Se’l va catalogar de “provocador” i, no obstant això, el seu recorregut professional va acaparar elogis en qualsevol punt del planeta. “Christoph Schlingensief va fer el que va voler”, han dit molts, i entre ells Dieter Kosslick, director del Festival de Cinema de Berlín (Berlinale). “I això el va convertir en un artista polític i en un gran cineasta”.

Schlingensief, enfant terrible de l’art alemany, va morir el 20 d’agost de 2010, desenllaç d’un càncer de pulmó que li havien diagnosticat l’any 2008. Tenia 49 anys.

Ningú, diuen els experts, sortia indiferent de qualsevol dels seus espectacles. Les seves escenes i els seus personatges removien l’ànima de qualsevol espectador: tots tornaven a la realitat congraciats amb si mateixos. Ni tan sols el càncer va aconseguir tapar-li la boca.

Va convertir la seva lluita en un llibre, En el cel no pot ser tan bell com aquí, i en sengles obres de teatre, com Mea culpa i Aprendre a morir.

Va dominar totes les àrees de l’art, quelcom que li va convertir en un talent contemporani.“Va ser un dels més grans artistes que van viure mai”, va dir Elfride Jelinek, premi Nobel austríaca, amb qui va col•laborar al 2003, a través de Bambiland. “Sempre vaig pensar que algú així no es podia morir: és com si la vida mateixa s’hagués mort”, va afegir.

El director de teatre alemany i exdirector dels Kammerspiele de Munich Frank Baumbauer, de 64 anys, descrivia a Schlingensief com un “gran sacsejador de consciències: va fer coses realment grandioses i va significar alguna cosa, ja sigui a Hamburg, a Berlín, a Viena o a Àfrica”.

La seva mort ha transcendit tots els àmbits. El ministre de Cultura alemany, Bernd Neumann, va afirmar que, sense el director, “l’escena cultural perd a un dels artistes més innovadors i polifacètics, algú que va influir d’una manera molt intensa en el món del cinema i del teatre alemany”.

“Un gran home del teatre abandona l’escenari”, va dir Klaus Wowereit, alcalde de Berlín.

Nascut el 24 d’octubre de 1960 en Oberhausen (a l’oest d’Alemanya), Schlingensief va estudiar Filologia Alemanya, Filosofia i Història de l’Art a Munich, abans de convertir-se en assistent de càmera i dirigir a partir de 1983 els seus primers curts.

No va treure a relluir la seva vena provocadora fins al 1988, quan va dirigir les pel•lícules 100 anys de Hitler (1988), La massacre alemanya de Chainsaw (1990) o Terror 2000 (1992).

L’any 2003, es va estrenar com director de teatre a la Volsksbühne de Berlín. Ho va fer amb 100 anys de la CDU (Jocs sense fronteres),obra dedicada al partit que avui presideix la canceller Angela Merkel, i llavors Helmut Kohl.

Va ser Kohl, de fet, un dels seus focus d’atenció, fet que li va costar un arrest. Va succeir l’any 1997, durant l’exposició Documenta X de Kassel, quan en un dels escenaris de Schlingensief es va penjar un cartell en el qual es llegia Mata a Helmut Kohl.

Com volia tocar tots els pals, Schlingensief va provar sort també en la política: al 1998 va formar el partit Oportunitat 2000, amb el qual va prendre part en la campanya per a les eleccions al Bundestag, la Cambra baixa alemanya.