Pocs personatges encarnen com Rimbaud la imatge ideal d’un poeta maleït: només va publicar un llibre en vida, que va passar desapercebut, i la seva més tendra joventut d’escriptor va estar presidida per la seva vinculació amb les drogues i per una turmentosa i violenta relació sentimental que el va unir al també poeta Paul Verlaine. Una biografia que ha inspirat una gran quantitat de literatura, l’últim episodi de la qual pren forma de cabaret al Brossa Espai Escènic des d’aquesta setmana fins al 23 de gener.

No te’n riguis de Rimbaud és la darrera proposta de la companyia mallorquina Iguana Teatre que a través de cançons, balls, ventrilòquia i altres varietats donen forma a la biografia del poeta amb inequívocs referents dadaistes però també brossians. Un esforç no ja de construcció del mite sinó de la seva dessacralització, com afirma Pere Fullana, director de la companyia: combinem el sarcasme i l’humor negre, però sobretot estem parlant d’un show d’entreteniment que busca la complicitat de l’espectador.

Dos actors i un pianista van construint un show que remunta a l’inrevés la biografia de Rimbaud, començant des de la seva malaltia i mort, passant per la seva temporada com a traficant d’esclaus i armes a Abissínia, els seus viatges per Europa, la vida bohèmia de poeta i finalment la seva intervenció en la Comuna de París quan només era un marrec que acabava de fugir de casa.

L’espectacle pretén recuperar l’ambient dels famosos cafès-teatre que es van posar de moda a finals del segle XIX a les costeres de Montmartre, bressol parisenc de les avantguardes, i també pren elements del cabaret literari alemany d’entreguerres. Tot al servei d’una reconstrucció biogràfica, la de la vida la de Rimbaud que malgrat haver mort als 37 anys va deixar una empremta inesborrable a la literatura universal.

TRAJECTÒRIA CONSOLIDADA
El 1985 la companyia mallorquina Iguana Teatre va posar en marxa el seu primer espectacle. Aleshores van ser la primera companyia balear enterament professional que es constituïa. Més de 33 muntatges i mig milió d’espectadors avalen a hores d’ara la trajectòria d’una companyia que a finals del 2010 complia els seus 25 anys.

Part d’aquesta celebració consisteix també en la seva visita a Barcelona i al Brossa Espai Escènic, sala que completa amb aquest grup un díptic balear que va encetar el passat octubre amb l’espectacle Ganes de Mus, basat en textos de l’autor manacorí Antonio Mus.

  • Concert del 30è Aniversari
  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story