A la prestigiosa escola parisenca de Jacques Lecoq fa vuit anys s’hi va gestar el naixement de la companyia Teatre O, que compta amb dues actrius catalanes. Un grup que ha estrenat l’espectacle Astronaut al Barbican de Londres.

“El Teatre O m’ha deixat bocabadat d’admiració”, escrivia el crític de The Times sobre aquesta companyia fundada per Joseph Alford i Carolina Valdés, que en comparteixen la direcció artística. Valdés defineix Astronaut, on també hi fa d’actriu, com un espectacle en què busquen “l’homogeneïtat de tots els elements per explicar la història”. “La dansa i els moviments són tan importants com la veu i les llums. Sovint ens preguntem què destaca més, però nosaltres no podem fer una jerarquia”.

Dues actrius (Eva Vilamitjana, de Sabadell, i la mateixa Valdés, de Barcelona) i un actor, Toni Arteaga, són els protagonistes d’aquesta història.

Astronaut el presenten com una “odissea domèstica” sobre un home escollit per viatjar a l’espai que té unes peculiars relacions amb la seva dona i la seva filla. La marxa del decepcionat astronauta per un període de formació a l’espai produeix un dels fragments més emotius entre les dues dones que, per primera vegada, soles, s’han d’acostumar a l’absència.

Teatre visual
Els O, nascuts el 1997, s’han dedicat durant aquest temps a aprofundir en la recerca del teatre visual, embolcallats amb dos elements fonamentals: la il·luminació i la música. De feina, no els en falta. Estan de gira bona part de l’any. Des que va crear-se, ha presentat els seus espectacles a Nova York, São Paulo, Pequín, Xangai, Melbourne, Berlín, Mèxic i Edimburg. “Al Barbican és la tercera vegada que hi actuem i encara que som una companyia independent, estem desenvolupant forts lligams amb aquest centre. La nostra pròxima obra l’estrenarem, segurament, aquí, en un dels seus teatres principals”, explica Carolina Valdés.

Toni Arteaga, a més de ser l’astronauta de l’obra que es pot veure a Londres, dirigeix la companyia francesa de teatre La Calma i col·labora en la formació de la companyia Hortzmuga Teatroa de Bilbao.

Mentre presenta Astronaut a Londres, el Teatre O té ja la mirada posada en la seva pròxima obra, de la qual Carolina avança que “estarà inspirada en l’ex-Unió Soviètica”. “Ara encara estem en un període de recerca, però aquesta és la fase més difícil, la preproducció, perquè per a la recerca no hi ha subvencions i, en canvi, hi ha molta feina a fer”.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>