El Festival Internacional de Mim i Teatre Gestual Cos de Reus clourà avui l’edició d’enguany, en la qual hauran participat 21 companyies internacionals que han ofert un ampli repertori de les disciplines que s’inclouen en aquesta branca artística, des de la pantomima al teatre coreogràfic i des del mim fins a la commedia dell’arte . La companyia veneçolana Río Teatro Caribe escenificarà avui un muntatge de màscares basat en l’obra del mexicà Carlos Fuentes .

A dos quarts de vuit de la tarda al Teatre Bartrina, els veneçolans representaran Terra nostra, basada en la novel.la homònima de l’autor americà, i introduiran l’espectador en un repertori de referències culturals, històriques, mitològiques i pictòriques de la cultura llatinoamericana, base de l’obra de Fuentes. Aquesta és una de les propostes més interessants de l’últim dia del Cos juntament amb l’actuació del mim nordamericà Stewy, deixeble de Marcel Marceau, que a un quart de set de la tarda representarà Joan Salvador Gavina, muntatge basat en la cèlebre obra de Richard Bach que va fer furor a la dècada dels setanta. La música és de Neil Diamond. També els catalans Xirriquiteula Teatre posaran en escena, a les cinc de la tarda a l’Orfeó Reusenc, Papirus, un espectacle corporal que representa una novetat per a la companyia.
La cloenda del festival anirà a càrrec d’Escale Théâtre Gestuel, que en aquest Cos hauran ofert tres representacions de Polar.

Assistència elevada
La gratuïtat de la majoria d’espectacles programats en la setena edició del Cos ha fet que l’assistència de públic hagi estat elevada. L’augment de públic es va poder comprovar divendres passat a la nit, quan l’espectacle taiwanès Shang-zai dragon va aconseguir omplir el Teatre Bartrina, malgrat tota la seva complexitat conceptual.
Més proper a la nostra mentalitat occidental que aquest muntatge del grup Shang Orientheatre és el Robin Hood que Ophaboom, considerada la principal companyia de commedia dell’arte anglesa des de 1991, va escenificar ahir a la tarda al teatre de l’Orfeó Reusenc. Fent un notable esforç per representar l’obra en castellà i català, els quatre actors de la companyia van oferir la peculiar visió de les aventures del famós personatge, que no tan sols robava als rics per ajudar els pobres, sinó també per «invertir millor en educació, sanitat i neteja de les platges», segons l’actualització divertidíssima que la companyia Ophaboom ha fet del mite.

Colpidora, en canvi, va ser Les petites silences, una obra que els fancesos Demons et Merveilles van representar a l’IES Baix Camp. Un muntatge en què tres actors fan ús de la màscara i el gest per representar la solitud a què es veu abocada una nena víctima d’abusos sexuals.

La jornada la van completar els catalans de la Companyia dei Furbi amb Divertimento o la comèdia dels criats, una proposta que segueix els cànons i els personatges de la commedia dell’arte; el grup Grappa Teatre, que va presentar Clochard, una proposta dirigida per Paco Mir que narra la transformació que pateix un modern executiu quan un rodamón es creua en la seva vida; la companyia francesa Escale Théatre Gestuel, que va escenificar Polar, una obra policíaca amb un potent treball coreogràfic i atlètic dels actors; i la nordamericana Joan Schirle, que amb Second skin va oferir una original mostra de teatre corporal a través del personatge d’una jove que es creu posseïda per la trista vida de l’actriu nordamericana Marilyn Monroe.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània