El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) va homenatjar anit al poeta Miquel Martí i Pol en el primer aniversari de la seva mort. Sota el títol Recordant Miquel Martí i Pol l’escenari de la Sala Gran no només va servir per emocionar als 800 assistents amb els seus versos, sinó que va ser un contundent alegat a la lluita per combatre l’Esclerosi Múltiple, capitanejat per la Fundació organitzadora de l’acte. L’afecció que se li va declarar a Martí i Pol els darrers anys de la seva vida afecta actualment a 4.000 persones. Rosamaria Estrany, presidenta de la Fundació, va recordar a l’inici de l’acte que l’actitud vital del poeta (“l’home creador”) explicava el significat de la malaltia. Els diners recaptats per les entrades es destinaran a les investigacions, així com el recaptat per la subhasta de part de l’escenografia.

Tant Rosamaria Estrany com l’actual conseller delegat del TNC, Joan Francesc Marco, van rebre a l’entrada del teatre les diferents personalitats que a partir de les vuit del vespre es van acostar fins a l’edifici de les Glòries: l’alcalde Joan Clos, el regidor de cultura Ferran Mascarell, la consellera Montserrat Tura i un ampli elenc del món polític i cultural: Montserrat Sans, vídua de Martí i Pol, Manuela de Madre, Josep Cuní, Miquel Desclot, Feliu Formosa, Ariadna Gil, Gemma Nierga, Antoni Bassas, Emma Vilarasau… L’acte benèfic estava dirigit per Joan Lluís Bozzo amb una posada en escena de Montse Amenós i telons de Joan Pere Viladecans pintats de vermell, negre i daurat.

Abans de l’actuació, però, Els Comediants van irrompre al vestíbul procedents dels fogons del Nacional i a les ordres del xef Joan Font van animar el tast gastromònic que configurava el catering de Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Santi Santamaría i Carles Gaig, entre mols altres cuiners i restaurants. Salmó, patés, pastes salades, escalivada… van completar un menú regat amb cava que va concloure amb els aperitius dolços i els cafès. “La crema quan crema no és bona crema”, recordava un cuiner ‘comediant’ a una senyora que li havia demanat un consell culinari.

Un cop a l’interior de la Sala Gran, Ariadna Gil va obrir el recital amb Parlem de tu, amb el rostre del poeta projectat a una gran pantalla central. Amb el compositor Albert Guinovart al piano, la cantant Beth va interpretar el tema No demano gran cosa. “La meva malaltia forma part de la vida, cal acceptar-la, perquè les malaties com la meva mai retrocedeixen i sempre avancen”, deia Jordi Bosch assegut en cadira de rodes, en veu de Martí i Pol.

Pep Anton Muñoz va cantar el tema Acompliments amb Joan Vives al piano i Nina va fer el propi amb El cafè antic. L’actriu Rosa Novell va explicar la història d’Elionor i una dona que als catorze anys ja treballava a la fàbrica sense adonar-se transmet la seva soledat i les seves ganes de plorar als seus fills. Xavier Grasset, Ferran Madico i Gemma Nierga van completar els recitals d’aquest bloc. El president del parlament, Ernest Benach, al costat de Manuela de Madre, Josep Cuní, Ferran Mascarell i Monserrat Tura, van recitar entre tots La Creació. Lluís Llach, amic personal del poeta i uns dels cantautors que més ha difós els seus versos, va intepretar el tema Ara mateix: “Tenim a penes el que tenim i prou: l’espai d’història concreta que ens pertoca, i un minúscul territori per viure-la”.

Cap al final de la nit Dagoll Dagom i els Petits Cantaires de l’Escola de Música de la Guineu van cantar una adaptació d’un tema de Rogers & Hammerstein: Caminem contra el vent. Lluís Homar i Montserrat Carulla van abaixar definitivament el teló. “Salveu-me els ulls quan ja no em quedi rés/ Viuré bo i mort només amb la mirada”, recitava l’actriu. Acte seguit Monserrat Sans va dedicar unes paraules d’agraïment sobretot als seus lectors i va arrencar els aplaudiments més emotius d’una de les nits més poètiques i solidàries que ha acollit el TNC. Televisió de Catalunya l’emetrà íntegrament en diferit el proper dijous, dia del primer aniversari de la desaparició de Martí i Pol.

  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón