Un grup de professionals del teatre han signat un manifest en favor de l’obertura del nou Teatre Lliure al Palau de l’Agricultura i d’un acord institucional que consolidi el seu finançament. Entre els signants del document, que estarà obert a rebre noves adhesions fins el pròxim dia de 30, figuren Sergi Belbel, Lloll Bertran, Joan Bibiloni, Jordi Coca, Jordi Dauder, Abel Folk, Celdoni Fonoll, Mario Gas, Ariadna Gil, Guillem-Jordi Graells, Lluís Homar o Vicky Peña, entre d’altres.
Els signants del document expressen el seu desig que el nou Lliure sigui “una proposta àmplia, oberta i plural, un nou espai de creació i producció que deu continuar la vertebració de l’activitat teatral del país”, segons informa Efe. Consideren que el debat que s’ha produït en les últimes setmanes, que ha provocat una polèmica sobre el finançament del teatre públic i el necessari recolzament a la iniciativa privada, “només pot servir per a crear confusió i exonerar a les institucions dels seus deures amb la cultura”. “No podem admetre que les administracions públiques implicades en el projecte”, afegeix el manifest, “no hagin sabut o volgut trobar una fórmula d’acord atura obrir un teatre amb el que s’havien compromès reiteradament”.
Els professionals critiquen, així mateix, que el desenvolupament del teatre de producció pública a Catalunya es troba encara en els seus inicis i “no suporta la comparança amb qualsevol país europeu, com tampoc la suporta la inversió general en cultura de les diverses institucions”.