Torna al Poliorama ‘El mètode Grönholm’, el fenomen teatral

0

Els quatre candidats a ocupar la plaça de director comercial de Dekia que es veuen obligats a fer qualsevol cosa, a mostrar fins on són capaços d’arribar per aconseguir-la d’El mètode Grönholm tornen a l’escenari del Teatre Poliorama a partir del 5 de novembre. Amb cares noves: Mar Ulldemolins, Enric Cambray, Marc Rodríguez i David Verdaguer interpretant els quatre personatges disposats a tot per un bon lloc de feina. Ja fa disset anys de l’estrena d’El mètode Grönholm a la sala tallers del TNC, una comèdia escrita per Jordi Galceran que estava dins el projecte T6 de creació contemporània en català impulsat per l’aleshores director del teatre, Sergi Belbel. Aleshores, Belbel i Galceran, nerviosos, expectants,  vivien des del bar de la sala Tallers la primera funció del que ha esdevingut un clàssic del teatre català.

S’ha representat a 60 països arreu del món en una trentena d’idiomes diferents. Va estar quatre temporades al Teatre Poliorama on va esclatar l’èxit en què aquesta comèdia universal va esclatar com a fenomen i es va convertir en el clàssic que és. Han passat disset anys des de l’estrena i 9 des del final de les representacions al Poliorama. I ara torna, disposada a fer riure els espectadors que la volen recordar i el públic que n’ha sentit a parlar però no l’ha vista. Roser Batalla, Jordi Boixaderas, Jordi Díaz i Lluís Soler van ser els quatre actors que van encarnar els 4 personatges àvids d’un lloc de feina. Quan el Jordi Galceran va saber que Anexa preparava el retorn d’El mètode, va demanar dues coses: “rejovenir la companyia” (han passat disset anys!) i que la dirigís, com aleshores, Sergi Belbel. “Coneix l’obra com ningú”.

Perquè  aquesta peça ha esdenvingut un clàssic és un misteri. Galceran ho compara amb preparar un arròs: “el teatre és una suma d’elements”, diu.“Jo el comparo amb fer una paella. La majoria la fem sempre de la mateixa manera però de vegades surt bona i de vegades no”. A El mètode passa una cosa universal, segons el director, Sergi Belbel: els personatges pateixen molt, i a l’espectador li fa gràcia veure patir la gent. I amb El mètide Gronhölm els personatges pateixen, molt. Per aconseguir una feina. Tothom es veu exposat, com diu Jordi Galceran, al tràngol d’haver de ser escollit alguna vegada, d’haver de ser qui més agrada en un moment determinat: en una feina, amb les amistats, quan algú t’agrada, quan has de vendre alguna cosa… La vida és crua, competitiva. I en les circumstàncies actuals, tot i que la Covid-19 no apareix, es fa més dura i competitiva: “quan sortim d’aquesta… qui no es matarà per un lloc de feina?”

El Ferran, la Mercè, el Carles i l’Enric segueixen fil per randa, de vegades a contracor però sempre decidits a obreviure, les diferents proves que el mètode Grönholm els va posant davant per aconseguir-ne una. Totes aquestes proves passaran davant els ulls del públic a a partir del 5 de novembre i fins el 28 de febrer al Teatre Poliorama. Comença la cinquena temporada d’El mètode Grönholm i s’assolirà una altra fita, que en totes les temporades no havia arribat encara: el miler de representacions. Les funcions es faran de dimecres a divendres a les 20 h, els dissabtes a les 17 h i a les 20 h i els diumenges a les 18:30 h. Tots els horaris estan adaptats a les necessitats que imposa el toc de queda nocturn i les mesures de seguretat d’higiene i distància estan garantides. Torna el fenomen i tot és a lloc!

 

bANNER amic ficcions 2020