Rod Taylor a 'La màquina del temps'

Rodney Stuart Taylor (Taylor (Sídney, Australia, 11 de enero de 1930 ), conegut artísticament amb el nom de Rod Taylor, ha mort a causa d’un atac de cor als 84 anys, a Los Angeles (EUA), envoltat de la seva família, el 7 de gener del 2015.

Fill únic de William Sturt Taylor, un contractista de la construcció i artista comercial, i de Mico Thompson, escriptora de més d’un centenar de contes i llibres infantils, va començar la seva carrera d’actor a Austràlia, però aviat es va traslladar als Estats Units a la recerca de la fama que no podia trobar al seu país. Ben plantat, de seguida va obtenir papers de galant en produccions mitjanament importants, al principi en papers secundaris, destacant la seva aparició en la pel•lícula de George Stevens Gegant, on figurava en els títols com Rodney Taylor.

Va tenir un paper més destacat en la superproducció de la Metro Goldwyn Mayer de 1957 L’arbre de la vida d’Edward Dmytryk (pel•lícula que intentava reprendre els èxits de pel•lícules com Allò que el vent s’endugué, cinta que seria recordada sobretot per l’accident que va desfigurar la cara de Montgomery Clift durant el seu rodatge. En aquesta pel•lícula Rod Taylor feia de rival de Clift, que era el protagonista.

A l’any següent, 1958, Taylor, va treballar en la pel•lícula de Delbert Mann, Taules separades, on té un paper destacat dins d’un repartiment coral que protagonitzaven Burt Lancaster i David Niven. El 1960 va protagonitzar una de les seves pel•lícules més famoses, El temps a les mans, de George Pal, una producció de ciència ficció de sèrie B, que adaptava la novel•la de HG Wells La màquina del temps, en la qual Rod Taylor interpreta Wells, com a viatger del temps.

El 1963 va realitzar la seva interpretació més recordada, com a protagonista d’Els ocells, d’Alfred Hitchcock, en la qual compartia protagonisme amb l’actriu Tippi Hedren. En aquest mateix any també treballaria juntament amb Jane Fonda en la pel•lícula Un diumenge a Nova York. El 1965 protagonitzaria la pel•lícula El somiador rebel de Jack Cardiff; aquesta pel•lícula era una biografia del dramaturg irlandès Sean O’Casey, i havia d’haver estat dirigida per John Ford, però per problemes de salut no la va poder realitzar.

El 1967 protagonitzaria Intriga al gran hotel, de Richard Quine, fent el paper de Peter McDermot, que anys més tard faria James Brolin a la famosa sèrie de televisió Hotel. També en 1967 va interpretar Chuka, pel•lícula del veterà director Gordon Douglas, produïda pel mateix Taylor, en la qual l’actor va interpretar a Chuka, un ràpid pistoler que sacrificaria la seva vida per amor.

També és destacable la seva actuació com a protagonista en la pel•lícula Zabrisckie Point, de Michelangelo Antonioni (1970), amb música de Pink Floyd, Kaleidoscope, Grateful Dead, Patti Page, The Youngbloods, John Fahey i altres.

El 1973 va realitzar el seu últim paper important dins de la gran pantalla, en la pel•lícula Lladres de trens, de Burt Kennedy, en la qual compartia cartell amb John Wayne, Ben Johnson, Ann Margret i Ricardo Montalbán.

La fama que no va poder recuperar en el cinema, l’hi donaria la televisió durant els anys vuitanta, en què va protagonitzar una sèrie sobre la Guerra freda titulada Mascarada. Des de llavors va aparèixer en importants sèries com a convidat i en algun cameo cinematogràfic. El 1985 va protagonitzar, amb Britt Ekland, una pel•lícula rodada a Espanya: Marbella, un cop de cinc estrelles, a la que van participar Fernando Fernán Gómez i Paco Rabal.

En el seu últim paper, va interpretar a Winston Churchill en la pel•lícula Inglourious Basterds de Quentin Tarantino.

Vida privada
Taylor va ser en la seva joventut un solter molt assetjat i va sostenir romanços amb France Nuyen i Anita Ekberg. Als 21 anys es casa amb la model Peggy Williams, amb qui viu del 1951 al 1954; als seus 33 anys d’edat reèteix amb una altra model anomenada Mary Hilem, des de juny de 1963 a 1969, a qui va conèixer en una festa a casa de Kirk Douglas, i el va fer pare de Felicia Taylor, que avui és una analista financera de CNN International (nascuda a l’agost de 1964); i en terceres núpcies va estar casat amb Carol Kikumura, des de 1980 (a qui coneixia des de 1960).