L’actor Manel Barceló se n’ha anat avui Bolívia i ha tornat a Espanya després d’escenificar amb èxit a la ciutat de La Paz l’obra Shylock, de Gareth Armstrong, en la que representa en solitari un total de 48 personatges.

Barceló, de 50 anys, ha dit avui EFE que “amb el director de l’obra”, l’italià Luca Valentino, va arribar a comptar el nombre de personatges que encarna, “amb una cara i amb una veu”, en aquesta peça teatral, intrigat per l’enorme quantitat de papers que apareixien en el guió.

El polifacètic actor català ha explicat que per ficar-se a la pell de tants personatges, el “joc” teatral té un paper essencial, a més a més de la mímica i la seva pròpia forma de ser, en la que destaca el que ell denomina “la perpetuació de la infància”.

Shylock, per la qual Barceló va obtenir el premi Ciutat de Barcelona el 2000, està escrita per un actor gal·lès Gareth Armstrong i té com protagonista a Tubal, un personatge secundari en l’obra El mercader de Venècia, de William Shakespeare.

El text és un al·legat contra la intolerància a partir de la discriminació soferta pels jueus en la història de la humanitat que Shakespeare va fer patent en aquest relat sobre la Itàlia del segle XVI.

Abans d’aquesta estrena, que va ser dilluns passat en el Teatre Municipal de l’urbs boliviana, Barceló va participar la setmana passada en el IV Festival Internacional de Teatre de Santa Cruz de la Sierra, en l’orient bolivià.

En el certamen va tenir una gran acollida amb un altre monòleg: La tigresa y otras historias, del Premi Nobel Dario Fo, que escenifica des de fa 20 anys.

Segons Barceló, el motiu d’aquest èxit és que aquesta peça teatral “és un espectacle que agrada especialment al públic llatinoamericà”.

“Aquí hi ha una esperança, unes ganes d’anar cap endavant”, mentre que a Espanya l’esperit de lluita i el posicionament de la gent “s’han relaxat”, ha dit.