Neix Berdache, el primer festival d'arts visuals i escèniques sobre el gènere i la identitat

Una notícia molt interessant i de última hora: del 7 al 10 d’octubre Berdache [[td_smart_list_end]Gender Art Festival] celebra la seva primera edició com un lloc d’autèntica efervescència creativa en el Districte Cultural de L’Hospitalet de Llobregat.

El Festival Berdache parteix de l’art com a eix vertebrador per a transitar per les temàtiques relacionades amb el gènere i la identitat.

La programació compta amb creadors locals, nacionals i internacionals, les obres i les recerques dels quals són referents en la vinculació de les temàtiques de gènere amb els discursos artístics i la seva expressió en diverses disciplines visuals i escèniques.

Propostes de dansa com la de Pol Jiménez, Fernando López i Carmen Muñoz, l’estrena teatral d’Una llum tímida de La Cicatriz, la dinàmica poètica de Marina Spada, María Sevilla i Raquel Santanera, el taller infantil de Personaje Personaje o Trans & Intersex Showcase, comissariat per Miquel Missé.

El festival ofereix un format híbrid que combina la seva programació presencial amb Berdache Viewing Room, un espai virtual d’exhibició i adquisició d’bra d’artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat.


PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL

La primera jornada del festival, el dimecres 7, tindrà lloc en l’espai multifuncional Urbine i estarà dedicada a la dansa. La coreògrafa Carmen Muñoz presentarà el seu espectacle Estudio sobre la histeria que proposa un viatge per a arribar al seu propi cos i a la seva pròpia intuïció a través de quatre “bailaoras” triades com a referents del flamenc dels anys 80: Fanny Elssler, Carmen Mora, Manuela Vargas i La Chana.

La sessió de dansa proposa també La Oscilante, obra dirigida per Juan Carlos Lérida, on el ballarí Pol Jiménez investiga sobre el binari de la dansa espanyola per a desentranyar les possibilitats d’una dansa sense gènere. Aquest mateix dia entrarà en escena Fernando López, un dels grans noms d’aquesta primera edició. El reconegut “bailaor”, coreògraf i filòsof presenta Íntimo Interior Meo, una reflexió coreogràfica sobre la violència que suposa exposar la pròpia intimitat, tant per a un mateix com per a les persones que són testimoni. Fernando López estarà a més impartint el taller Género, sexualidad y tradición a la sala Hiroshima per al qual ja estan obertes les inscripcions.

El Teatre Joventut acollirà dijous 8 i divendres 9 d’octubre la proposta de teatre del festival de la mà de La Cicatriz i l’estrena de la seva gran obra teatral Una llum tímida,  una història basada en fets reals d’un amor entre dues dones durant la dictadura franquista. Amb aquesta obra el col·lectiu emergent pretén donar veu a les dones i reivindicar-les com la memòria històrica pròpia.

En l’espai d’incubació cultural El Pumarejo tindrà lloc Trans&Intersex Showcase, dos espectacles que conviden a compartir, mostrar i reflexionar sobre la complexa indagació de la identitat, la transició i la intersexualitat: Espolsant la pols d’Eloi Martín, un monòleg que vol donar veu i llum a tots els racons foscos del trànsit i el viatge cap a un mateix; i Que no surti d’aquí de Laura Vila Kremer, Cristina R. Raquel Loscos i Víctor Ramírez, un talk show que explica la història d’una jove hermafrodita a qui la seva amiga íntima, l’intrèpid reporter i el gran expert d’un programa volen ajudar a convertir-se en una persona completament normal. Després de l’espectacle tindrà lloc una conversa amb els artistes.

Trans&Intersex Showcase és una proposta especial per al Festival Berdache comissariada  per Miquel Missé, important sociòleg, teòric i activista trans, amb compta amb projectes com Trans Art Cabaret produït per Cultura Trans i FIRE!!. Missé ha treballat com a assessor de continguts de creacions artístiques i autor de diversos llibres de referència en qüestions de gènere.

El festival en el seu afany de dirigir-se a tots els públics, programa el dissabte a Planta Uno el taller infantil Colorete Colorado, un show de contes per a nens, enfocat en la migració, la dissidència sexual i la diversitat funcional i de gènere a càrrec de la investigadora travestí i transformista Personaje Personaje.

La poesia tancarà Berdache amb Felizmente degeneradas que reuneix tres veus poètiques molt diferents, les de Maria Sevilla, Mariana Spada i Raquel Santanera en una conversa sobre les diferents maneres que alternen els gèneres en la seva obra. La proposta està moderada per María Teresa Vera i comissariada per Mireia Calafell de La Sullivan, una productora cultural de la qual destaquen projectes com el cicle Viernes con a Caixaforum, la jornada BASURA! Creadoras feministas de hoy al CCCB, i la publicació del llibre Pintas mucho: una historia sobre el acogimiento familiar (Stendhal Books i Creu Roja).

Amb l’objectiu d’arribar al màxim públic possible, el festival Berdache s’adapta als nous temps i ofereix un format híbrid que combina la seva programació presencial amb Berdache Viewing Roomun espai virtual del festival on trobar l’obra d’artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat. És un espai dinàmic en el qual s’anirà constantment publicant material audiovisual relacionat amb el festival.

Berdache posa a la disposició del públic la compra d’entrades i reserva anticipada des del seu web per a poder assistir a les mostres artístiques que completen la primera edició del festival. És un festival responsable i segur que compleix de manera estricta amb l’actual normativa sanitària i convida al públic a gaudir de nou de la cultura en directe.

Berdache [Gender Art Festival] és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la seva implicació per a donar visibilitat al teixit cultural de la ciutat i els seus agents. Així mateix cal destacar la col·laboració dels espais i equipaments culturals de la ciutat com El Distrito CulturalUrbinePumarejoPlanta Uno i Teatre Joventut.

Berdache és a més un projecte que té al suport d’empreses i entitats culturals de referència en les arts visuals i escèniques com HiroshimaYoung Gallery WeekendEGMLa Capitana Projekteria, així com vinculades al gènere com el centre LGTBI de Barcelona.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània