L’òpera Carmen que havia de representar-se pels carrers de Sevilla en una producció de dimensions descomunals i amb els millor cantants lírics del moment, definida pel director escènic Carlos Saura com “una Torre de Babel”, no es farà. A un mes de l’estrena, la torre no s’ha pogut ni aixecar i s’ha cancel·lat tot l’espectacle a causa de la baixa d’última hora del director musical, Lorin Maazel, segons asseguren els organitzadors.

La suspensió de Carmen ha indignat la ciutat andalusa, que s’ha quedat, a 28 dies de l’inici, sense un dels principals reclams turístics d’aquest estiu. Segons el gerent de l’Associació d’Hotels de Sevilla, Santiago Padilla, tot plegat ha estat “lamentable” perquè “no s’ha coronat amb èxit un espectacle que s’havia promocionat com un esdeveniment de gran projecció internacional”, per la qual cosa “s’han de demanar responsabilitats a la promotora”. El president de la Confederació Empresarial de Sevilla, Fernando Guerrero, va més enllà: “És una gran pífia que perjudica sobretot el nom de la ciutat”.

L’organització del festival va comunicar la notícia al·legant un únic motiu oficial: “La impossibilitat en una setmana de trobar un substitut de la categoria de Lorin Maazel que no comprometés la qualitat del festival”, tot i que s’havia parlat d’alguns grans noms com Pierre Boulez, James Conlon i el mateix Plácido Domingo. Maazel ha hagut de cancel·lar el seu compromís a causa d’un despreniment de retina que va patir a primers de juliol i que l’apartarà de qualsevol activitat professional durant uns mesos. L’empresari suís Michael Ecker, productor de l’òpera, va descartar que els motius econòmics haguessin tingut res a veure en la suspensió del Festival.

Segons declara la mateixa organització, el retorn de les entrades -se n’havien venut més de 20.000- va a càrrec d’El Corte Inglés, encara que, per a qui ho vulgui, “conservaran la validesa per a la possible representació de la producció l’any vinent”. Així, Ecker farà una nova proposta a l’Ajuntament sevillà per dur a terme l’espectacle el setembre del 2005, i ara s’espera la resposta del ple per a les noves dates.

Amb la suspenció de l’òpera se suspèn també tot el Festival, que incloïa les actuacions de Rostropóvitx, Vengerov i Lang Lang, i els espectacles de flamenc amb Sara Baras, José Mercé, Tomatito i Antonio Canales.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>