El Club Onyric, un espai preciós que probablement tots coneixeu però que costa de reconèixer (el bar-vestíbul del Teatre Condal transformat, amb escenari, piano de cua i cortines) s’inaugura avui com a sala de petit format per a espectacles -ja s’hi ha fet algun concert- amb Paquito Forever, el musical revelació de la temporada passada que ja ha viatjat a Londres on s’ha vist interpretat en anglès. L’actor Joan Vázquez es fica a la pell de Paco Alonso, en un espectacle que ha dirigit Víctor Àlvaro i al que l’acompanya al piano l’autor de la música, Gerardo Alonso. Es va estrenar a l’Almeria Teatre en una versió més ample que la que veurem al Club Onyric, on es representarà tots els dimarts des d’avui mateix fins al 13 de novembre, a les 20.30 h.

Abans de començar la trobada amb la premsa que ha tingut lloc aquesta tarda, en Joan Vázquez ha mirat a esquerra i a dreta de l’escenari i amb uns ulls plens d’il•lusió ha exclamat: “Què fort, poder fer el Paquito al Para•lel, dir aquí les seves paraules!” I ens ha cantat una cançoneta amb aquell accent tan bonic que tenia en Paquito.

Recordem que l’espectacle és un homenatge a Paco Alonso, bailaor, actor, transformista i modista, que alguns recordareu per les seves aparicions a les sèries de Dagoll Dagom Oh Europa i Oh España que es van veure per TV3 als anys 90. El mateix Paco Alonso va crear el personatge de Paquito per al Flor de Nit de Dagoll Dagom. Frank Capdet, de l’equip de l’Almeria Teatre, es va fascinar pel personatge i li va proposar d’escriure-li les memòries. Paco Alonso va morir al setembre del 2014.

ELS ORÍGENS
La idea parteix de Flor de Nit. El Cabaret, una versió més petita i en clau de cabaret que va adaptar i dirigir Víctor Àlvaro. Joan Vázquez hi interpretava el personatge de Paquito. Com que tenien tot el material biogràfic que havia escrit en Capdet i també els havien donat una col•lecció de vestits que havia fet el mateix Paquito els últims 20 anys de la seva vida quan va descobrir que l’interessava la costura, Víctor Àlvaro va proposar a en Joan Vázquez de fer un espectacle només sobre en Paquito.

I és que dóna per això i per més, perquè va ser un personatge fascinant, actor i transformista, que va iniciar la seva carrera al Paral•lel barceloní dels anys 50 i va recórrer tot el món ballant i cantant amb les revistes més famoses, els ballets més aclamats i al costat dels artistes més emblemàtics d’aquells temps que actuaven a llocs com Las Vegas, entre els que hi compta Frank Sinatra o Eddie Fisher. En Paco es va instal•lar a Nova York on ho va viure 50 anys amb una llibertat que aquí, a la seva terra, no podia tenir. Vázquez ha explicat l’anècdota que Paco explicava a la gent, per l televisió i als mateixos Dagoll Dagom, tota aquesta vida fascinant que havia viscut però tots es pensaven que feia broma. Fins que un dia van coincidir tots amb Cristina Hoyos i ella el va abraçar recordant-li, davant tothom, la vida que havia viscut als Estats Units.

L’ESTADA A LONDRES
L’espectacle va viatjar el passat mes de maig al popular cabaret The Crazy Coqs de Londres i la mateixa versió que va fer allà és la que veurem a l’Onyric: “Vam fer una versió cabaret més curta i, és clar, sense els vestits. A l’Almeria ens va fer il•lusió ensenyar-los i compartir-los perquè els havia cosit ell personalment i estaven molt ben fets. En tenen un 70! Però sense els vestits la versió guanya en complicitat i carinyo del públic envers el personatge, perquè està més proper.” Explica que, tot i que a Londres no el coneixien “hi havia força gent que tenia referents de Barcelona i el Paral•lel i van empatitzar deseguida amb en Paco. I és que la seva és una història de somnis i superació per fer-los reals.”

Van traduir l’espectacle en anglès: “Va ser una feinada perquè en Paquito conserva el seu accent andalús tot i en anglès”, diu en Joan, que ens en ha fet una petita exhibició i queda deliciós. Per tot plegat, tenen previst oferir una sessió en anglès única el 13 de novembre.

Daniel Anglès també ens ha explicat una cosa molt bonica: “Jo em vaig inspirar en el Crazy Coqs de Londres per crear aquest espai, el Club Onyric, aquí al Condal. És tot un referent per a mi!”

Paquito Forever és un musical de Gerardo Alonso (Le Llaman Copla, Ojos Verdes, T’estimo -ets perfecte- ja et canviaré) i Fran Arráez ( La Toñi, Llueven Vacas, Peceras, Elepé), amb coreografia de Bealia Guerra (Polònia, la Família Irreal, The Black Rider, Guapos i Pobres, Flor de Nit).

  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story
  • Nomad
  • Crimen y telón