Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la Programació Tradicional i d’Arts de Carrer de la Mercè 2020, (MAC) que se celebrarà entre el 23 i el 27 de setembre.La presentació ha anat a càrrec de Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, acompanyat de Xavier Cordomí, coordinador de les activitats de Cultura Popular de la Mercè i dels diferents programadors dels espais de les activitats del festival d’Arts de Carrer d’enguany: Marta Almirall, Jaume Mateu, en Tortell Poltrona, de Pallassos Sense Fronteres; Sergi Ots, de Ponten Pie; Jaume Navarro, de la Industrial Teatrera; Aina Bujosa, de Parking Shakespeare; Javier Casado, de l’Ateneu Popular de Nou Barris, i Pia Mazuela, coordinadora de la Quinzena de la Dansa. 

Daniel Granados ha obert l’acte manifestant  que aquesta “no és una Festa major com les que hem vist fins ara. És extraordinària i amb una programació molt especial vinculada a la ciutat.” Precisament, la ciutat convidada, que enguany s’havia designat a La Habana,s’ha hagut de posposar per la Covid i… “Hem decidit canviar-ho per Barcelona-Ciutat convidada, per visibilitzar el conjunt del teixit cultural de la ciutat en un any tan difícil per al sector. I també pensant en el dret de la ciudadania a continuar disfrutant de la cultura. Estem davant d’una Mercè essencial i d’una important rellevància!” 

Una Merce doncs, vinculada a la proximitat en un context de seguretat. Se celebrarà a 13 espais de 10 districtes i a 8 interiors de l’Illa de l’Eixample. El MAC també acollirà programacions cancelades. “Recuperem al voltant de 15 espectacles de dansa que s’havien suspès, en col·laboració amb el Festival Grec i la Sala Montjuïc. I també algun de FiraTàrrega, la Fira d’Igualada i el Sismògraf d’Olot.”

En Tortell Poltrona anirà al 'Ple de Riure'Com ja es va avançar en altres presentacions de la Festa Major de Barcelona -aquesta és la 3a- en Tortell Poltrona serà el Pregoner. El pregó tindrà lloc al Saló de Cent i es podrà veure per BTV en directe.

El MAC compta amb la participació de més de 150 companyies catalanes distribuïdes pels 13 espais, amb aforament limitat, control de fluxus, etc. Les activitats contenen propostes amb ADN barceloní, com ara les de l’Ateneu Popular 9 Barris o el Parking Shakespeare, que celebrarà la seva 12a edició -que s’havia suspès a l’estiu!- a l’Estació del Nord. “També comptem amb Pallassos sense Fronteres.” 

Aquesta Mercè també tindrà una mirada especial dedicada als nens i nenes que avui comencen escola. “Els volem agrair l’esforç del confinament i per això estan molt presents al programa, sobre tot al Parc Joan Miró on se’ls dedica un programa especial.”

La reserva d’entrades està limitada al format telemàtic, (com ha funcionat al Mercè Música web) i per telèfon per a les persones que prefereixen parlar en directe. A partir d’avui ja es poden adquirir un màxim de 5 entrades per dia i persona. “Tenim 55.000 entrades disponibles!”

Per facilitar l’accés a tots els ciutadans, BTV transmetrà en viu tots els esdeveniments de la Mercè.

Xavier Cordomí agafa la paraula per agrair l’esforç a tot el col·lectiu de cultura popular i tradicional, perquè “malgrat la manca d’assaigs han pogut tirar endavant. Hi participen més de 22 entitats. I la Mercè tradicional compta amb 200 colles i grups de diferents àmbits i disciplines. Hem preparat la programació amb la ferma creença i voluntat que Mercè es faria, i s’ha treballat per adaptar-la a les necessitats i característiques d’aquesta edició tan especial. Totes actuaran menys els Castellers i els Falcons, que tindran presencia virtual. No tindrem Cavalcada, ni correfoc, ni mostres de bestiari. Però hi haurà una Mostra de Dracs al Born; al Pati Manning, una  Mostra de gegants, gegantets i capgrossos i, a l’ajuntament, el Seguici Popular.” 

Es mantenen actes simbòlics com el Toc d’inici, el Toc de la Mercè… El matí de la Diada de la Mercè se centrarà gran part de cultura tradicional i danses populars al Moll de la Fusta, que també acollirà cants corals i una Mostra de grups de foc.

El Mercè Dansa, que normalment convida danses d’arreu del país, en aquesta ocasió especial convida  només les de Barcelona. Danses vives, practicades per ciutadans. La Plaça Joan Coromines acollirà les Danses Singulars de Barcelona.


ACTIVITATS A INTERIORS D’ILLES DE L’EIXAMPLE
Parla en Tortell Poltrona:  “Jo estic aquí per dir a tothom que des d’ara ja es poden comprar entrades al  web. Us puc avançar que no n’hi haurà per a tothom, és a dir que espavileu!”   

I pel que fa a les Illes de l’Eixample “Farem coses a 8 illes petites dins mançanes de l’Eixample. L’Ildefons Cerdà va dissenyar llocs per a espais oberts i avui la majoria han esdevingut garatges. Però els Pallassos sense Fronteres anirem a 8 d’aquests espais.  Últimament hem estat al Liban, a Sudan del Sud, Beirut, Burkina Faso… Els que ens vingueu a veure, veuran el que fem allà. La diferència és que allà no havien vist mai un pallasso ni un malabarista, es brutal! Aqui l’entrada no es paga però s’ha de demanar. La gent de Barcelona tindrà la mateixa reacció que la gent d’aquests països, després de tant de temps sense sortir de casa!” I acaba amb un “Bona Festa Major!”

EL PALAUET ALBÉNIZ

Un altre espai singular és el Palauet Albéniz, que acollirà la companyia Ponten Pie i Sergi Ots. “Un dels trets més destacables del Palauet és la seva situació excepcional que hem transformat en oportunitat per conèixer els jardins de Montjuïc d’una manera diferent. Les Arts Escèniques mantindran un diàleg amb cada espai del Palauet. Hem creat un espai inspirador, com un oasi de silenci dins la Mercè. Serà un regal perquè pràcticament estaran sols a cada espectacle. S’oferiran propostes poètiques intimes amb un màxim de 2 intèrprets.” 

De les 9 programades, 7 s’estrenen per 1er cop a La Mercè i 6 són de gent de Barcelona… talent local!  

A la Graella d’activitats es mostren dues franges: la diürna per a tots els públics, circ i titelles. I el vespre, que serà el temps de concerts, “als que els hem donat la volta i els hem convertit en concerts teatralitzats amb humor.  Serà la cloenda dels actes de cada dia, grups diferents.” 

EL JARDÍ DELS DRETS HUMANS

Un altre espai nou per a la Mercè: el Jardí dels Drets Humans. Jaume Navarro de La Industrial Teatrera ha dissenyat programa i ens l’explica:  “Aquesta Mercè atipica ens permetrà redescobrir jardins o indrets que potser no heu vist mai.” Aquest queda al costat d’El Graner, a la Zona Franca. 

Tota la programació girarà al voltant de la Mediterrània amb circ, clown, teatre, pinzellades de música… El públic serà rebut per l’Equip Especial de Seguretat del Jardí: els Bombers del Parc (que són la Cia. Letal) i ens diran totes les mesures de seguretat amb un toc d’humor. Us acompanyaran a 2 espectacles de ½ hora cada un. La gent continuarà fins al final, immersos en la natura amb 5 companyies dividides en dos circuits. A l’entrada -gratuita- podreu triar un dels dos. 

PARC DE L’ESTACIÓ DEL NORD

Un altre espai, aquest ja conegut, és el Parc de l’Estació del Nord, la seu del Parking Shakespeare. El seu director, Pep Garcia-Pasqual diu: “Estem molt contents de poder tornar a actuar, de recuperar  la nostra vida i la nostra professió després de 6 mesos aturats, i encara més aquí al Parc, que és casa nostra, ja hi portem venint 13 estius seguits! I també estem molt agraïts per què vam haver de suspendre el Pàrking a l’estiu. La proposta de l’ICUB per a les festes ens ha donat una alegria immensa. Hem posposat el que havien d’estrenar per a l’estiu vinent i hem pensat que la millor idea era reposar Les alegres casades de Windsor que la vam estrenar fa 4 anys al 2016, i  va anar molt bé. Fa riure la gent i n’estem tots molt necessitats. Hi haurà dues sessions dissabte i diumenge, dies 26 i 27. 

PLAÇA TROBADA – ATENEU 9 BARRIS

Un objectiu de la Mercè és visibilitzar i treballar colze a colze amb el teixit cultural a la ciutat. Hi ha espais significatius com l’Ateneu 9 barris, les  fàbriques de creació….  “El nostre ateneu ha estat fortament bategat per la pandèmia. El 24 de setembre es faran 3 passis d’una programació de circ a la Pl. Trobada, just al costat de l’Ateneu. No surt al google maps però és al costat!” És un espectacle per a tots els públics que farà cada dia a les 12 i a les 16h,  la companyia valenciana Barberà. 

Foto Guillem Albà
‘Garbuix’, amb direcció de Guillem Albà

I a les 19 h es farà la programació del 20 circ d’hivern. Vavel Circus presenten Garbuix dirigit per Guillem Albà i Guillermo Feliciate i amb música de Clara Peya. “Un garbuix amb molt d’humor i moltes disciplines de circ, fins i tot hi haurà un artista que canta al revés!” Un grup de Pallassos aniran guiant el públic. 

REINVENTAR UNA GRAN FESTA
Marta Amirall directora del MAC, explica: “Enguany  tenim el repte històric de reinventar la programació ja dissenyada. El MAC Festival és una acurada selecció d’artistes de carrer, de circ, de dansa, tecnologia i teatre, que requereix molta dedicació i molt de temps. El 8 de març vam tancar la programació internacional i ens vam posar a acabar de decidir la nacional. El 14 de març em trobo amb que, la ciutat convidada, La Habana, que em feia una il·lusió especial, ha esdevingut impossible a nivell logístic i de seguretat. També teníem acords amb Corea que es van haver d’ajornar… I era el  moment de reinventarse!”

Es van posar a treballar amb un equip de tres persones on line. “Vaig pensar que havia de comunicar amb directors de diversos festivals per acollir el que probablement ells no estrenarien. Es va decidir que enguany Barcelona seria la Ciutat Convidada, un repte perquè aquí hi ha molt de talent. Miquel Giménez em va ajudar amb tot un llistat de ‘mil·lenials’, gent que portarà les seves primeres creacions. Ha estat divertit, hem tingut un allau de whats app…”

També ha volgut tenir un record per a la ciutat de Beirut, que va ser la  ciutat convidada l’any passat  i que “està passant per moments difícils. Els farem un homenatge i posarem una mica de bona salut al compte corrent dels artistes. Hi ha molta gent propera que està patint molt. Serà una mirada del MAC a Beirut.” 

I la Mercè encara diu: “Jo vinc del mon de la coreografia i ja sabia que els parcs són espais adequats per posar el  públic amb seguretat. Podran voltar una estona pel parc perquè hi haurà diferents espais escènics. Recuperem  les itineràncies i hi sumem l’humor. I no farem cues!” 

QUATRE PARCS EMBLEMÀTICS… I MÉS!

Els quatre parcs emblemàtics encarregats d’acollir la Mercè són el Joan Miró per a públic més menu; l’Hospital de Sant Pau on es farà dansa contemporània amb ballarins molt coneguts de l’escena local. El Parc de la Ciutadella es reserva als espectacles de dansa, als físics, als d’humor, al teatre i a les noves tecnologies. I el Castell de Montjuïc acollirà el circ contemporani i el cabaret internacional, amb molts artistes caps de cartell. 

També´tindrem els Jardins de Ca  l’Altimira, un  nou espai per als titelles. I per al Parc Central del Poblenou hem rescatat el que s’havia de fer al festival literari Mon Llibre, la setmana abans de Sant Jordi i espectacles inspirats en contes.”

El Camb de Futbol  Ciutat Meridiana estarà molt viu: “Hi haurà dos cabarets de circ amb humor i m’agradaria insistir que tot el barri té accés a la programació. Que ho aprofitin i ho gaudeixin amb proximitat.” L’espectacle estrella d’aquest recinte és Remember Show, de Teatre Mòbil + Marcel Gros (Catalunya).

Acabem amb el Parc de la Trinitat, dedicat a dances de carrer, hip hop break dance… i a ballar patinant, que pot ser tot un art, com demostrarà l’artista de Granada Bboy Shyno. Un programa excepcional en el que veurem una competició de dansa urbana, un espectacle de break dance i ‘All Style’ amb alguns dels millors ballarins i ballarines de la ciutat. Per exempe, la companyia Brodas Bros
presentará Sliders, una peça sobre rodes.

Volem recomanar que tothom hi participi. Hem fet un esforç gran per aconseguir que cadascú visqui el seu espai. Els Animadors us acompanyaran al lloc de l’espectacle, que pot ser un o varis. S’en poden veure 1, 5, 4 o 7” continua la Marta.   

I ja ho tenim! S’acomiaden fins ben aviat, reivindicant que “la cultura ha de mantenir-se i ha de formar part de la nostra vida amb o sense pandèmia.” Encara ha insistit en el compromís de la ciutat amb el sector cultural i amb la ciutadania. “La cultura és un dret, be essencial. La vida continua i la cultura ha de continuar!”

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània