Marcel·lí Antúnez premiat al Japó pel seu treball 'Ultraorbism'

L’artista Marcel·lí Antúnez va recollir ahir a Tòquio, el premi d’Art del 19th Japan Media Arts Festival pel seu projecte Ultraorbism. El guardó està organitzat per l’Agency for Cultural Affairs del Govern del Japó. El projecte d’Antúnez ha comptat amb el suport del Departament de Cultura i s’ha dut a terme en el marc del projecte europeu SPECIFI, en què diferents partners han explorat com la tecnologia i la fibra òptica poden innovar en la creació i el turisme cultural. Es dóna la circumstància que Marcel·lí Antúnez no es va presentar al premi, sinó que un jurat internacional va proposar el seu projecte dins de la categoria d’Art.

Ultraorbism és una acció interactiva distribuïda entre dos espais connectats amb xarxa a dues ciutats, Barcelona i Falmouth (Regne Unit). En ambdós casos es tracta d’un espai diàfan que té com a teló de fons una gran pantalla principal situada al centre i una altra subsidiària. La pantalla principal funciona com a lloc central del relat en què es mostren les conseqüències dels diferents processos interactius realitzats pels actuants d’ambdues seus; a la pantalla secundària es mostren els detalls d’aquestes interaccions, que permeten explicar al públic com es produeix la interactivitat. L’obra és una interpretació lineal del primer dels dos llibres Històries Verídiques de Llucià de Samòsata, un escriptor sirià viscut al segle I d.C. Es tracta d’un viatge impossible en què tot és inventat, amb referències a la mitologia i la literatura de l’època.

El dijous 4 de febrer, Marcel·lí farà dues sessions en viu de la performance, amb la presència en directe del músic italià Andrea Valle i d’una actriu japonesa. L’acte tindrà lloc a l’Instituto Cervantes de Tòquio i compta amb més de 100 persones inscrites a cada sessió.

SOBRE SPECIFI
SPECIFI, acrònim d’’Smart Platforms Enabling the Creative Industries for the Future Internet, és un projecte que pretén crear una Anella Creativa Europea de Ciutats i Regions intel·ligents que faciliti la personalització, lliurament i compartició de serveis innovadors en l’àmbit de les indústries creatives codissenyats amb els usuaris, a nivell local, regional i Europeu. L’Anella Creativa proveeix d’aquests serveis a través de fibra òptica i d’infraestructures sense fils. El principi que regeix SPECIFI és que les Smart Cities necessiten anar més enllà de les millores relacionades amb les tasques de control i de dades públiques. El projecte compta amb un pressupost de 5,7 milions d’euros i s’ha desenvolupat fins el mes de novembre de 2015.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>