Torna al Lliure l'adaptació de Carlota Subirós d'El quadern daurat

El quadern daurat, l’adaptació de Carlota Subirós de la novel·la homònima de Doris Lessing (Premi Nobel de Literatura 2007 i Premi Internacional de Catalunya 1999), torna a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure. Es tracta de la primera versió teatral que s’ha fet d’aquesta obra, considerada una de les grans novel·les del segle xx.

Després d’una setmana en cartell, la pandèmia de la COVID-19 va obligar a la cancel·lació de l’espectacle, que es representa ara amb alguns canvis. D’una banda, la Carlota Olcina substituirà la Marta Ossó en el paper d’Ella i Marc Tarrida, en Guillem Barbosa en el de Tommy. El muntatge, a més, redueix la seva durada a 2 hores per la supressió de la mitja part, com recomanen els nous protocols de prevenció de la pandèmia.

El quadern daurat és el retrat fragmentat de la vida d’una dona compromesa durant els anys 50, en plena Guerra Freda i amb l’aparició del feminisme al rerefons. L’obra aborda temes com la maternitat, la decadència moral, els valors, la independència personal, etc. L’espectacle parla d’una dona que entra en crisi amb cada aspecte de la seva vida i intenta posar ordre en tot el caos buscant la veritat.

Nora Navas interpreta Anna Wulf, l’alter ego de Lessing, una dona lliure, escriptora, mare divorciada i militant comunista, que deixa testimoni del seu moment vital en quatre quaderns de quatre colors diferents: el negre, el dedica a l’escriptura i la memòria; el vermell, a les reflexions polítiques; el groc és un esborrany d’una novel·la d’amor i el blau, un diari personal en què documenta les seves sessions de psicoanàlisi. És un cinquè quadern, però, el de color daurat, el que acaba donant títol a la novel·la i a l’espectacle. El quadern daurat és aquell que recull totes les crisis de la protagonista l’escriptura del qual li permetrà renéixer.

A més dels intèrprets ja esmentats, el repartiment dalt de l’escenari inclou també Javier BeltránMia EsteveMontse EsteveJordi Figueras, Fèlix Pons i Vanessa Segura.

El quadern daurat és la segona obra de l’escriptora britànica que Subirós adapta al teatre ja que, el 2008, va estrenar Jugar amb un tigre, també al Teatre Lliure. L’espectacle de Subirós manté l’estructura fragmentada de la novel·la i funciona com un calidoscopi en el qual es barregen les històries dels quatre quaderns.

Pel que fa a l’escenografia, l’escenari juga amb el concepte d’habitació pròpia, les parets de la qual són les pàgines dels quaderns que l’Anna Wulf escriu. És a través de la llum i el color que s’ha pogut fer una traducció plàstica dels diferents quaderns. La interpretació a escena es combina amb material audiovisual que donarà vida el contingut del quadern negre.

El quadern daurat. Del 16 d’octubre al 8 de novembre. En català. Durada: 2h 15′. Teatre Lliure – Montjuïc.

 

banner fira mediterrània