Cartell dels treballadors del Teatre Nacional TNC anunciant protesta per les retallades.

“A partir d’avui dia 20-1-2013 els treballadors del Teatre Nacional de Catalunya, en protesta pel desmantellament de la cultura catalana, faran ús preferent del castellà. Preguem disculpin les molèsties. Gràcies”. Són els cartells amb què s’han trobat els qui avui assistien al TNC. Entre ells, la periodista Cristina Puig, que n’ha penjat una fotografia a Twiter que de seguida ha agafat molta volada. Però l’impacte de la notícia ha estat ràpidament respost mitjançant Twitter per tot de treballadors del TNC que diuen que aquesta protesta no ha estat pas aprovada en assemblea i que no representa pas la majoria de la gent que treballa al teatre.

Un assistent al teatre, en Marc Gimferrer, explicava a VilaWeb què s’havia trobat avui quan ha anat al TNC: “Quan he anat a comprar les entrades a taquilla, m’han parlat en castellà, i a l’entrada de la sala, l’acomodador també ho ha fet. M’ha dit, ‘a su izquierda’; li he demanat, ‘a l’esquerra?’, i m’ha repetit ‘sí, a su izquierda’. M’ha sobtat”.

Aquests són els piulets d’alguns treballadors que s’oposen a aquesta forma de protesta i que recorden que ni la segueix la majoria de treballadors ni ha estat aprovada en assemblea:

Aquesta protesta, que no indica la representativitat de la mesura ni qui són els convocants, arriba després de saber-se que el consell d’administració del TNC té pensat d’aplicar diverses mesures per fer front a la baixada de consum de teatre i a la previsible caiguda de les ajudes institucionals per a aquest 2013.

Avui el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no ha confirmat ni desmentit que una de les mesures sigui la de tancar la sala Tallers, com s’havia apuntat els darrers dies, però sí que ha admès que el s’estan estudiant diverses mesures per fer front a la pèrdua d’espectadors i d’ingressos. “L’objectiu és acabar l’any sense dèficit” i ajustar-se a l’assignació pressupostària d’enguany, segons Mascarell, que ha dit que l’increment de l’IVA cultural havia “fet molt de mal”. En tot cas, afirma que encara no ha rebut formalment cap proposta del consell i que ho valorarà quan se li plantegin propostes en ferm.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>