Ja tenim nou director del Festival Grec. Ramon Simó (Tarragona, 1961) assumirà la gestió del festival durant els pròxims quatre anys. Un nomenament sorpresa que tira per terra totes les travesses que fins ara s’havien atrevit a predir el substitut de Ricardo Swarcer.

Simó ha presentat un dibuix general de les seves intencions a partir d’aquest moment, amb les línies mestres per perfilar: encara he parlar amb molta gent, explica.

Segons ha manifestat també, el director tarragoní veu que el futur del Grec passa per fer més visible el festival, per acostar-lo a la gent i augmentar la participació: no tot hauria de passar en espais tancats, afegeix, com també, amb els temps que corren, no vindria malament programar més espectacles gratuïts

Simó vol marcar distància assegurant que el model actual de festival ja ha complert la seva funció, i ara cal portar-lo més lluny, encara que el seu canvi vol ser tranquil: No caldrà girar el Grec com un mitjó, tot plantejant la seva preferència per fer les coses lentament, ben meditades.

La regeneració que planteja també inclou la necessitat de perfilar si el Grec ha de continuar dispersat per diferents espais la ciutat o ha de cobrar una centralitat. El que sí que sembla decidit és l’aposta per la creació d’un hub que serveixi de punt de trobada i base d’operacions per artistes i companyies visitants: El Grec és dels pocs festivals europeus que no té espai de relació entre artistes i programadors, apunta Simó.

Altres línies semblen a hores d’ara més clares, com serà l’intent de fer present el Grec durant tot l’any: No tot el festival ha de celebrar-se només durant un mes diu Simó, que també sembla tenir prou clara la creació d’una programació familiar amb un pes específic. S’avança també la predisposició a treure-li el major profit possible als artistes convidats, que haurien de deixar algun solatge més que únicament el seu espectacle.

PRESSUPOSTOS DE FUTUR
En temps de retallades, la pregunta sobre el pressupost és indefugible. Jaume Ciurana, nou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, declara la intenció de mantenir el nivell del festival: No tenim previst baixar els recursos que es destinen al Grec. Ha de seguir sent un Festival de referència.

Simó, en tot cas, convida a pensar el Grec no en termes de xifres: Podem fer créixer el Grec a cop de talonari però no crec que aquesta sigui la manera, afegeix el director.

Des de l’Ajuntament, mantenen que les línies de l’acord passaran també pel suport a la creació local, sense descuidar la presència de d’espectacles internacionals i amb una aposta pels llenguatges emergents.

Un treball que ha d’acabar amb el baix percentatge de públic que participa al festival, ja que segons Ciurana no podem dir que tenim un dels tres millors festivals d’Europa si cap europeu ve a veure res del Grec.

PERFIL D’ARTISTA
L’elecció de Simó ha agafat per sorpresa al món del teatre. Les darreres setmanes s’havia especulat amb diversos noms com els d’Oriol Broggi o Domènec Reixach, que finalment queden fora. Altres informacions apuntaven a l’aposta per un perfil de gestió més que artístic, cosa que queda també descartada.

I és que Ramon Simó és professor de l’Institut del Teatre en les especialitats d’interpretació i direcció escènica. El seu currículum com a gestor, però, es limita a la direcció artística de la Fira de Tàrrega entre el 1996 i 1998. També va formar part del Consell assessor del TNC entre 1999 i 2006.

Més visible ha estat la seua trajectòria com a director, que comença a finals dels anys vuitanta. Entre els seus últims espectacles trobem l’obra Copenhaguen de Michael Frayn, al Teatre Nacional aquesta mateixa temporada, Petita feina per pallasso vell, que es va por veure a la Sala Muntaner, o el muntatge sobre La dama de Reus que va programar també el TNC la temporada 2008/2009.

Simó ha declarat també que, tot i que haurà de rebaixar el seu nivell d’activitat com a director i escenògraf per dedicar-se a la programació del Grec, no renunciarà a la seva carrera com artista.