Joan Carreras a 'El policia de las ratas' de Roberto Bolaño

Àlex Rigola, la seva nova companyia Heartbreak Hotel i el Teatre Lliure presenten en coproducció El policia de las ratas, l’espectacle que va tenir el mèrit d’obrir la 42 edició de la Biennal de Venècia el passat 2 d’agost. El caràcter internacional de la proposta es reafirma encara més en el fet que el procés de creació es va gestar a Schaubünhe de Berlín, el teatre licona que dirigeix Thomas Ostermeier. És un text de l’escriptor i poeta xilè Roberto Bolaño, mort a Barcelona l’any 2003, de qui Rigola ja va dirigir la inoblidable superproducció pòstuma 2666. L’interpreten dos dels grans: Joan Carreras i Andreu Benito. El mateix Rigola ha fet l’adaptació de la novel•la al teatre “sense perdre l’origen de narració”, assegura. El tindrem al Lliure de Gràcia, del 31 d’octubre al 24 de novembre.

Rigola ha optat per oferir un monòleg a dues veus. És un relat absolutament literari i poètic en clau de thriller detectivesc, que parla de com descobrir un assassí en sèrie però “des de la soledat del propi detectiu, que mira de lluitar perillosament perquè la societat visqui millor malgrat sigui una professió que tothom ignora. Amb aquesta base, Bolaño et mostra que ets minúscul però que tens totes les possibilitats de continuar”. L’acció transcorre per les clavegueres, un món obscur que s’escenifica sobre un blanc ‘nuclear’ (escenografia de Max Glaenzel i Raquel Bonillo). Tot, però, passa en un univers habitat per rates, una animals educats, pacífics i treballadors, que tenen com a dogma no matar-se entre ells. Fins que una rata es desmarca… “El 85% és Bolaño. Hem tret algun personatge i hem canviat part del monòleg en diàleg. I poca cosa més perquè vàrem treure algunes coses que després ens han fet falta i hem recuperat!”, comenta el director.

Joan Carreras confirma l’exquisidesa de l’original: “És un text preciós, que respira Bolaño per arreu, poètic i amb personatges que tenen moltes coses a dir. És maco de fer i interessant de sentir. Crec que l’espectador ens ha manifestat que té ganes de sentir una història de coses que ens impliquen a tots. Hi ha moments de reflexió importants durant els que, si aconseguim silencis, ens sentim gratificats”. Com a actor també ha estat una gran experiència: “És un exercici pur perquè t’has de despullar i ho has de fer de la manera més sincera possible. En una hora passen moltes coses! Crec, estic convençut, que em servirà de molt”.

El policia de las ratas és un homenatge de Bolaño a Franz Kafka, autor de Josefina la cantante o El pueblo de los ratones, del que agafa alguns dels noms dels protagonistes. “És una riuada enèrgica que et té atrapat. Una festa literària que agrada als que els agrada la literatura però no els agrada llegir”, conclou Rigola.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>