En el marc del Dia Internacional dels Arxius que té lloc aquest dissabte, 9 de juny, la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona proposa la mostra virtual , en què es visualitzen 132 documents procedents de 36 arxius d’ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants, gestionats pels arxivers itinerants d’aquesta corporació.

La mostra presenta programes de mà, cartells, fotografies, esbossos d’escenografies i de vestuari, contractes i crítiques de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els darrers cent anys.

Tots aquests documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en sis àmbits que responen a diferents continguts i tipus de materials: Administració i gestió; Comptes; Equipaments, muntatges i escenografies; Fotografies; Programes i cartells; i Publicacions i esborranys.

Els documents recollits pertanyen a diferents èpoques que arrenquen el primer terç del segle XX amb els arxius relacionats amb les representacions de comèdies costumistes d’autors com Josep Maria Viadiu i Ramon Vila. De la postguerra i la dècada dels 50 els materials corresponen a funcions d’obres de grans dramaturgs catalans com Guimerà i Sagarra, mentre que ja a la Transició es presenten materials de companyies del teatre independent com l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB). El recull també mostra materials de teatre líric, teatre infantil i dels pastorets, una peça teatral àmpliament present a l’exposició amb materials de les representacions a la Granada (1949), Prats de Lluçanès (1950), Sant Llorenç d’Hortons (1960), Súria (1962) i Folgueroles (1966 i 1981).

PRESERVAR UN ART EFÍMER
La directora del Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, Anna Valls, destaca a la introducció de l’exposició la importància de preservar la memòria de les arts escèniques ja que el teatre és un art efímer i reclama que els arxius municipals “recullin tota l’activitat teatral que es fa als municipis, especialment dels grups amateurs.”

La mostra es complementa amb un mapa per geolocalitzar els arxius municipals on està dipositada aquesta documentació a la demarcació de Barcelona, i amb un vídeo introductori amb declaracions d’Anna Valls i de Reyes Barragán, representant del grup de teatre amateur Till-Tall, que té la documentació dipositada a l’arxiu municipal de Llinars del Vallès.

La mostra està confeccionada amb documents dipositats als arxius dels ajuntaments dels següents municipis: Alpens, Avià, Begues, Callús, Castellbell i el Vilar, l’Esquirol, Fogars de la Selva, Folgueroles, Gelida, la Granada, Guardiola de Berguedà, Llinars del Vallès, Masquefa, la Pobla de Lillet, el Pont de Vilomara i Rocafort, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Feliu de Codines, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Vilamajor, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Maria d’Oló, Santa Maria de Palautordera, Súria, Tiana, Tona, Ullastrell, Vallgorguina, Vallromanes i Vilobí del Penedès.

Aquests arxius municipals es troben adherits al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals, coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l’interès, alhora que es posa en valor la importància d’una correcta gestió dels fons documentals.

bANNER amic ficcions 2020