Aquest dijous 10 d’octubre s’estrena Correu Brossa, una instal·lació a la Sala La Planeta en record al poeta català, fruit d’un any de treball artístic amb alumnes de 5è de primària, dins el projecte A Tempo, Arts i Formació, en el marc de Temporada Alta, i amb sessions gratuïtes obertes al públic i passis en exclusiva per escoles.

Per commemorar la figura i l’obra de Joan Brossa, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’alumnat de 5è de les escoles La Farga (Salt), Gegant del Rec (Salt) i l’Esculapi (L’Escala) ha col·laborat durant el curs 2018-2019 en el marc del projecte Planters, impulsat per ConArte Internacional, i coordinat per Anna Carné Carvajal i Laura Alcalà, en una activitat que ha promogut així la capacitat educativa de les arts en un context escolar a les comarques gironines. En total, 120 estudiants de primària han reflexionat al voltant de l’obra i figura de Joan Brossa i han creat els continguts de l’obra Correu Brossa, comissariada per Natàlia Llovet i Inés García.

Per mitjà del cos, la paraula, les arts plàstiques i la música, nens i nenes de 5è de primària s’han apropat al poeta Joan Brossa, reinterpretant-lo i creant el seu propi arxiu brossià. Amb aquest material s’ha creat la instal·lació Correu Brossa, que va molt més enllà de la figura del polifacètic creador i el seu univers artístic. La instal·lació parteix d’aquest material i del context en el que sorgeix per tal de proposar al visitant una exploració del més enllà, entès des d’una òptica brossiana, com a concepte polièdric i mutable

Correu Brossa s’afegeix així a la llista d’espectacles creats per alumnes des del centre educatiu amb l’ajuda de professionals, a través de Crea el teu projecte, els dos darrers cursos: Mai més set, mai més gana (Escola La Farga), El vent és això (Institut Santiago Sobrequés) i El cos es cola (IES Salvador Espriu).
El procés pedagògic i ConArte Internacional


Correu Brossa
 neix com un dispositiu artístic que consisteix en fer circular una caixa de fusta entre les escoles participants d’aquesta producció. Els participants, nens i nenes de les escoles, conjuntament amb el col·lectiu d’artistes, juguen i exploren a través de l’obra de Joan Brossa tot creant micro-creacions que intercanvien amb les altres escoles i a partir de les quals es relacionen tots de forma virtual mitjançant la caixa de fusta… el Correu Brossa. El compartir posa de manifest la necessitat de col·laborar entre totes per a fer créixer les idees així com desenvolupar-les de forma transversal generant petites càpsules polièdriques on es fusionen diverses disciplines. A través del cos, la paraula, l’art plàstic i la música, els nens i les nenes s’han apropat al poeta reinterpretant-lo i creant el seu propi material brossià. La instal·lació Correu Brossa no és una instal·lació al voltant de la figura de Joan Brossa sinó entorn el seu més enllà, on l’espai creat és el resultat de la investigació dels nens i nenes de les escoles.

ConArte Internacional és una associació sense ànim de lucre que neix de la col·laboració entre la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona i Conarte Mèxic. ConArte dedica la seva tasca a fomentar el diàleg entre el món educatiu, la creació artística i l’oferta cultural. És a dir, impulsar l’educació a través de les arts i la cultura amb projectes com Planters, al qual una desena d’escoles i instituts de la província de Girona s’hi han adherit per trencar les barreres entre l’educació reglada i la creació artística.

Des de Temporada Alta s’hi aporta un gra de sorra facilitant la interacció amb el Festival amb visites d’artistes a les escoles i instituts, xerrades, representacions teatrals i facilitant l’assistència a espectacles. ConArte Internacional també col·labora amb el projecte A Tempo, Arts i Formació.

A Tempo, Arts i Formació és una iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible, en el marc de Temporada Alta i amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. Enguany, el projecte té com a objectiu seguir potenciant el paper transformador que la cultura aporta al món educatiu, en un marc únic com és el de Temporada Alta, i aprofitat que les accions d’A Tempo tenen una continuïtat més enllà de la durada del festival.