La mort d’Elizabeth Taylor als 79 anys a causa d’una aturada cardiaca, ha provocat reaccions a tot el món. Molts parlen del mite, dels seus increibles ulls violetes, de la seva filmografia… Hem recollit el testimoni d’amics propers i familiars, apareguts als diaris dels Estats Units. L’actriu, que fa pocs dies havia escrit al seu tweeter M’ho passo tan bé estant viva que penso quedar-me molt de temps, no ha pogut doblegar el seu cos.

L’univers sencer lamenta la pèrdua d’aquest mite de Hollywood, que va protagonitzar el seu millor paper a la seva propia vida, plena d’excessos i també de sentiments. Per al seu fill Michael H. Wilding, ha estat la millor mare del món. La meva mare va ser una dona extraordinària que va viure la vida al màxim va dir Wilding, de 58 anys, fruit del seu matrimoni amb Michael Wilding, el segon de l’actriu. I va afegir: A més de la seva filmografia impressionant, va ser una dona emprenedora i activista en tots els aspectes, sobretot en la seva incansable i valenta lluita contra la SIDA. Tot això ens fa sentir increïblement orgullosos. Sabem, simplement, que ara és en un lloc millor. El seu llegat mai desapareixerà i el seu esperit i el seu amor viura amb nosaltres, als nostres cors.

Wilding va ser el primer dels dos fills que va tenir Taylor en aquest matrimoni. El seu germà és Christopher Wilding. Tots dos van acompanyar la mare en els seus últims moments, al costat de les seves germanes Liza Todd i Maria Burton, segons la publicista de Taylor, Sally Morrison.

La notícia de la mort de Liz Taylor Gran va causar impacte a Hollywood i les reaccions de les celebritats no s’han fet esperar:

L’expresident dels EUA Bill Clinton i la secretària d’Estat, Hillary Clinton, han lamentat la mort de l’actriu recordant el seu compromís en la lluita contra La sida.

Elizabeth, va ser una persona íntegra. bondadosa, generosa, valenta, va dir Jane Fonda en un comunicat a l’ONU.
Jane Fonda i Taylor van compartir Escenes a L’ocell blau (1976).

Michael Caine, a través de Twitter, va escriure: Estic molt trist per escoltar notícies sobre mort de la meva preciosa amiga Elizabeth Taylor, que era un ésser humà genial. El britànic i l’actriu van coincidir a el film Zee and Co (1972).

La popular presentadora de televisió Barbara Walters va dir que havia estat en contacte amb Taylor els dies previs a la seva mort: Estàvem en contacte. Vaig pensar que sortiria endavant, va dir Walters al programa Good Morning America, del canal ABC. A més, va explicar que la seva amiga li havia comentat que de totes les pel·lícules que va rodar al llarg de la seva carrera, li agradaria que el públic la recordés per Qui té por de Virginia Woolf, el film que li va fer guanyar un dels seus dos òscars.

Larry King, expresentador de la CNN, va dir a través de Twitter que la mort de Taylor ha suposat la pèrdua d’una gran amiga, una estrella irrepetible i d’una dona amb agalles per lluitar. Era tan especial … No conexerem mai més ningú com ella.

Una dona valenta i compromesa

Nascuda el 27 de febrer de 1932 a Hampstead (Londres), es va criar als EUA des dels 7 anys. Ben aviat va mostrar la seva vocació per actuar. La seva llarga carrera va començar quan tenia 10 anys.

Els seus vuit matrimonis, dos d’ells amb Richard Burton, van certificar el seu inconformisme apassionat. Últimament ho havia reconfirmat amb la seva afició al Twitter, on se la coneixia com Dame Elizabeth. Taylor havia confessat que àquesta plataforma li permetia estar en contacte amb els seus fans d’una forma molt moderna, encara que hi tenia els seus recels. De vegades penso que sabem massa sobre els nostres ídols i això espatlla el somni, va dir en una de seves últimes entrevistes a la revista Bazaar, que va realitzar la popular Kim Kardashian.

Guanyadora de dos Oscars pel seu paper a Butterfield 8 (1960) i Qui té por de Virginia Woolf? (1966), Elizabeth Rosemond Taylor va protagonitzar més de 50 pel·lícules, entre elles clàssics de com Little Women (1949), La gata sobre la teulada de zinc calenta (1958).

La Britànica, gran aficionada a les joies, va compartir repartiment amb Rock Hudson, Montgomery Clift, Marlon Brando, James Dean o Paul Newman, va assegurar Que li hauria encantat treballar amb Johnny Depp i Colin Farrell, si hagués pogut.

Taylor estava hospitalitzada al Centre Mèdic Cedars-Sinai, de Los Angeles, des de l’11 de febrer, afectada de problemes cardíacs. Va morir a la matinada del 23 de març, acompanyada dels seus fills Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton. La família de l’actriu ha demanat que, en comptes d’enviar flors, es realitzin donacions econòmiques per a la Funfació contra la Sida.

Malgrat la seva edat i el seu deteriorament físic -necessitava una cadira de rodes per desplaçar-se a causa de l’osteoporosi- la seva capacitat de recuperació i el temperament valent que sempre la va caracteritzar, eren prou motius per pensar que sortiria de l’hospital aviat. Encara que havia patit últimament una sèrie de complicacions, s’havia estabilitzat i s’esperava que aviat tornés a casa. Tristament, no va poder, va comentar el seu representant.

Al seu historial mèdic figuren Una trentena d’peracions, i no per raons estètiques. L’última, el 2009, va ser a una vàlvula cardíaca. La seva llista de malalties incloïa malalties d’esquena, coll, cames, diverses fractures, dues substitucions de malucs, tumor cerebral, pneumònia i fins i tot càncer de pell, una problemàtica quals es va sumar una addicció a l’alcohol i les pastilles.

El funeral d’Elizabeth Taylor tindrà lloc aquesta setmana a Los Àngeles. El seu cos descansarà al Cementiri Westwood Village Memorial Park, on també hi estan enterrars Marilyn Monroe, Natalie Wood i Truman Capote.