Un cop aïllat el núvol que, en forma de vaga dels tècnics de la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC), amenaçava la cita teatral, la 33a edició del Festival de Almagro (Ciudad Real) s’obre avui amb un homenatge al dramaturg, director i escenògraf Francisco Nieva. El responsable de Tórtolas, crepúsculo y telón, recentment estrenada al Centro Dramático Nacional, rebrà el 10è Premio Corral de Comedias després d’inaugurar l’exposició De Amalio Fernández a Francisco Nieva: Viaje por la escenografía romántica.

El festival, que ocuparà diversos espais de la ciutat manxega fins al 25 de juliol, compta enguany amb la participació de 43 companyies de diverses parts del món –algunes, arribades des d’Hongria i Uruguai –, que posaran damunt les taules 93 funcios.

Malgrat la retallada pressupostària – al voltant del 30%, respecte l’any passat – s’espera que l’assistència mantingui les xifres del 2009, quan els espectacles del Teatro Clásico van congregar prop de 80.000 personles.

Respecte als espectacles recuperats per al festival desrpés de la convocatòria de vaga dels tècnics de la CNTC, destaquen les representacions de La moza del cántaro, de Lope de Vega, en l’emblemàtic corral de comèdies d’Almagro. La Compañía també representarà El alcalde de Zalamea, de Calderón de la Barca, -que obre les representacions- i El condenado por desconfiado, de Tirso de Molina. Segons un comunicat emès per l’Instituto Nacional de Artes Escénicas y la Música (INAEM) el passat dia 24, l’acord dels tècnics ha tingut en compte les reivindicacions d’aquests respecte “l’optimització dels calendaris laborals o l’organització de les gires”.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània