El Museu d’Història de Catalunya acull des d’avui i fins al 29 de setembre l’exposició Richard Wagner i Adrià Gual. Els plafons perduts de l’Associació Wagneriana. La mostra, sorgida arran d’una iniciativa d’Amics del Liceu, aplega principalment pintures, fotografies i documents d’Adrià Gual (Barcelona, 1872-1943), il•lustrador, pintor, escenògraf, escriptor teatral, teòric, director de teatre, cineasta i figura destacada del modernisme català. L’exposició té lloc en el marc de la celebració del Bicentenari del naixement de Richard Wagner i del centenari de l’Institut del Teatre,

Produïda pel Departament de Cultura i comissariada per la historiadora de l’art i gestora cultural Lourdes Jiménez, a l’exposició destaquen els plafons que va realitzar Gual per a l’Associació Wagneriana (ca. 1902-1904) a la seva primera seu estable. En total, 12 llenços sobre tela que, fins al moment, tan sols eren coneguts per unes antigues fotografies de l’època que donaven testimoni de la sala de concerts. Aquesta és la primera vegada que es mostren les pintures després del seu descobriment recent dins el Llegat Joaquim Pena de la Biblioteca de Catalunya.

L’exposició es divideix en tres àmbits principals: un espai inicial que ens situa en l’època i ens ofereix una sintètica representació del wagnerisme artístic europeu; un segon àmbit que aprofundeix en la repercussió de l’obra de Wagner en la segona generació de modernistes catalans; i un tercer, dedicat a Gual i els plafons de l’Associació Wagneriana, que per primera vegada mostraran la decoració completa d’aquest saló de música.

La mostra ha comptat amb la col•laboració del Grup Wagner d’Amics del Liceu. Les obres exposades han estat cedides per les col•leccions i fons de la Biblioteca de Catalunya, el Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu de La Garrotxa d’Olot, entre altres.

ACTIVITATS VINCULADES
Amb motiu de l’exposició, la sala d’actes del Museu d’Història de Catalunya acollirà la conferència Richard Wagner i Adrià Gual. Els plafons perduts de l’Associació Wagneriana, el dia 20 de juny a les 17 hores, a càrrec de Lourdes Jiménez, comissària de l’exposició. A continuació, s’oferirà una visita comentada i tindrà lloc una taula rodona al voltant de l’exposició, amb Francesc Fontbona de Vallescar (director de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya), Jaume Radigales (crític musical i professor titular de la Universitat Ramon Llull) i la mateixa Lourdes Jiménez.

També s’oferiran les conferències Códigos culturales olvidados en el Anillo del Nibelungo, a càrrec de Rosa Sala Rose (assagista, traductora i llicenciada en Filologia Alemanya), i L’acord de Tristan, a càrrec de Carlos Calderon (músic i historiador), els dies 6 i 13 de juny, respectivament. Totes dues conferències tindran lloc a les 19 hores a la sala d’actes del Museu.

  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón