L’editorial Comanegra, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre han unit forces per fer que la dansa tingui l’espai que es mereix a les llibreries. Amb aquest objectiu neix Paragrafies, una nova col·lecció de textos que pretén donar veus a grans coreògrafs catalans. El primer volum de la col·lecció és El que m’agradaria que la dansa fos de Cesc Gelabert, a la venda des del 8 de juliol. Al setembre arribarà el segon text de la mà de Pere (Gay) Faura amb el títol Discozombi.

Els volums següents portaran els noms de Marina Mascarell, María Muñoz i Andrés Corchero. L’objectiu és treure, com a mínim, un llibre nou cada any que serveixi per reflexionar a fons sobre la dansa i donar eines a espectadors i professionals. Els llibres sortiran sempre en dues edicions: la catalana i la castellana. Actualment no hi ha cap iniciativa editorial a Catalunya d’aquestes característiques.

Paragrafies té com a objectiu valorar, fer visible i transmetre el pensament coreogràfic i l’univers poètic i conceptual dels creadors de la dansa. En aquest sentit, la col·lecció vol omplir el buit històric que existeix al voltant d’aquesta disciplina i dels seus artistes al nostre país, amb la finalitat de posar a l’abast de tothom el coneixement intel·lectual que neix i es construeix des de l’experiència compartida de coreògrafs i ballarins. Així, les obres volen reflectir la dualitat de la dansa, entesa com a eina de creació i de pensament, aspectes sobre els quals els i les coreògrafs que signaran els textos analitzen a propòsit de la seva obra, les seves eines i els processos de recerca que segueixen.


LA DANSA EN ESTAT PUR DE CESC GELABERT
El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert mostra en El que m’agradaria que la dansa fos la dansa en estat pur, abordada des de tots els prismes. L’obra constitueix el resum de més de 50 anys de trajectòria professional d’un dels ballarins més coneguts a escala internacional del país. Un text imprescindible no només per als amants de la dansa, sinó per a tots aquells que entenen l’art com alguna cosa entrellaçada amb la vida.

L’obra inclou un epíleg de Joaquim Noguero on destaca que el llibre no és cap manual sinó “una invitació a la conversa, un convit a aprofitar el bagatge de tota una vida”. I és que per a Gelabert la dansa o el ball poden ser útils per a qualsevol persona, edat o cultura, la clau està en el fet que el mestre sàpiga transmetre depenent dels interessos de cada persona.

D’altra banda, a primers de setembre es publicarà el segon volum de la col·lecció, Discozombi del coreògraf Pere (Gay) Faura, una obra que sacsejarà el públic tant com la dansa de Faura, qui s’ha revelat com un dels coreògrafs i ballarins més reflexius i alhora més trencadors de l’escena del nostre país.

Doncs ja teniu unes bones idees per al nou Sant Jordi d’estiu!