guinart, Juanjo Puigcorbé, Ferran Rañé, Carme Sansa, Jacob Torres i Pau Vinyals i Barcelona, mapa d’ombres, amb direcció d’Alícia Gorina i amb Roser Batalla, Melanie Catan, Oriol Genís, Oriol Guinart, Maria Pau Pigem i Pau Vinyals.

La conferència Els personatges de Lluïsa Cunillé, on Xavier Albertí analitzarà com es construeixen, com es diversifiquen, com evolucionen, quina teatralitat possibiliten o quins espais ideològics volen representar i, finalment, la xerrada Lluïsa Cunillé: entre l’ètica i l’estètica, una conversa en què Ana Prieto i Adriana Nicolau intentaran dilucidar alguns d’aquestes mecanismes, les seves materialitzacions i les seves variacions en l’obra de Lluïsa Cunillé.